Als bij frituren de vlam in de pan slaat, gebruik dan vooral geen blusdeken om het vuur te doven. Met dit dringende advies komt brancheorganisatie VEBON. Uit onderzoek blijkt dat geen enkele blusdeken geschikt is voor frituurbranden. Vorig jaar nog zei de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat blusdekens met het juiste keurmerk wel te gebruiken zijn. Maar dat klopt volgens VEBON dus niet.
Frituurbranden kunnen ontstaan bij bijvoorbeeld het bakken van oliebollen, patat, kroketten of loempia’s. Blussen met water verergert de situatie omdat dan een enorme hete stoomwolk ontstaat. Het beste is de warmtebron uitschakelen en een deksel op de pan plaatsen. Ook met een blustoestel is het vuur te doven, al is daarna wel een enorme opknapbeurt van de keuken nodig. Blusdekens zijn prima bruikbaar voor diverse beginnende branden, maar niet als het een frituurbrand of andere vetbrand betreft.
VEBON adviseert om bij een vlam in de frituurpan een vetblusser te gebruiken volgens de instructies die op de blusser staan, de warmtebron uit te schakelen, de afzuigkap uit te zetten en de pan laten staan totdat deze is afgekoeld (ten minste een uur). Brandende olie of vet dient nooit met water geblust te worden. Men moet de pan niet vastpakken om deze bijvoorbeeld naar buiten te dragen. De kans op morsen is groot, wat brandwonden veroorzaakt en de brand verergert.