Carrier biedt compleet aanbod voor beveiliging en gebouwbeheer

Carrier biedt compleet aanbod voor beveiliging en gebouwbeheer

Aritech, Interlogix, Kidde, Lenel, Ziton, S2, TruVision en UltraSync. Het is slechts een kleine greep uit het aanbod met merknamen van UTC Global Security Products die iedereen die zich professioneel bezighoudt met inbraakalarmsystemen, toegangscontrole, videobewaking en brandbeveiliging vertrouwd in de oren klinken. Het bedrijf met hoofdkantoor in de Verenigde Staten fabriceert en distribueert (brand)beveiligingssystemen die wereldwijd worden geleverd aan miljoenen eindklanten. In Nederland kunnen beveiligingsinstallateurs voor een actueel productaanbod en technische ondersteuning onder meer terecht bij de bekende ProExpress shops in Weert, Capelle aan den IJssel en Amersfoort.

Een kleine tien jaar na de introductie van de overkoepelende naam UTC Global Security Products als vervanger van het in 2009 overgenomen GE Security, staat het bedrijf aan de vooravond van een soortgelijke ontwikkeling. Deze komt voort uit de overname van vliegtuigonderdelenconcern Rockwell Collins in 2017, waarvoor United Technologies Corporation zo’n dertig miljard dollar op tafel legde. Het afgelopen jaar werd de overname afgerond en onlangs kondigde UTC een nieuwe strategie aan die de komende achttien tot 24 maanden verder vorm zal krijgen. Meest in het oog springend is de opsplitsing van het concern in drie sterke, onafhankelijke bedrijven: UTC, Otis en Carrier.

Gebouwbeheer
Het ‘nieuwe’ UTC zal na de opdeling bestaan uit Collins Aerospace Systems en Pratt & Whitney en systemen en componenten leveren aan de luchtvaartindustrie en Defensie. Otis is fabrikant van liften, roltrappen en looppaden op bijvoorbeeld luchthavens. Carrier is een globale leverancier van HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning), koelapparatuur, gebouwautomatisering en systemen voor brandveiligheid en beveiliging. Het productenaanbod van UTC Global Security Products wordt toegevoegd aan Carrier, dat in 2017 een verkoopomzet realiseerde van 17,8 miljard dollar waarvan een derde in Europa en de afgelopen twee jaar ruim tweehonderd nieuwe producten op de markt bracht. De aangekondigde splitsing van het huidige UTC wordt naar verwachting afgerond in 2020.

Kernactiviteiten
“Door de overname van Rockwell Collins is het leveren van systemen aan de luchtvaartindustrie een relatief zeer groot aandeel gaan innemen binnen het gehele concern”, licht Serge Coppens d’Eeckenbrugge, Regional Manager Benelux & DACH bij UTC Global Security Products, toe. “Door UTC op te delen ontstaan drie honderd procent onafhankelijke bedrijven die zich ieder op hun kernactiviteiten kunnen toeleggen. Het is een logische ontwikkeling. Het ontwerpen en fabriceren van bijvoorbeeld een vliegtuigmotor is een langdurig proces en in de luchtvaart industrie wordt geleverd aan enkele honderden eindklanten. Op het gebied van beveiliging en brandveiligheid gaan de ontwikkelingen veel sneller en spreek je wereldwijd over miljoenen eindklanten. Beveiliging en brandveiligheid sluiten goed aan bij Carrier, dat onder andere klimaatsystemen voor gebouwen levert en ook koelsystemen voor toepassing in supermarkten, de horeca en de transportsector. Steeds vaker zien we dat in bijvoorbeeld kantoren de verschillende beheersystemen met elkaar worden verbonden. Op die manier ontstaan nieuwe mogelijkheden die de efficiency, duurzaamheid en veiligheid verhogen. Denk aan het koppelen van sensoren die de temperatuur meten en direct een melding versturen als ’s nachts een koelsysteem met kostbare voedingsmiddelen of medicijnen uitvalt. Maar ook voor kleine toepassingen kunnen vandaag reeds de ZeroWire draadloze alarmsystemen communiceren met thermostaten. Door de nieuwe samenwerking binnen Carrier kunnen we straks een nog completer aanbod bieden voor gebouwbeheer en ­automatisering.”

UTC_Carrier

Historie
De aanstaande naamswijziging van het moederbedrijf heeft geen gevolgen voor de vertrouwde merknamen die worden gevoerd door UTC Global Security Products. Serge Coppens d’Eeckenbrugge: “In Nederland kent iedereen wel Aritech en Interlogix. Die bekende merknamen koesteren we. Ze hebben een lange historie en trouwe klanten. De naam Carrier als overkoepelende bedrijfsnaam zal geleidelijk geïntroduceerd worden. Dit hebben we destijds met GE en UTC ook gedaan. Binnen Carrier blijven we ons ook richten op het leveren van een compleet aanbod voor videobewaking, inbraakdetectie, toegangscontrole en brandbeveiliging. We kijken uit naar de nieuwe synergieën tussen klimaatbeheersing, gebouwautomatisering en beveiligingsoplossingen.”

Uitvinder
Carrier is nu nog een vrij onbekende naam in de beveiligingssector, maar dat zal volgens Serge Coppens d’Eeckenbrugge de komende tijd snel veranderen. “Je komt de naam in het straatbeeld al vaker tegen dan je denkt. Talloze vrachtwagens met een gekoelde laadruimte zijn uitgerust met een Carrier Transicold unit. Het bedrijf werd ruim honderd jaar geleden opgericht door Willis Carrier, de uitvinder van het eerste airconditioningsysteem. Carrier heeft zich altijd beziggehouden met de ontwikkeling van een optimale regeling van het binnenklimaat op het werk, in winkels, restaurants en zorginstellingen. Het bedrijf is wereldwijd marktleider in airconditioning en investeert jaarlijks in innovatie om technologie te ontwikkelen die comfort, rendement en het milieu ten goede komen. Zo wordt actief het gebruik van broeikasgassen die de ozonlaag aantasten tegengegaan. Centraal staan duurzame en energiezuinige oplossingen die bijdragen aan een prettig en veilige woon­ en werkomgeving. Denk ook aan ventilatiesystemen om rook af te zuigen of verspreiding daarvan tegen te gaan en de klimaatbeheersing van vitale serverruimtes.” Het hoofdkantoor van Carrier Corporation en het Center for Intelligent Buildings is gevestigd in Palm Beach Gardens, Florida (Verenigde Staten).

BEVEILIGING editie december 2018