
Beveiligingscamera’s en sensoren dragen niet alleen bij aan een veilige omgeving, maar zijn ook te benutten voor het verhogen van de duurzaamheid in smart cities. Zo kan in verschillende buurten het niveau van vervuilende stoffen in de lucht worden gemeten en dragen camera’s bij aan energiebesparing door in lege ruimtes verlichting en verwarming uit te schakelen. Axis Communications geeft drie tips voor een duurzamere omgeving met behulp van beveiligingscamera’s en sensoren.
Als we de nieuwsberichten mogen geloven dan is de houding van Nederlandse consumenten ten aanzien van duurzaamheid de afgelopen tijd aanzienlijk veranderd. Er verschijnen regelmatig onderzoeken waaruit blijkt dat consumenten vaker bereid zijn extra te betalen voor duurzame producten of diensten en daarnaast zijn zij kritisch over de mate waarin bedrijven duurzaam handelen. Bedrijven en de overheid kunnen dus eigenlijk ook niet meer achterblijven als het op dit onderwerp aankomt.
Dit is de reden waarom organisaties steeds vaker naar een duurzame bedrijfsvoering streven. Er wordt gezocht naar materialen die steeds opnieuw kunnen worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies en producten en materialen worden hun hele levenscyclus gebruikt door ze bijvoorbeeld te repareren in plaats van te vervangen. Maar wat kunnen organisaties nog meer doen om te zorgen voor een duurzamere omgeving? Drie voorbeelden hoe organisaties kunnen zorgen voor een duurzamere omgeving met behulp van beveiligingscamera’s en sensoren.
Lege ruimte? Verwarming en verlichting uit
Stel dat je een gebouw beheert. Het kan een kantoor, een school of een winkel zijn. De impact hiervan op het milieu komt waarschijnlijk voort uit het verbruiken van energie om het gebouw te verlichten en te verwarmen. Videoanalyse in bewakingscamera’s kan worden gebruikt om dit verbruik te optimaliseren door gebruik te maken van real-time data. Als een ruimte leeg is, kunnen camera’s dit detecteren en de verwarming en verlichting afsluiten en energieverbruik alleen in bezette ruimtes onderhouden.
Het uitschakelen van de verlichting betekent echter niet dat de ruimte minder goed kan worden beveiligd. De camera’s hebben namelijk een uitzonderlijke lichtgevoeligheid waardoor ze scherpe kleuren beelden leveren, zelfs in bijna volledige duisternis. Zo gebruikte een Amerikaanse school deze methode op hun campussen en slaagden zij erin om duizenden dollars te besparen op het elektriciteitsverbruik, terwijl ze het gebouw veilig hielden voor inbraak.
Lucht- en geluidsvervuiling aanpakken
Vervuiling is een toenemend probleem in grote steden, dus smart cities projecten streven er vaak naar om dit probleem aan te pakken. De combinatie van beveiligingscamera’s en IoT-sensoren maakt het bijvoorbeeld mogelijk om in verschillende buurten op verschillende tijdstippen van de dag het niveau van de vervuilende stoffen in de lucht, het geluidsniveau en eventuele afwijkingen te meten. Netwerkcamera’s kunnen ook detecteren wanneer het regent of sneeuwt en de intensiteit hiervan meten.
Deze gegevens, in combinatie met andere bronnen, helpen bij het monitoren van de impact van slecht weer op de vervuiling en het verkeer. Als de stad eenmaal een duidelijk beeld heeft van de mate van vervuiling en de oorzaken ervan, kan de gemeente betere plannen maken om vervuiling tegen te gaan. Deze camera’s en sensoren kunnen tegelijkertijd ook worden gebruikt om de voortgang te controleren.
Waterverbruik in de gaten houden
Het wordt steeds belangrijker voor smart cities om het gebruik van water te reguleren, een kostbare hulpbron die vaak wordt verspild. Dankzij moderne, slimme technologieën, zoals warmtebeeldcamera’s en netwerkcamera’s voor zichtbaar licht, kan de watervoorziening worden bewaakt en het verbruik worden gereguleerd. Zo kunnen camera’s bij de irrigatie van een openbaar park bijvoorbeeld de bladeren en bodem, de bladtemperatuur van de gewassen en de automatische irrigatiesystemen nauwkeuriger regelen.
Kortom: er zijn genoeg manieren om een stap in de goede richting te zetten als het gaat om duurzaamheid.
Epko van Nisselrooij
Business Development Manager Smart Cities bij Axis Communications.
BEVEILIGING editie maart 2020