
Beveiligingssystemen dragen steeds meer bij aan slimme oplossingen voor zorginstellingen. Tijdens de vakbeurs Zorg & ICT in de Jaarbeurs Utrecht was onlangs te zien hoe bijvoorbeeld het personeel in woonzorgcentra efficiënter kan werken door automatische detectie van bewoners die ’s nachts hun bed uitkomen, vallen of op plekken komen waar ze een risico voor zichzelf kunnen vormen. Dankzij kunstmatige intelligentie wordt het aantal onterechte meldingen sterk gereduceerd, terwijl de privacy van zowel bewoners als medewerkers wordt beschermd doordat alleen beelden worden verstuurd van incidenten of te kiezen voor andere sensoren dan camera’s.
Een slimme oplossing die was te zien op de beursvloer van Zorg & ICT was Night Nurse van het Nederlandse bedrijf Kepler Vision Technologies. Deze toepassing is ontwikkeld voor bijvoorbeeld de ouderenzorg. Night Nurse analyseert live videostreams, herkent of en wanneer cliënten zorg nodig hebben en informeert vervolgens het personeel hierover. Een voorbeeld van een situatie die automatisch een alarmmelding genereert is valdetectie. Zodra een bewoner van een zorginstelling valt, wordt dit direct opgemerkt zonder dat er iemand meekijkt of in de kamer aanwezig is. Verpleegkundigen kunnen zich dankzij Night Nurse concentreren op het verlenen van zorg waar en wanneer dit nodig is, zonder steeds onterechte alarmen te hoeven controleren. De toepassing kan volgens de ontwikkelaar andere domotica zoals matsensoren, armbanden met RFID en paniekknoppen volledig vervangen en biedt de mogelijkheid dezelfde dekking te bieden, zonder de privacy te schenden of de slaap te verstoren door nachtelijke controlerondes.
Smart sensoren
In samenwerking met Hikvision heeft Kepler Vision Technologies meerdere smart sensoren ontwikkeld. Door het gebruik van Deep Learning is het mogelijk vroegtijdig te detecteren wanneer patiënten of bewoners in een zorginstelling mogelijk gaan vallen, wanneer ze in acute nood verkeren, of wanneer mensen met dementie afdwalen naar gebieden waar ze een risico voor zichzelf kunnen vormen. Het personeel van de zorginstelling wordt automatisch gewaarschuwd wanneer deze cliënten hulp nodig hebben. Er zijn twee types beschikbaar van de smart sensoren: een 6 megapixel versie voor privékamers en een 12 megapixel versie voor het bewaken van gemeenschappelijke ruimtes en gangen.
Op de stand van Hikvision waren meerdere innovatieve oplossingen te zien die een combinatie bieden van beveiliging voor een veilige zorgomgeving en slimme sensoren om zorgprocessen naar een hoger automatiseringsniveau te brengen. Samen met NextXS heeft de fabrikant een efficiënte oplossing ontwikkeld om cliënten in de gaten te houden zonder tijdrovende rondes te lopen door de combinatie van de NextXS beheeromgeving met de slimme sensoren van Hikvision. De oplossingen verbinden één of meer IoT-platformen met de NextXS beheeromgeving en camera’s. Zodra een zorgmedewerker een alarm accepteert, kunnen bijvoorbeeld alle deuren automatisch worden ontgrendeld tussen deze medewerker en een cliënt. Het systeem herkent de zorgmedewerker, zodat efficiëntere ondersteuning kan worden gegeven aan de cliënt.
Privacyvriendelijk
Nieuw bij ARAS Security was de privacyvriendelijke oplossing Qumea uit Zwitserland. Dit systeem werkt in samenwerking met de SmartLiberty zorgoplossing van ARAS Security en maakt geen gebruik van camera’s. Daarmee is dit volgens de distributeur de eerste oplossing op de Nederlandse markt die op basis van slechts één sensor zonder video kan detecteren of een cliënt in bed ligt, het bed verlaten heeft of gevallen is, zonder dat de privacy op enig moment in het geding komt. Via de app wordt de zorgverlener ondersteund met informatie en statistieken waaruit blijkt of een aangepast zorgbeleid effect heeft gehad op het gedrag van de cliënt. Daarmee is de slimme sensor niet alleen een oplossing voor acute zorg, maar ondersteunt deze breed het zorgplan. De oplossing komt beschikbaar als servicemodel. Dat betekent dat alleen voor cliënten waarvoor deze vorm van bewaking nodig is kosten in rekening worden gebracht. Het servicemodel is op kamerniveau, inclusief (desgewenst) een sensor in de badkamer.
Ontruiming
SmartLiberty is ook te combineren met Night Nurse van Kepler Vision Technologies. Daarmee biedt ARAS Security voor het eerst een complete oplossing voor verpleegoproep, slimme sensoren, leefcirkels, intercom, persoonsbeveiliging en NEN2575 stille ontruiming met smartphones in één oplossing. De integratie met Night Nurse is mogelijk doordat in de nieuwste softwareversie van SmartLiberty een API is ingebouwd. Daarop wordt de Night Nurse gekoppeld. De Night Nurse ondersteunt de zorgmedewerkers met uitgebreide statussen van de cliënten in hun kamers. Per cliënt wordt flexibel ingesteld of bijvoorbeeld het ‘bed verlaten’ of ‘niet terugkeren naar het bed’ tot een melding moet leiden. De Night Nurse is naadloos te integreren met de 360 graden camera’s van Uniview, die worden geleverd door ARAS Security.
Op de stand toonde ARAS de nieuwste uitvoering van SmartEvac, de NEN2575 oplossing voor stille ontruiming met smartphones. Dit biedt een complete zorgtechnologie met leefcirkels en actieve alarmering voor verpleeg- en verzorgingshuizen. Door bovendien SmartEvac uit te bouwen tot een compleet SmartLiberty-systeem, ontstaat er een uitgebreide oplossing met verpleegoproep, leefcirkels, persoonsbeveiliging en NEN2575 stille ontruiming.
Valdetectie
Bij onder meer De Heer Medicom, Hertek en IQM Verkerk was een privacyvriendelijk systeem te zien voor bijvoorbeeld valdetectie met camera’s van Mobotix, dat is ontwikkeld door Gold-IP en VAIBS. Detectie gebeurt op basis van de live stream. Er worden geen beelden verzonden wanneer er niets aan de hand is. Maar zodra een patiënt uit bed valt, verstuurt de camera de (live) beelden naar geautoriseerde medewerkers. Deze hoeven ’s nachts niet meer voortdurend controlerondes te lopen, maar kunnen zich efficiënter richten op hun taken. Het systeem is per patiënt individueel instelbaar. Zo kan indien nodig eerder een melding worden verzonden, als de toestand van de patiënt dat vereist. Dankzij integratie met het zorgoproepsysteem van de zorginstelling kunnen meldingen over het netwerk worden gestuurd naar het oproepsysteem. Het personeel dan bijvoorbeeld een oproep om naar bepaalde beelden te kijken. Pas op dat moment worden de beelden verzonden. Om de privacy verder te beschermen, is het mogelijk automatisch alle gezichten in beeld te blurren.
Smartglasses
Op het innovatiepaviljoen demonstreerden twintig startups live hun innovaties die bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige zorg. Beursbezoekers konden stemmen op hun favoriete innovatie voor de Dutch Health Hub Innovatie Award 2022. Het communicatieplatform Genzo van 1 Minuut Innovatie biedt de mogelijkheid voor zorgmedewerkers om elkaar op afstand te begeleiden met behulp van smartglasses. De zorgverlener zet de bril op en kan eenvoudig via een beveiligde videoverbinding contact maken met een collega, die live meekijkt en advies kan geven.
Het Aquatime drinkglas van Soluvation monitort 24 uur per dag wat iemand drinkt, om uitdroging in bijvoorbeeld de ouderenzorg te voorkomen. De data is meteen via de cloud inzichtelijk voor medewerkers van zorginstellingen. De slimme software kan detecteren of een glas wordt leeggegooid en de patiënt of bewoner van de zorginstelling derhalve nog steeds het risico van uitdroging loopt, ook als het personeel een leeg glas op tafel ziet staan.
BEVEILIGING editie juni-juli 2022