Stijlvol en krachtig cameratoezicht van Axis Communications voor Jackie O. in Noordwijk

Stijlvol en krachtig cameratoezicht van Axis Communications voor Jackie O. in Noordwijk

Het aan zee en bloembollenvelden grenzende Noordwijk is een drukbezochte 7-sterren kustplaats. Het dorp, dat bijna 26.000 inwoners telt, dankt deze status aan een aantal chique hotels, waaronder het bekende Grand Hotel Huis ter Duin en het Radisson Blu Palace Hotel. De aanwezigheid van dergelijke horecagelegenheden trekt jaarlijks duizenden bezoekers naar Noordwijk die vaak net iets meer te besteden hebben dan de gemiddelde toerist. Mede dankzij dit potentieel is directeur/eigenaar Jan de Boer in 2005 gestart met Jackie O., een exclusieve boetiek die kleding en schoenen verkoopt in het hogere segment.

“We hebben met name veel Franse en Italiaanse merken in ons assortiment, daar is veel vraag naar in deze regio”, zegt De Boer. “De winkel is vernoemd naar stijlicoon Jackie Onassis. Stijl is een belangrijk kenmerk van onze winkel. We zijn dan ook continu bezig met het aanpassen van onze inrichting, om onze klanten iedere keer als ze langskomen te verrassen. Dat kan zijn door een nieuwe collectie, maar ook door de kunstwerken die we in onze winkel exposeren.”

Jackie Café
Toen in 2014 het pand naast Jackie O. vrijkwam, twijfelde De Boer geen moment. “We hebben het pand aangeschaft en de tussenmuur doorbroken. Zo is een groot winkeloppervlak ontstaan waarin we verschillende stijlen samenbrengen en één geheel laten vormen. Tegelijkertijd hebben we in de winkel het Jackie Café geopend met veertig zitplaatsen en een ruime bar. Hier kunnen klanten hun aankopen bewonderen onder het genot van een hapje en drankje, maar ook de kunstwerken bekijken die we tentoonstellen. We werken samen met een kunstgalerie uit Leiden, die ons regelmatig voorziet van nieuw werk. In wezen is alles te koop wat je hier ziet. Niet alleen de kleding, maar ook de kunstwerken en zelfs het meubilair.” De floormanagers van Jackie O. zijn voortdurend bezig om de inrichting van de winkel te vernieuwen. Dit zorgt er in sommige gevallen wel voor dat er dode hoeken ontstaan; plekken in de winkel die niet goed zichtbaar zijn vanuit het café of vanachter de kassa.

Omdat Jackie O. veelal dure kleding in het assortiment heeft en diefstal regelmatig voorkomt, besloot De Boer te investeren in een camerasysteem dat hem 24 uur per dag overzicht geeft over zijn complete winkel. Daarbij wilde hij zowel overdag als ’s nachts beschikken over duidelijke beelden en deze zowel in realtime alsook achteraf kunnen bekijken. Uiteraard mochten de kosten niet te hoog zijn en moest het videosysteem ook passen bij het stijlvolle interieur van Jackie O. “Ik had een paar stijlvolle camera’s gezien bij de beachclub in Noordwijk. De installateur van dat systeem, OD-IT uit Warmond, deed me niet alleen een goed aanbod, maar was ook in staat het complete systeem van acht camera’s zeer vakkundig en netjes in één dag te installeren”, aldus De Boer.

Beeldvullend
De Boer heeft nu altijd en overal, via een veilige verbinding, toegang tot de livebeelden uit de winkel. Via zijn smartphone en op een groot beeldscherm thuis. De beelden van de acht camera’s staan daar netjes bij elkaar en kunnen eenvoudig beeldvullend worden weergegeven. Deze camerabeelden gebruikt De Boer voor drie doelen die even belangrijk zijn: de veiligheid van zijn personeel, het voorkomen van diefstal en het optimaliseren van de bedrijfsvoering.

“Het komt voor dat klanten die niet te goeder trouw zijn kwaad of zelfs agressief worden. De aanwezigheid van bewakingscamera’s in de winkel zorgt er niet alleen voor dat dat minder vaak gebeurt, het zorgt ook voor een gevoel van veiligheid bij mijn personeel. Zij weten bijvoorbeeld dat we de beelden altijd terug kunnen kijken om te zien hoe een bepaalde situatie is ontstaan.” Ook wanneer er items zijn gestolen, kijkt De Boer altijd terug wat er is gebeurd. Zo heeft hij al meerdere winkeldieven – soms op spectaculaire wijze – succesvol kunnen ontmaskeren. De haarscherpe camerabeelden worden ook met andere winkeliers in de buurt gedeeld, zodat zij een extra oogje in het zeil kunnen houden.

Betrokkenheid
“Wanneer ik niet in de winkel ben, kijk ik regelmatig of alles goed verloopt. Hoe het zit met de bezetting, of het café goed loopt en of de winkel in nette staat is. Mijn personeel weet dat dat gebeurt en het geeft hen het gevoel van betrokkenheid en veiligheid. Als het alarm afgaat terwijl er niemand aanwezig is, kan ik snel checken of ik actie moet ondernemen of dat het een loze alarmmelding betreft. Dankzij dit camerasysteem kan ik nu efficiënter werken en hebben we al meerdere diefstallen opgelost. Zo heeft het systeem zichzelf eigenlijk in korte tijd al dik terugverdiend”, aldus De Boer.

BEVEILIGING editie december 2018