Videobewaking schuift steeds meer op naar de cloud

Videobewaking schuift steeds meer op naar de cloud

Steeds hogere resoluties tot 4K, betere beeldcompressie zoals H.265, meer bandbreedte en opslagmedia waarop honderden terabyte aan camerabeelden kan worden bewaard. Moderne videobewakingssystemen maken gebruik van op IP gebaseerde netwerktechnologie, multisensor camera’s leveren gedetailleerde 360 graden beelden en uiteenlopende videoanalytics – van relatief eenvoudige detectie van indringers op terreinen tot meer complexe herkenning van gezichten en menselijk gedrag – bieden bewezen meerwaarde waardoor bijvoorbeeld centralisten in meldkamers hun taken slagvaardiger kunnen uitoefenen. De besloten (CCTV) systemen van vroeger zijn duidelijk niet stil blijven staan in hun ontwikkeling.

Toch zal het iemand met een achtergrond in de IT bevreemden dat de beveiligingsbranche nog relatief weinig gebruik maakt van de voordelen die de cloud heeft te bieden. E-mail, administratie-, facturatie- en planningsoftware, firewalls, antivirus, spamfilters en kassasystemen: steeds meer toepassingen zijn gekoppeld met de cloud. Vrijwel iedereen kent clouddiensten als Microsoft Office 365, Salesforce CRM, Gmail, Apple iCloud, DropBox, Microsoft OneNote, Exact Online en nog vele anderen. En steeds meer mensen beschikken over een notebook waarvoor een internetverbinding volstaat om applicaties te laten draaien vanuit en data op te slaan in de cloud. De laatste jaren zijn videobewaking- en toegangscontrolesystemen bezig aan een opmars in de cloud, die gepaard gaat met nieuwe uitdagingen en potentiële risico’s. Security managers willen de controle over ‘hun’ camerabeelden en andere data niet verliezen als deze niet langer ‘binnenshuis’ worden opgeslagen op een lokale server of recorder. Beelden moeten 24/7 beschikbaar zijn en mogen niet in handen van derden komen. Ook wordt vaak gedacht dat het opslaan van camerabeelden in de cloud duur zal zijn, gelet op de groottes van de bestanden die over en weer moeten worden verzonden, zeker nu megapixel resoluties eerder regel dan uitzondering zijn geworden.

T-EEN3

Voordelen
De koudwatervrees in de beveiligingsbranche ten opzichte van de cloud klinkt Rishi Lodhia, managing director van Eagle Eye Networks, niet onbekend in de oren. “De beveiligingsbranche reageert vaak terughoudend op nieuwe technologie en dat is met adoptie naar cloud niet anders. Immers, waar ter wereld worden de camerabeelden precies opgeslagen en wat nu als je van een abonnement af wilt? Ben je dan al je beelden kwijt? Naar mate de kennis en ervaring toenemen, verdwijnt de twijfel langzaam maar zeker. Mensen ondervinden dagelijks de voordelen van allerlei clouddiensten en zien niet in waarom dat voor hun beveiligingssysteem anders zou moeten zijn. Eindgebruikers verwachten als vanzelfsprekend het gemak van de cloud en beveiligingsinstallateurs bieden steeds vaker abonnementen aan voor video management in de cloud. We merken in de praktijk dat videobewaking steeds meer opschuift naar de cloud en verwachten dat over drie jaar meer dan 50 procent van de beveiligingssystemen middels een clouddienst worden beheerd.”

Eagle Eye Networks is mondiaal één van de snelst groeiende aanbieders van cloud video management systemen. Het bedrijf werd in 2012 opgericht door Dean Drako, tevens Grootaandeelhouder van zusterbedrijf Brivo Systems (1999) en oprichter van de Cyber security aanbieder Barracuda Networks (2003). De grote gemene deler bij deze drie bedrijven is de cloud en cyber security. Brivo Systems biedt een cloudplatform voor toegangscontrole, terwijl Barracuda Networks is gespecialiseerd in firewalls, spamfilters en anti-virussoftware die kunnen worden toegepast in de cloud. Het Europese hoofdkantoor van Eagle Eye Networks is gevestigd in Amsterdam, met kantoren in de VS en Japan. Het bedrijf beschikt wereldwijd over twaalf datacenters, waaronder twee in Nederland. Rishi Lodhia: “Onze datacenters worden wereldwijd 24/7 door onze eigen medewerkers beheerd. Dit betekent dat geen derde partijen fysiek bij de data kunnen en dat de data van Nederlandse klanten in Nederland blijft.”

Dashboard
“Zowel eindgebruikers als beveiligingsinstallateurs profiteren optimaal van een cloud VMS”, zegt Rishi Lodhia. “De installateur bouwt aan een lange termijn relatie met zijn klanten en kan het reguliere onderhoud grotendeels op afstand verzorgen, zoals software-updates. Alleen de echt noodzakelijke werkzaamheden worden nog op locatie uitgevoerd. Hierdoor kan veel efficiënter worden gewerkt. Dankzij ons nieuwe dashboard kunnen installateurs in realtime proactief de status van alle aangesloten systemen controleren. Het is direct duidelijk als er ergens een verbinding of camera is uitgevallen. De installateur kan vervolgens van afstand de stroom van de camera halen om de camera te resetten. Hierdoor kan een rit naar de klant vaak bespaard worden. Daarnaast zorgt Eagle Eye Networks centraal voor de cybersecurity patches, de software updates en een beveiligde verbinding van de klantlocaties naar de cloud.   De klant weet dat hij altijd beschikt over een goed onderhouden en veilig systeem met de meest recente software en kan zich volledig richten op zijn kerntaken.”T-EEN1

Vrijwel alle op de markt beschikbare IP en analoge camera’s kunnen worden aangesloten op het cloud video management platform van Eagle Eye Networks. Bestaande camerasystemen hoeven dus niet te worden vervangen of ingrijpend vernieuwd. De camera’s worden op locatie verbonden met een hardwarecomponent, de zogenaamde Bridge. Deze fungeert als brug tussen het camerasysteem en de cloud. Alle data wordt versleuteld verstuurd en redundant opgeslagen. De Bridge speelt ook een rol bij het reduceren van de vereiste bandbreedte op het klant netwerk, door data te bufferen en zo optimaal mogelijk verdeeld te verzenden gedurende de dag.

Cyberproof
Rishi Lodhia: “Het is een misvatting dat beveiligingssystemen lokaal beter zijn te beveiligen dan in de cloud. In de praktijk blijkt maar al te vaak dat software niet is bijgewerkt, soms zelfs al enkele jaren niet meer. Ook wordt vaak geen gebruik gemaakt van een VPN of zijn poorten op de firewall geopend, waardoor het klant netwerk onnodig aan risico’s wordt blootgesteld. En dat in een tijd waarin het aantal diefstallen van data het aantal fysieke inbraken gaat overtreffen. Door te werken met de cloud zijn systemen ‘by default’ cybersecurityproof. Er is lokaal aanzienlijk minder hardware vereist, zoals servers en recorders die voortdurend van nieuwe updates moeten worden voorzien. Ook werken we samen met particuliere alarmcentrales aan volledig versleutelde cyberveilige verbindingen van de locatie van de eindklant naar de PAC om videobeelden eenvoudiger te ontsluiten voor remote videoservices. Een oplossing met een koppeling tussen de meldkamersoftware van Mastermind en ENAI Systems en ons Cloud VMS wordt al gebruikt door meerdere Nederlandse meldkamers, zoals SMC Alarmcentrale en Stanley Security.”

T-EEN2

Analytics
De camerabeelden kunnen overal en altijd worden uitgekeken met een smartphone of standaard webbrowser en met één muisklik kunnen camera’s worden toegevoegd of kan de opnameduur worden aangepast. Rishi Lodhia: “Dit biedt een grote mate van flexibiliteit en schaalbaarheid. Zo zijn installateurs veel tijd kwijt aan de calculatie van de benodigde opslagcapaciteit per camera. Door te werken met een cloudoplossing, kan het systeem eerst gedurende een bepaalde periode worden getest met een standaard opslagduur, die daarna op afstand voor iedere camera kan worden gewijzigd. Ook kan een videobewakingssysteem in de toekomst eenvoudig worden uitgebreid met meerdere camera’s of met cameratoezicht in andere vestigingen, zonder dat hiervoor recorders of servers nodig zijn die lokaal door medewerkers moeten worden beheerd en bediend. Het systeem kan probleemloos meegroeien met het bedrijf.”

Een ander voordeel van cloud video management is het grootschalig kunnen toepassen van videoanalytics in de cloud voor grote hoeveelheden ruwe videobeelden. In combinatie met onder meer data van toegangscontrole- en gebouwbeheersystemen kan dit een schat aan informatie opleveren over het dagelijkse gebruik van een kantoorgebouw of winkelvloer en kunnen afwijkende patronen worden herkend.

Pilots
Om de voordelen van cloud video management te onderstrepen, gaat Eagle Eye Networks dit jaar in Nederland pilots aanbieden. “Zien is geloven”, legt Max van Riel, marketing director EMEA, uit. “In de Verenigde Staten hebben we daar goede ervaringen mee opgedaan. Samen met installateurs willen we verschillende doelgroepen gedurende een proefperiode van zestig dagen de kans te geven zelf te ontdekken hoe de Cloud VMS werkt. De beste manier om de voordelen duidelijk te maken is om klanten de kans te bieden het systeem in de praktijk te kunnen testen. Wij geloven dat de klant en installateur dan direct overtuigd wordt.”

BEVEILIGING editie januari-februari 2019