Siqura cameratechnologie waakt over toekomstige Rijnlandroute N434 tunnel

Siqura cameratechnologie waakt over toekomstige Rijnlandroute N434 tunnel

De Rijnlandroute is een nieuwe wegverbinding van Katwijk, via de A44, naar de A4 bij Leiden. Een van de elementen van deze rijnlandroute is een 2888-meter lange tunnel, uitgerust met Siqura cameratechnologie. De weg lost huidige knelpunten op en garandeert de doorstroming van verkeer in de regio Holland Rijnland, met name rondom Leiden en Katwijk. De hele Rijnlandroute is naar planning in 2022 gereed.

Siqura’s zusterbedrijf Cruxin, onderdeel van TKH Group, werkt samen met de internationale aannemerscombinatie Comol5 aan dit ambitieuze infrastructuurproject. In opdracht van de Provincie Zuid-Holland is Comol5 verantwoordelijk voor de ombouw van knooppunt Leiden West, de bouw van de nieuwe N434 met geboorde tunnel en de aanpassingen aan de A4 en de A44.

Onder andere met behulp van TKH-zusterbedrijven Siqura, VDG en Flexposure levert Cruxin het omroepsysteem en het CCTV-systeem. Voor wat betreft het omroepsysteem is Cruxin verantwoordelijk voor het projecteren van de luidsprekers en het verzorgen van de juiste verstaanbaarheid in de tunnel. Het CCTV-systeem behelst het ontwerp, de levering en het in bedrijf stellen van de camera’s, opslag- en afspeelsystemen. Voor de integratie met het tunnelstuurprogramma wordt management platform FlinQ van zusterbedrijf Flexposure toegepast.

Siqura heeft geassisteerd bij het projecteren van de camera’s op basis van de eisen zoals die zijn opgesteld in de LTS (Landelijke Tunnel Standaard). De belangrijkste eis was het volledig kunnen blijven observeren van de tunnel en de verdiepte ligging bij uitval van camera’s, waarbij in geen enkel scenario twee opeenvolgende camera’s mogen uitvallen. Siqura heeft hiervoor de Speeddome PD1103Z2-EI geselecteerd. Deze intelligente IP pan, tilt en zoom camera beschikt over de juiste eigenschappen voor toepassing in mobiliteit en langs autosnelwegen, zoals een 36x optische zoomlens, voldoende beeldresolutie, een breed dynamisch bereik, infraroodverlichting met een bereik van 200 meter, waterdichtheid volgens IP66 en een slagvaste uitvoering. Met deze eigenschappen levert de PD1103Z2-EI in alle situaties heldere en scherpe beelden, zowel dichtbij als verder weg.

Daarnaast worden beelden opgenomen voor een bepaalde periode en in geval van calamiteiten beveiligd tegen wissen. De beelden kunnen teruggekeken worden op de videowall op basis van commando’s uit de tunnelbesturing. FlinQ zorgt ook voor opschakelen van beelden op de Meldkamer – ten behoeve van LiveView van de politie – en op beeldschermen aan weerszijde van de tunnel ten behoeve van de hulpdiensten.