April 2011

cov1104

Nederlandse Cyber Security Strategie gepresenteerd
Recent werd de Nederlandse ‘Nationale Cyber Security Strategie: Slagkracht door samenwerking’ openbaar gemaakt. Wat zijn de hoofdpunten van deze strategie en wat betekent dat voor burgers, bedrijven, overheid, afnemers of leveranciers van informatie- en communicatietechnologie?

Terugblik op Safety & Security Amsterdam 2011
De derde editie van Safety & Security Amsterdam is succesvol afgesloten. Het nationale platform voor beveiliging en brandveiligheid bracht volgens Amsterdam RAI ruim negenduizend bezoekers naar Amsterdam. Deze kwamen voor de ongeveer tweehonderd exposanten naar de beurs, maar ook voor de vele andere activiteiten die vooral rond het SSA Podium in hal 10 plaatsvonden. Noviteiten van zeven bedrijven werden met een award beloond, terwijl voor het eerst ook het publiek een award mocht toekennen.

Kwalitatieve beveiliging vergt eerst deskundigere inkoop
Kunnen beveiligingsbedrijven wel beveiligen? Dat was de prikkelende titel van een door BEVEILIGING georganiseerd debat tijdens SSA 2011. Waar het om ging was de vraag of beveiligingsbedrijven door hun opdrachtgevers in de gelegenheid worden gesteld een goed product aan te bieden of dat het er alleen maar om gaat dat tegen zo laag mogelijke kosten een voorgekauwd programma van eisen wordt ingevuld. Aan het debat namen beleidsmakers deel uit de sectoren opdrachtgevers, beveiligingsbranche, verzekeraars en kwaliteitszorg.

Efficiencyslag in professioneel geldtransport
Contant geld heeft nog altijd de grootste aantrekkingskracht op criminelen. Reden voor met name winkeliers om zoveel mogelijk het elektronisch betalen te stimuleren. Niettemin wordt nog altijd vijf miljard keer per jaar contant afgerekend, tegen twee miljard PIN-betalingen per jaar. G4S Cash Solutions speelt als particuliere organisatie een belangrijke rol in het beveiligen van dit uiterst gevoelige proces. Hierbij gaat het niet alleen om het vervoeren van geld, maar steeds vaker om het totale traject vanaf de betaling door de klant tot en met het bijschrijven van het bedrag op de rekening van de winkelier. Gert Askes, algemeen directeur, wil de komende tijd een aantal vooroordelen over professioneel cash management uit de wereld helpen, zoals dat dit duur zou zijn.

Toegangbeheer in een museaal bankgebouw
De monumentale hoofdvestiging van Van Lanschot Bankiers in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch oogt als een bank uit de tijd van Charles Dickens. Dikke muren, traliewerk en een streng kijkende portier moeten klanten er als het ware van overtuigen dat zij er hun kostbare geld veilig kunnen laten bewaren. In werkelijkheid is dit natuurlijk slechts decoratie. Achter de klassieke façade gaat de modernste techniek schuil, onder andere om het bankieren van nu adequaat te beveiligen, maar ook om een waardevolle kunstcollectie tegen diefstal te beschermen.

Integraal beveiligingssysteem voor Waternet
Drinkwater behoort tot de basisbehoeften van de maatschappij en de drinkwatervoorziening maakt deel uit van de nationale vitale infrastructuur. Waternet levert onder meer 24 uur per dag, zeven dagen per week drinkwater aan Amsterdam en omgeving. Het waterbedrijf zuivert daarnaast afvalwater en beheert oppervlaktewater en dijken. Voor de beveiliging van alle drinkwater locaties wordt gebruik gemaakt van SecuriNet, het security management systeem van High Security International. Met het op maat ingerichte systeem worden op de uitgestrekte terreinen en in de gebouwen onder meer toegang, inbraakbeveiliging, intercom en cameratoezicht centraal beheerd.

Toegangbeheer ‘in the cloud’
Security as a service. Deze variant op Software as a service krijgt een groeiende belangstelling. Het komt erop neer dat beveiligingssystemen niet meer lokaal, maar bij een gespecialiseerde dienstverlener draaien. Security in the cloud wordt dit ook wel genoemd. Eind dit jaar komt Risco Group met het toegangbeheersysteem Axes Plus, dat volgens dit principe werkt. De servers staan in India, maar daar merken de gebruikers en installateurs niets van. Voordelen zijn een optimaal beheerd systeem en een lage instapinvestering.

Samsung richt focus op verticale markten
Samsung Techwin komt met een aantal eindoplossingen voor verticale marktsegmenten, zoals het transportwezen, de detailhandel, casino’s en banken. Hiervoor worden complete systemen aangeboden, bestaande uit componenten die voldoen aan de speciale eisen die de respectievelijke markten stellen. Bediening kan via het nieuwe Total Security Management-systeem, waarmee beveiligingsinstallaties voor kleine kantoren tot enorme bedrijfscomplexen en stadscentra zijn te beheren.

‘Het is belangrijk dat de beveiligingssector beschikt over forensisch bewustzijn’
Het is belangrijk dat de beveiligingssector beschikt over enig forensisch bewustzijn. Net zoals ambulancepersoneel en andere hulpdiensten wordt geleerd hoe zij ‘sporensparend’ hulp kunnen verlenen, kunnen ook particuliere beveiligers daarin worden opgeleid. Dat diensten van particuliere forensische onderzoekers worden afgenomen door onder meer verzekeringsmaatschappijen, advocaten, verdachten en bedrijven is in beginsel een positieve ontwikkeling, vindt dr. Christianne de Poot, lector Forensisch Onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam en de Politieacademie.

Bij banken zijn risico’s een dynamisch gebeuren
Er zullen niet veel security managers zijn die over de fysieke beveiliging van achtduizend objecten gaan. Tot dit ongetwijfeld selecte groepje behoort Harm van Dijk van ING Group. De VBN-er van deze maand reist de hele wereld af om erop toe te zien dat gebouwen van de financiële multinational conform de geldende standaards beveiligd worden. Hij ontwikkelt zelf de tools om efficiënt de noodzakelijke tests te kunnen uitvoeren.

Surveillance uit de lucht
Vliegtuigen in Beveiliging? OK, airport security kennen we, maar daarover gaat dit artikel niet. Evenmin over het beveiligen van vliegtuigen of over air marshalls. Toch is het denkbaar dat het aanbieden van vliegtuigen een vaker voorkomende dienstverlening wordt door de veiligheidssector. Het gaat dan niet om grote ‘echte’ vliegtuigen, zoals Airbussen of Cesna’s, maar om kleine onbemande vliegtuigjes en helikopters, de zogenaamde Unmanned Aerial Systems (UAS).

Gebrekkig onderhoud maakt informatiesystemen zo lek als een mandje (deel 2)
Informatiebeveiliging is te beschouwen als een slot waarvan dagelijks de cilinder vervangen moet worden, omdat criminelen er heel snel in slagen valse sleutels te smeden. Toch gebeurt dit vervangen heel weinig, waardoor cybercriminelen intussen grote successen hebben kunnen boeken. In strikt vertrouwelijke informatie, zoals inloggegevens voor elektronisch bankieren, is een levendige handel ontstaan, die nauwelijks te bestrijden is. De meeste gebruikte beveiligingstechniek op internet is intussen veertien jaar oud!