Nieuwe rechtbank Amsterdam schoolvoorbeeld van security by design
Begin mei is de nieuwe rechtbank van Amsterdam in gebruik genomen. Het gebouw aan de Zuidas staat op dezelfde plek als de enkele jaren geleden gesloopte rechtbank. De nieuwe rechtbank is in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf gerealiseerd door het consortium NACH, dat de komende dertig jaar onderhoud en facilitaire dienstverlening voor zijn rekening neemt. Het gebouw is een schoolvoorbeeld van security by design: al vanaf het eerste ontwerp is nagedacht over beveiliging. Het resultaat is een open en transparant gebouw, zonder in te boeten op de veiligheid van medewerkers en bezoekers. Dankzij de slimme indeling blijven de rechterlijke macht, gehechten en bezoekers van elkaar gescheiden, terwijl het gebouw toch één logisch geheel vormt.
Branchescan 2020: ‘Beveiligingsbranche krijgt zware klappen’
Minder medewerkers op kantoren, gesloten winkels, musea en sportscholen, nauwelijks reizigers in het openbaar vervoer, uitgestelde festivals en voetbalwedstrijden zonder publiek. De particuliere beveiligingsbranche heeft een zwaar jaar achter de rug. De omzet is fors gedaald en het aantal beveiligers nam af. De verwachtingen voor 2021 zijn wisselend, blijkt uit de Branchescan 2020 van de Nederlandse Veiligheidsbranche.
Experimenterend naar veilige evenementen
Hoewel het einde van de coronacrisis in zicht komt, valt niet uit te sluiten dat de wereld nog meer pandemieën te wachten staat. Hoe kunnen organisaties en samenlevingen zich hierop voorbereiden? En wat zou de beveiligingsindustrie in dit kader kunnen betekenen? BEVEILIGING sprak hierover met Pieter Lubberts van Backbone International, die lid is van het Programmateam van Fieldlab Evenementen. Deze organisatie onderzoekt onder welke randvoorwaarden evenementen tijdens een pandemie veilig georganiseerd kunnen worden.
Integratie, innovatie en duurzame oplossingen
Slimme lichtmasten die zijn voorzien van bewakingscamera’s en bewegingsdetectoren, beschikken over luidsprekers, een noodknop en intercom voor tweerichtingscommunicatie met een meldkamer, een informatiepaneel en luchtkwaliteitscontrole en waar elektrische auto’s kunnen worden opgeladen. Het is een voorbeeld van integratie van cameratoezicht binnen smart city-toepassingen. Axis Communications blijft samen met partners werken aan innovatieve en duurzame oplossingen die bijdragen aan de veiligheid, zegt Regional Director Middle Europe Philippe Kubbinga.
Lees hier het volledige artikel
Terugblik op project Passant in de havens van Moerdijk en Oostende
Een schip dat afmeert op een ongebruikelijke plek in de haven is op zich niet verdacht. Een vrachtwagen die rondjes rijdt over het terrein evenmin. Maar als het schip en de vrachtwagen samen komen, kan dat duiden op smokkel van drugs, wapens of zelfs mensen. De afgelopen drie jaar zijn binnen het Interreg Vlaanderen-Nederland project Passant meerdere innovaties ontwikkeld voor het beveiligen van havens en terminals, waaronder intelligente videobewaking, slim hekwerk met overklimdetectie en een ondoordringbaar dekzeil voor vrachtwagens dat pogingen tot diefstal automatisch meldt aan de meldkamer. Deze oplossingen zijn in de praktijk gebracht in de havens van Moerdijk en Oostende. Onlangs werd teruggeblikt op de behaalde resultaten.
Betrouwbare buitenbeveiliging zonder vals alarm
Zichtbare hekwerkdetectie en onzichtbare gronddetectie voor het betrouwbaar detecteren van indringers op bedrijfsterreinen. De systemen van de Amerikaanse fabrikant Southwest Microwave maken onderscheid tussen onbevoegde personen die over een hek klimmen of pogen dit door te knippen en andere verstoringen die kunnen worden veroorzaakt door regen, wind of verkeer. Doordat veel producten dankzij Power over Ethernet (PoE) direct zijn te integreren in bestaande netwerken, kunnen de systemen eenvoudig worden gecombineerd met bewakingscamera’s en videoanalytics, waardoor onterechte alarmen nagenoeg volledig zijn te voorkomen. De systemen worden geleverd door EgroService uit Alblasserdam, dat afgelopen maand het 25-jarig bestaan vierde.
Lees hier het volledige artikel
De menselijke factor in beveiliging
Campussen van hogescholen en universiteiten en hun omgevingen hebben specifieke eigenschappen die zorgen voor grote uitdagingen op het vlak van criminaliteit, overlast, onveiligheidsbeleving en beveiliging en vereisen een aangepast beveiligingsmodel. Hoewel hoger onderwijsinstellingen vaak investeren in technologische maatregelen, zoals camerabewaking of toegangscontrole, worden menselijke beveiligingsaspecten soms uit het oog verloren. Rekening houdend met het open en publiek toegankelijke karakter van hogescholen en universiteiten, kunnen personeelsleden en studenten een belangrijke rol spelen in het beveiligingsbeleid.
De opmars van camera’s met ingebouwde kunstmatige intelligentie
Steeds meer moderne bewakingscamera’s beschikken over ingebouwde kunstmatige intelligentie (AI). Dergelijke camera’s kunnen betrouwbaar personen en voertuigen onderscheiden en patronen en gedrag herkennen. Hierdoor wordt het mogelijk centralisten in meldkamers alleen relevante beelden van daadwerkelijke incidenten te tonen. Ook kunnen achteraf grote hoeveelheden videobeelden snel en doeltreffend worden doorzocht. Wat zijn de mogelijkheden van camera’s met ingebouwde kunstmatige intelligentie en hoe is een videobewakingssysteem geleidelijk te migreren?
Online hulpmiddel geeft snel en eenvoudig inzage in veiligheid websites
Bij het bieden van een veilige website of e-mailservice komt veel techniek kijken. Daarnaast zijn bedrijven en organisaties vaak afhankelijk van derden: de websitebouwer en -beheerder, softwareleverancier(s) en hostingpartijen. Verder ontwikkelt de technologie continu. Voor het platform Internetstandaarden van Nederlandse internetorganisaties en de overheid aanleiding om een gratis online hulpmiddel te maken om de veiligheid van de ‘buitenzijde’ van websites of e-maildiensten te controleren. Voor gevonden zwakheden volgen aanwijzingen om deze te verhelpen.