December 2014

cov1412

Politie doet operationele veldtest met private beveiligingsinnovaties
Bij de 112-centrale van de Landelijke Eenheid in Driebergen komt ineens een golf van meldingen binnen. Er is iets heel ernstigs gebeurd. Een explosie in het gemeentehuis van Waaldrecht. Is het een ongeval? Een aanslag misschien? Er wordt een Officier van Dienst aangewezen die de incidentbestrijding gaat coördineren. Maar hoe krijgt die een goed beeld van de lokale situatie? Wat kunnen private partijen hieraan bijdragen? Die vragen stonden centraal in het door de politie geïnitieerde project Sight! waaraan zeven innovatieve bedrijven mochten meewerken.

Nederland tweede op ranglijst winkeldiefstal in Europa
Nederlandse winkeliers liepen in 2013 1,09 miljard euro aan inkomsten mis, waardoor winkelcriminaliteit en preventiemaatregelen elk Nederlands gezin 213 euro per jaar kosten. De derving in Nederland is groter dan in buurlanden. Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Retail Theft Barometer die vorige maand is verschenen.

Procesgerichte veiligheidszorg in grootste overdekte markthal
Op 1 oktober opende koningin Máxima de Markthal Rotterdam, een reusachtig complex dat 96 winkelunits met versproducten herbergt, evenals twintig levensmiddelenwinkels en acht restaurants. De veertig meter hoge, hoefijzervormige overkapping bestaat uit 228 appartementen en onder de twaalfduizend vierkante meter grote marktvloer bevinden zich 1200 parkeerplaatsen en een expeditieruimte. De eerste week mocht het bijzondere winkelcentrum al 350.000 bezoekers verwelkomen. Een integrale mix van organisatorische, bouwkundige en elektronische beveiligingsmaatregelen zorgt ervoor dat alles in goede banen wordt geleid.

Nog veel obstakels bij bestrijding winkelcriminaliteit
De criminaliteit in winkels daalt. Dat is goed nieuws. Toch is het geen reden om de aandacht voor het fenomeen te laten verslappen. Want volgens recent onderzoek werd afgelopen jaar nog altijd voor ruim één miljard euro gestolen uit winkels. Dat is 0,59 procent van de omzet. Samen met de 723 miljoen euro die jaarlijks aan preventie wordt uitgegeven, kost winkelcriminaliteit gemiddeld 213 euro per Nederlands huishouden. BEVEILIGING sprak hierover met secretaris Winkelcriminaliteit Bert van Steeg van Detailhandel Nederland.

Veel winkeliers onvoldoende bewust van nieuwe risico’s
Winkeliers kampen in toenemende mate met nieuwe vormen van criminaliteit. Internet speelt daarbij een belangrijke rol. Bendes gaan zelfs zo ver dat zij complete websites van winkels nabouwen om klanten op te lichten. Maar internet vormt ook een steeds belangrijker afzetkanaal voor dieven. Egbert IJzerman, security risk manager bij BCC Elektro-speciaalzaken, maakt zich hard tegen deze zorgwekkende ontwikkeling. Niet alleen voor zijn eigen organisatie, maar ook als voorzitter van verschillende brancheorganisaties. Hij is daarom VBN-er van deze maand.

Betrouwbare alarmtransmissie met Calibre en DigiAir van CSL DualCom
Voor het optimaal functioneren van inbraakalarmsystemen is een betrouwbare doormelding van het alarmsignaal naar een alarmcentrale vitaal. Immers, een geactiveerde sirene in een verlaten pand zal inbrekers afschrikken, maar zonder opvolging blijft het pand onbewaakt achter en is de kans op herhaling groot. Het in alarmtransmissie gespecialiseerde CSL DualCom biedt met DualCom Calibre en DualCom DigiAir betrouwbare (draadloze) alarmtransmissie voor elke risicoklasse. Een meerwaarde hierbij zijn het besloten Gemini Managed Network, de uitgebreide rapportagemogelijkheden met Gemini Insight en het Network Operations Centre dat 24 uur per dag toezicht houdt op het functioneren van aangesloten alarmsystemen.

Nog veel alarmsystemen aangesloten op uit te faseren netwerken
IP in alarmcommunicatie is en blijft een discussiepunt waarbij zowel de installateurs als klanten door de bomen het bos niet meer zien. Feit is dat telecomproviders hun op analoog gebaseerde netwerken migreren naar digitale netwerken waardoor diensten zoals ISDN/Digi-Access uitgefaseerd worden. KPN, de aanbieder van Digi-Access, informeerde de markt al medio 2010 dat deze diensten op 1 januari 2015 niet meer beschikbaar zijn.

Veilige wedstrijdomgeving voor Jong PSV
Het beloftenelftal van PSV speelt sinds vorig jaar in de Jupiler League. Met ingang van het nieuwe voetbalseizoen wilde de club wedstrijden met publiek spelen op zijn trainingslocatie. Om dat mogelijk te maken moest sportpark De Herdgang aan de rand van Eindhoven worden aangepast aan de strenge licentie-eisen van de KNVB. Zoals de eis voor cameratoezicht voor het waarborgen van de veiligheid tijdens de wedstrijden. PSV zocht samenwerking met Bosch en TEDAS Security Solutions en met vereende krachten werd in korte tijd een deels draadloos camerabeveiligingsnetwerk gerealiseerd. Realtime HD-beeld van kassa tot middenstip.

Eindelijk consensus over brandveiligheidseisen hoogbouw
Op 20 november presenteerde SBRCurnet de Handreiking Brandveiligheid in hoge gebouwen. Na vijf jaar intensief overleg tussen de bouwsector en het brandweerveld is het gelukt om alle partners op één lijn te krijgen wat betreft de brandveiligheidseisen die aan gebouwen hoger dan zeventig meter dienen te worden gesteld. De initiatiefnemers willen met de handreiking meer uniformiteit brengen in de brandveiligheidsadvisering en planbeoordeling bij hoogbouw. De handreiking is tot stand gekomen met steun van het ministerie van BZK.

Cyberaanvallen steeds vaker via legitieme kanalen (deel 1)
Hoewel cyberdreigingen almaar serieuzer worden, stellen organisaties om economische en praktische redenen hun netwerk steeds verder open. Daarmee verschaffen zij toegang tot hun netwerk aan derden, die zelf niet aan de beveiligingseisen van de organisatie voldoen. Een ander risico vormen de eigen medewerkers die met eigen PC’s en smartphones het netwerk benaderen. Er zijn technieken om het een en ander beheersbaar te houden, maar het is een enorme uitdaging om dat integraal aan te pakken. Veel organisaties hebben er intussen geen idee van wie het op hun voorzien heeft en waarom.

Van kunst naar kunde: Cyber Security 2.0
De economische vooruitgang van veel landen is onlosmakelijk verbonden aan de betrouwbaarheid en het weerstandsvermogen tegen verstoring van hun Informatie- en CommunicatieTechnologie (ICT). In andere woorden: manage het cyber security risico. Op papier lijkt dat eenvoudig. Je voert een risicoanalyse uit. Je neemt vervolgens een aantal maatregelen die het ingeschatte risico tot een acceptabel niveau terugbrengen. Helaas is de  buitenwereld heel dynamisch. Voordat de maatregelen getroffen zijn, zijn er nieuwe kwetsbaarheden en dreigingen, en blijken de risico-inschattingen achterhaald. Ook zijn de getroffen maatregelen vaak niet in staat om Advanced Persistent Threats (APT) tegen te houden.

Proactieve beveiliging: risico- of dreigingsbenadering? (deel 8)
Inmiddels weet u uit welke stappen de proactieve beveiligingscyclus bestaat, hoe de criminele planningscyclus er uitziet en aan welke eisen een SOP moet voldoen wil deze bruikbaar zijn voor de security profiler. In dit laatste artikel van de serie ‘proactieve beveiliging’ staat de vraag centraal of een organisatie die een proactief beveiligingsproces heeft ingericht vanuit een risico- of dreigingsbenadering werkt. Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om het inhoudelijke verschil tussen de begrippen dreigingsanalyse, risicoanalyse en dreigingsassessment te kennen. Het gaat dan niet zo zeer om de gebruikte termen, maar om het inhoudelijke proces wat er achter schuil gaat gezien vanuit het perspectief van het proactieve beveiligingsproces.

Wie is nu verantwoordelijk voor de veiligheid?
Bedrijfshulpverlening gaat verder dan het tijdens een incident evacueren van een gebouw. Dat bleek duidelijk tijdens het laatste NIBHV-congres. BHV vergt hoogwaardige kennis en permanente training. De vraag is echter of werkgevers daarvoor volledig de verantwoordelijkheid kunnen dragen. De overheid vindt dat noodzakelijk, maar bij veel fatale incidenten blijkt de oorzaak terug te voeren op gebrek aan adequate kennis. Tijdens het congres ging aandacht uit naar BHV, maar ook naar bredere veiligheidskwesties.

Praktijktest met camera’s in totale duisternis
De laatste jaren komen er steeds meer camera’s die bij extreem weinig licht nog goed beeld zouden leveren. Zelfs in kleur! Maar hoe functioneert deze technologie in de praktijk? Smartwares Security nam de proef op de som. Tijdens twee avonden mocht een aantal van de door de distributeur vertegenwoordigde fabrikanten laten zien of zij hun beloftes kunnen waarmaken. En dat bleek nog niet zo eenvoudig.

Vakbeurzen in 2015
Komend jaar vinden er in Nederland weer verschillende vakbeurzen plaats die interessant zijn voor iedereen die zich professioneel bezighoudt met beveiliging, zoals Facilitair, Safety & Security Amsterdam, Elektrotechniek en Infosecurity. Interessante vakbeurzen in het buitenland zijn Secura, ASIS European Security Conference, Infosecurity Europe, IFSEC en FIREX en Sicurezza.