December 2016

cov1612_laatst

Innovatiecongres Veiligheid & Justitie: ‘Wie niet innoveert sterft vanzelf af!’
Het dreigingsbeeld in de wereld verandert snel. Dat vergt een nieuwe kijk op beveiligingsstrategieën en -producten. Reden voor het ministerie van Veiligheid & Justitie om jaarlijks een innovatiecongres te organiseren en hiermee de industrie te stimuleren om nieuwe concepten te ontwikkelen. De bedenker van het beste idee wordt winnaar van de Veiligheid Innovatie Competitie en ontvangt tweehonderdduizend euro om dat idee productierijp te maken. Dit jaar was OpenRemote de gelukkige, met een innovatie die naar verwachting de grensbewaking op Schiphol slimmer en efficiënter gaat maken.

Beveiligen van een winkel meer dan treffen technische maatregelen alleen
Artikelbeveiliging en cameratoezicht dragen zeker bij aan een veilige winkel voor personeel en klanten. Maar de veiligheid op de winkelvloer is beslist niet alleen afhankelijk van het aantal genomen technische maatregelen. Een veilige winkelomgeving begint ermee om met elkaar duidelijke regels af te spreken en deze na te leven. Aan welke zaken moet worden gedacht voor, tijdens en na de openingstijden van de winkel? Een aantal toetspunten binnen een winkelscan op een rij.

Rijksmonument met hypermoderne beveiliging
Vijf belangrijke overheidsinstanties zijn sinds kort gehuisvest in een monumentaal gebouw, dat kortweg B30 wordt genoemd. Het Haagse rijksmonument is ingrijpend gerenoveerd, wat in meerdere opzichten een enorme uitdaging is geweest. Niet op de laatste plaats voor de beveiliging. Facilicom durfde de uitdaging aan en zorgt er de komende dertig jaar voor dat de gebruikers van B30 er ongestoord hun werk kunnen doen. De in samenwerking tussen Trigion (beveiligingsdivisie binnen Facilicom) en Keyprocessor ontwikkelde beveiligingssystemen dragen hier in belangrijke mate aan bij.

Nieuw HD-videosysteem van Avigilon voor Kyocera Stadion van ADO Den Haag
Het meest beveiligde stadion ter wereld. Zo omschreef de KNVB het Kyocera Stadion bij de opening in 2007. Dat betekent niet dat de thuishaven van ADO Den Haag een burcht is waar bezoekers van top tot teen worden gefouilleerd. Naast veiligheid waren toegankelijkheid en gastvrijheid juist de uitgangspunten van het nieuwe stadion. Door supporters uit de anonimiteit te halen, is ongewenst gedrag te herleiden naar individuen. Een nieuw videosysteem van Avigilon, dat is geïnstalleerd door Venéco en geleverd door distributeur Lobeco, brengt sinds begin dit seizoen alle tribunes feilloos in beeld met aanzienlijk minder camera’s dan voorheen. De zeer gedetailleerde HD-beelden in combinatie met de open platform software helpen bij het signaleren, opsporen en identificeren van relschoppers, zodat altijd direct actie kan worden genomen.

‘Geen preventieve toets op brandveiligheid meer’
De bouwregelgeving gaat op de schop en dat heeft ook gevolgen voor toezicht en handhaving inzake brandveiligheid. De gebruiksvergunning, die jarenlang het overheidsinstrument was voor een preventieve toets op brandveiligheid van gebouwen, vervalt. Gebouweigenaren en aannemers moeten in het nieuwe stelsel via een kwaliteitsborgingssysteem zelf aantonen dat hun bouwwerk voldoet aan de brandveiligheidseisen. De overheid krijgt dus vooraf minder grip op het brandveiligheidsniveau van gebouwen. De veranderende verhoudingen zijn een uitdaging voor zowel de overheid als de markt, want het nieuwe stelsel is gestoeld op het onderling vertrouwen dat partijen hun verantwoordelijkheid waarmaken.

VEB komt met handreiking voor IP-alarmoverdracht
Het blijft voor veel beveiligingsinstallateurs een hoofdpijndossier: IP. Maar er valt nauwelijks nog aan te ontkomen. Klanten stappen onder (marketing)druk van de telecomsector massaal over op IP en het zal steeds moeilijker worden ze te overtuigen van de noodzaak van een antieke PSTN-verbinding. IP is echter geen kwestie van een ander soort kabeltje. Er komen nieuwe technieken, maar ook nieuwe risico’s bij kijken. Om installateurs te helpen bij de overstap heeft de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB) een ‘Handreiking IP-alarmoverdracht’ uitgebracht. Deze verschaft basiskennis die nodig is om met IP-technologie te gaan werken.

Internet of Things gaat beveiligingsbranche ingrijpend veranderen
Vernetzung is het toverwoord voor de komende jaren. Niet alleen worden nagenoeg alle elektronische apparaten onderdeel van het Internet of Things, er komt ook een revolutie in de wijze waarop producten op de markt worden gebracht. Niet meer de ‘hardware’, maar de bijbehorende dienstverlening wordt het beveiligingsproduct van de toekomst. Dat voorspelt dr. Stefan Hartung, lid van de Raad van Bestuur van Robert Bosch GmbH en verantwoordelijk voor alles op het gebied van gebouwautomatisering.

‘Buienradar’ voor inbraakontwikkelingen
In opdracht van de Nationale Politie heeft Deloitte een model ontwikkeld waarmee met 97 procent nauwkeurigheid is te voorspellen waar inbraken gaan plaatsvinden. Als basis diende een Amerikaans model voor de plaatsbepaling van toekomstige aardbevingen. Dit is verfijnd, waardoor op grond van informatie van de politie tot op postcodeniveau voorspeld kan worden waar binnen een bepaalde periode een inbraak gaat plaatsvinden. Het nauwkeurigheidspercentage is getest op basis van alle inbraken gepleegd in 2015.

Meeveren met steeds snellere ontwikkelingen
Volgend jaar viert Automatic Signal het zestig jarig jubileum. Al die tijd bleef het bedrijf zelfstandig en succesvol, onder andere door continu te innoveren en de klant ook te helpen als die iets nodig heeft wat de industrie niet kan leveren. Nog altijd is het bedrijf gebaseerd op een mix van tradities en vooruitstrevendheid, zowel technisch als organisatorisch. De directie telt twee VBN-leden, Paul de Hont en Kees van de Woestijne. Zij delen hun ervaringen graag met de rest van de sector en zijn daarom beiden VBN-er van deze maand.

ASZW richt zich vanuit Zeeland op zorgalarmering en havenbeveiliging
De Alarm- en Servicecentrale Zuid West (ASZW) is een nieuwe particuliere alarmcentrale die zich vooral richt op het zuidwesten van Nederland. Vanuit de moderne alarmcentrale in Goes worden de klok rond onder meer bedrijventerreinen en winkelcentra, maar ook woningen beveiligd. Specialisaties zijn het bewaken van havens en zorgalarmering. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een combinatie van ‘mens’ en ‘slimme technologie’. Zo is het mogelijk op afstand toegang te verlenen tot havengebieden, terwijl bij onraad surveillanten worden aangestuurd en live kan worden meegekeken met camerabeelden die rechtstreeks kunnen worden doorgezet naar de meldkamer van de politie. Als een zelfstandig wonende oudere in nood verkeert, is detectie mogelijk van hulpgeroep waarna een spraakverbinding kan worden opgezet en een familielid of thuiszorg wordt gealarmeerd.

Risico Analyse monitor maakt veiligheidsrisico’s tastbaar
Bij de finale van de Jan van der Heyden Innovatieprijs tijdens het brandweercongres in oktober behaalde de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland de eerste plaats met de Risico Analyse Monitor (RAM). Een tool waarmee risicofactoren van gebouwen, infrastructuur, landelijk gebied en evenementen snel en helder inzichtelijk kunnen worden gemaakt. Het model geeft veiligheidsmanagers en bestuurders betere onderbouwing voor beslissingen over preventie en maatregelen voor incidentbestrijding. De kracht van de RAM zit in de grafische weergave van de veiligheidsscore van risico-objecten. Oftewel: een plaatje zegt meer dan duizend woorden.

Zakenreiziger onbewust mikpunt van spionagediensten? (deel 4)
Zelfs de zakenreiziger of toerist die een veilig land zoals Groot-Brittannië bezoekt, loopt kans op ongewenste belangstelling van inlichtingendiensten. Wie denkt dat dit geen kwaad kan, onderschat de ernst van de problematiek. Veiligheid is natuurlijk een valide reden om communicatiekanalen en gegevensdragers te onderzoeken, maar soms staan er meer belangen op het spel. Ook in Groot-Brittannië en andere ‘bevriende’ landen.

Overzicht vakbeurzen in binnen- en buitenland in 2017
Komend jaar vinden weer verschillende grote internationale vakbeurzen plaats die interessant zijn voor iedereen die zich professioneel bezighoudt met beveiliging, waaronder de IFSEC & FIREX in Londen, Sicurezza in Milaan, Intersec Middle East in Dubai, de ASIS European Security Conference in Milaan en ISC West in Las Vegas. In Nederland vindt eind 2017 de Amsterdam Security Convention & Exhibition plaats.