December 2017

cov1712_LAATST

SCP rapport brengt ontwikkeling veiligheidsbeleving in kaart
De ondervonden en geregistreerde criminaliteit zijn in het afgelopen decennium gedaald. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het tweejaarlijkse rapport ‘De sociale staat van Nederland 2017’, dat onlangs werd gepubliceerd. Het rapport analyseert aan de hand van kerncijfers de ontwikkelingen op de terreinen veiligheid, arbeid, inkomen, gezondheid, onderwijs, participatie, vrije tijd en wonen. Dit jaar kijkt het SCP verder terug dan in eerdere edities: de ontwikkelingen van de afgelopen 25 jaar zijn in beeld gebracht.

Aanpak security detailhandel vereist integraal plan
Overvallen, winkeldiefstallen, fraude door eigen medewerkers of leveranciers: winkeliers hebben met uiteenlopende risico’s te maken. De keus uit potentiële beveiligingsmaatregelen is eveneens groot. Denk aan het instellen van videobewaking, artikelbeveiliging met detectiepoortjes of het inzetten van een mistgenerator. Het inzetten van elektronische beveiligingssystemen of treffen van bouwkundige maatregelen zal echter alleen het beoogde effect sorteren als vooraf eerst de risico’s zijn bepaald gevolgd door het opstellen van beleid. Hierdoor kunnen flinke investeringen soms zelfs worden voorkomen.

Panel: opnamen bewakingscamera’s winkels volgens politie vaak onbruikbaar
De politie stelde begin oktober dat de helft van de opnamen die met bewakingscamera’s in winkels worden gemaakt onbruikbaar is voor opsporing van overvallers en winkeldieven. De beelden zouden te korrelig of slecht belicht zijn, camera’s worden verkeerd geprojecteerd en worden vaak niet aan buitengevels bevestigd, waardoor beelden van overvallers en winkeldieven op straat ontbreken. Ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de eindgebruiker die niet investeert in kwaliteit en hoe kunnen installateurs, fabrikanten en distributeurs helpen bij het bereiken van de gewenste kwaliteit van videobewaking?

State-of-the-art videobewaking voor premium warenhuizen
Met de opening van tien warenhuizen in september werd Hudson’s Bay in een klap een van de bekendste winkelketens in Nederland. De premium warenhuizen bieden een ruim assortiment op het gebied van mode, beauty en wonen. Belangrijke troefkaarten ten opzichte van online shoppen zijn beleving, ontspanning en service. Zo is er op de winkelvloer veel aandacht voor de visuele presentatie van producten, worden klanten persoonlijk benaderd en is er volop ruimte om artikelen te zien, voelen, passen en uitproberen. Voor de veiligheid in alle winkels en het distributiecentrum zijn ruim duizend camera’s van Avigilon geïnstalleerd door VMB Security Systems. Opmerkelijk is de keuze voor hoge resolutie fisheye camera’s die een 360 graden panoramisch beeld leveren zonder blinde vlekken.

Dero Security Products breidt portfolio uit met buitendetectie en mistgeneratoren
Dero Security Products vierde afgelopen zomer het vijfjarig bestaan met de verhuizing naar een nieuwe vestiging in Eindhoven. De distributeur is vooral bekend als leverancier van de videosystemen van Dahua Technology en inbraakcentrales van Texecom. Maar het portfolio wordt voortdurend uitgebreid met nieuwe merken die elkaar aanvullen. Nieuw zijn de actieve infrarood beam detectoren voor terreinbeveiliging van Politec en de bekende mistgeneratoren van Bandit, die Dero Security Products per 16 januari 2018 levert. Door een gedegen kennis over producten, technische trainingen en support staat de distributeur beveiligingsinstallateurs met raad en daad bij om zo nog beter totaaloplossingen te kunnen bieden aan hun klanten.

Van boeven vangen naar innoveren in veiligheid
Innovatie in beveiliging wordt nog wel eens gehinderd door de protocollencultuur. Niet denken, maar doen wat in de instructies staat. Aldwin Broeksteeg van Makro Cash & Carry is daar nooit een voorstander van geweest. Innoveren is niet alleen belangrijk om bij de tijd te blijven, maar verhoogt ook vaak de kwaliteit en efficiency van de beveiliging. Gelukkig kan zijn werkgever zich goed vinden in deze visie, waardoor hij een lange reeks van verbeteringen heeft kunnen doorvoeren. Dat maakt de specialist in Loss Prevention VBN-er van deze maand.

‘Ik ben altijd bezig geweest met dingen die er aan komen’
Na zich 42,5 jaar ingezet te hebben voor de digitale veiligheid van onze samenleving, nam vakredacteur ir. Eric Luiijf half november afscheid van TNO, wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Bij het instituut ontwikkelde hij zich tot een van Nederlands grootste autoriteiten in cybersecurity en deelde hij wereldwijd zijn kennis met beleidspersonen die gaan over de bescherming van vitale infrastructuur. Dat laatste blijft hij voorlopig doen, want Luiijf is niet iemand die stil kan blijven zitten terwijl de ‘cyberwar’ steeds dreigender wordt voor onze almaar afhankelijker van ICT wordende maatschappij.

Compleet leertraject voor proactieve beveiliging
Iedereen heeft het tegenwoordig over proactieve beveiliging, ofwel het ingrijpen voordat een incident ontstaat. Maar is de beveiligingsbranche hier wel klaar voor? Dat was een vraag die centraal stond tijdens een symposium over het onderwerp, waarbij exameninstituut IBEX de keuzedelen Proactief Beveiligen en Security Profiler presenteerde als aanvulling op de opleiding MBO Beveiliger 2. Opmerkelijk was dat IBEX, een onderdeel van Kiwa, aankondigde zelf te gaan examineren voor de officiële diploma’s. Daarmee gaat het instituut de concurrentie aan met monopolist SVPB.

Wat belemmert publiek-private samenwerking in de veiligheid?
Al sinds 1985 erkent de overheid dat zij niet alléén voor onze veiligheid kan zorgen. Sinds die tijd staat zij daarom open voor publiek-private samenwerking. De praktijk blijkt echter weerbarstig. Zeker als het aankomt op het delen van informatie. En er zijn meer zaken om rekening mee te houden bij initiatieven om te gaan samenwerken in veiligheid. Aanleiding voor Nyenrode Business Universiteit om hierover een leergang te ontwikkelen: Publiek Privaat Security Management. Ter introductie vond in november een symposium plaats, waarbij Schiphol als case werd genomen om mogelijke belemmeringen bij publiek-private samenwerking in de veiligheid te duiden.

Integratie beveiligingssystemen centraal op Italiaanse vakbeurs Sicurezza
De Italiaanse vakbeurs Sicurezza trok samen met de nieuwe Smart Building Expo van 15 tot en met 17 november ruim 25.000 bezoekers naar de Fiera Milano in Rho. Op de beursvloer waren gedurende drie dagen de nieuwste trends en ontwikkelingen te zien in met name inbraaksignalering en videobewaking, maar er was ook aandacht voor toegangscontrole, branddetectie en cybersecurity.

Bosatlas toont essentie van alles wat in Nederland speelt rond veiligheid
De kans dat iemand in Nederland door terrorisme om het leven komt, is kleiner dan overlijden aan een bijensteek. Minder mensen sterven door moord dan door passief roken en griep blijkt dodelijker dan vliegtuigongelukken. Dat zijn enkele wetenswaardigheden uit de Bosatlas van de veiligheid die afgelopen maand werd gepresenteerd. Het boek toont de essentie van alles wat in Nederland speelt rond het thema veiligheid en is rijkelijk geïllustreerd met kaarten, infographics en luchtfoto’s.

Vakbeurzen in 2018: nieuwe vakbeurs SecurityLIVE voor beveiligingsinstallateurs in maart 2018
Ook in 2018 vinden in binnen- en buitenland weer uiteenlopende vakbeurzen en congressen plaats over beveiliging en veiligheid. Nieuw is SecurityLIVE 2018, een vakbeurs over elektronische beveiliging voor beveiligingsinstallateurs die op 28 en 29 maart plaatsvindt in de Brabanthallen in Den Bosch. Grote internationale evenementen zijn onder andere Intersec, IFSEC en Security Essen.