December 2018

cov1812_LAATST
Smart technology: kansen en dreigingen
Robots die steeds meer taken autonoom uitvoeren en zelfrijdende auto’s: ‘smart technology’ is duidelijk aan een snelle opmars bezig. Dat biedt kansen, maar er zit ook een keerzijde aan. Zijn bepaalde taken bijvoorbeeld wel toe te vertrouwen aan zelflerende machines? Komt de bedrijfscontinuïteit niet in gevaar als de technologie het om wat voor reden dan ook laat afweten? Intelligente systemen verzamelen steeds grotere hoeveelheden data, maar hoe voegt dit daadwerkelijk waarde toe in de praktijk? Tijdens de Amsterdam Security Conference in november gingen drie sprekers dieper in op dit thema.

Fire en security systemen voor Mall of the Netherlands
Ruim 280 winkels en restaurants en een bioscoop met tien zalen: met een oppervlakte van 117.000 vierkante meter wordt Mall of the Netherlands in Leidschendam het grootste overdekte winkel- en leisurecentrum van Nederland. Het bestaande winkelcentrum Leidsenhage ondergaat een ingrijpende metamorfose die in 2020 zal worden afgerond. Eind november werd de opening gevierd van versmarkt Fresh!, dat daarmee als eerste opgeleverde onderdeel het publiek een voorproefje geeft van hetgeen Mall of the Netherlands straks te bieden heeft. Met de opening van Fresh! werd tevens het nieuwe beveiligingssysteem operationeel. De brandmeld- en ontruimingsinstallatie, videobewaking, inbraakdetectie en videointercomsysteem zijn gerealiseerd door Hacousto Protec.

Balans tussen beleving en beveiliging
Dure kleding in chique boutiques en juwelen, maar ook parfums, make-up of scheermesjes. Winkeliers willen enerzijds hun klanten de gelegenheid bieden producten te passen of testen, maar anderzijds voorkomen dat deze waardevolle goederen onopgemerkt en onbetaald de winkel verlaten. Zeker als het gaat om luxe artikelen kan de schadepost snel oplopen. Welke maatregelen kunnen worden genomen om diefstal te voorkomen of verminderen?

Kleine ondernemers vaak groot doelwit cybercriminelen
Kleine ondernemers vormen een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen die met behulp van ransomware belangrijke bestanden gijzelen om deze pas na betaling van gemiddeld zo’n tienduizend euro weer vrij te geven. Wat kunnen MKB-ers doen ter preventie van dergelijke aanvallen en hoe moet worden gehandeld als zij toch slachtoffer worden? Bieden back-up bestanden altijd soelaas en kan worden onderhandeld met de criminelen over een lagere losprijs?

Stijlvol en krachtig cameratoezicht van Axis Communications voor Jackie O. in Noordwijk
Kledingboetiek Jackie O. in Noordwijk trekt jaarlijks veel bezoekers die op zoek zijn naar exclusieve kleding. Helaas gaan sommige bezoekers de winkel weer uit met kleding waarvoor ze niet hebben betaald. Om die reden werd gezocht naar een stijlvol en krachtig camerasysteem, waarmee er zicht is op alles wat er in de winkel gebeurt. De keus viel op een AXIS Companion netwerkvideobewakingssyteem, met acht camera’s met zoomfunctionaliteit. De camera’s geven een totaaloverzicht van zowel de winkel als het Jackie Café. De eigenaar kan de haarscherpe beelden 24/7 in realtime of achteraf bekijken. Ter plekke, via zijn smartphone of thuis op zijn pc.

Beveiliging van de modernste 112-meldkamer van Nederland
Een auto te water, aanrijding met een tram in een drukke straat, een persoon die is getroffen door een hartaanval, woningbrand of overval op een winkel. Als er levens in gevaar zijn, telt iedere seconde. Op zulke momenten wordt gerekend op de tien 112-meldkamers in Nederland. In juni werd de nieuwe gemeenschappelijke meldkamer van de veiligheidsregio’s Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid in gebruik genomen. Ruim 250 centralisten zijn hier dag en nacht bereikbaar om de eerste hulp te coördineren bij noodgevallen in een gebied met 1,8 miljoen inwoners. Een uitvoerig beveiligingsplan en de modernste technologie garanderen dat de kans op uitval van de meldkamer minimaal is. Maar ook als dit onverhoopt toch gebeurt, komt de continuïteit geen moment in gevaar.

Civiele en militaire specialisten oefenen CBRN-scenario
Een drone-aanslag met een chemisch strijdgas op een druk station; het is geen doemdenkerij maar een reëel scenario in een tijd waarin de westerse wereld, ook Nederland, nog altijd te maken heeft met substantiële terreurdreiging. Precies dit scenario was de input voor een multidisciplinaire oefening op het Nationaal Trainingscentrum (NTC) CBRN in Vught op 12 december. Civiele en militaire specialisten toonden welke gebundelde kennis en capaciteit zij gezamenlijk kunnen inzetten om in geval van een aanslag met een chemische, biologische of radionucleaire component effectief slachtoffers te redden en de effecten in te dammen. Civiel-militaire samenwerking op hoog niveau in het belang van de nationale veiligheid.

Carrier biedt compleet aanbod voor beveiliging en gebouwbeheer
United Technologies Corporation (UTC) maakte in 2017 de overname bekend van vliegtuigconcern Rockwell Collins. Nu de overname is afgerond, heeft UTC aangekondigd verder te gaan als drie onafhankelijke bedrijven. Het wereldwijd opererende concern verdeelt daartoe de komende jaren de activiteiten over UTC, Otis en Carrier. Die laatste is in de Benelux bekend als vooraanstaand leverancier van onder andere airconditioning en koelsystemen. Door de (brand)beveiligingssystemen van UTC Global Security Products toe te voegen aan Carrier, ontstaat een complete leverancier voor beveiliging en gebouwbeheer- en automatisering met tal van vertrouwde merknamen onder één dak.

Onderwijs en praktijk kunnen veel van elkaar leren
Tijdens de Amsterdam Security Conference eind november werd Armand van Bercheycke gekozen als VBN Securityprofessional van het Jaar. Dit onder andere wegens de bijdrage die hij met zijn opleidingsinstituut SOBA levert aan de verdere professionalisering van de beveiligingsbranche. Daarnaast zet hij zijn kennis en rijke ervaring volop in als expert bij beveiligingsprojecten binnen organisaties met een groot maatschappelijk belang. Wat is zijn missie voor de komende twee jaar?

Milestone Systems opent nieuw kantoor in Breda
Eind januari opent Milestone Systems officieel het nieuwe kantoor voor de Benelux in Breda. De tiende vestiging van de fabrikant in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) biedt naast kantoorruimte voor het snelgroeiende team tevens plaats aan een gloednieuw Milestone Experience Center. Hier worden de nieuwste oplossingen getoond in samenwerking met een groot aantal partners uit de Milestone Community en vindt een uitgebreid aanbod aan trainingen plaats op basisniveau en voor gecertificeerde partners. In het Experience Center kunnen partners demonstraties geven aan (potentiële) klanten om hen te overtuigen van de kracht van de oplossingen die Milestone Systems en partners samen hebben te bieden.

Geleerde lessen van crises uit het buitenland
Tijdens het congres ‘Nieuwe perspectieven in crisismanagement’ dat eind november werd georganiseerd door SVDC en DIEM in Zeist stonden geleerde lessen van crises en rampen in het buitenland centraal. Wat kunnen we leren van de wederopbouw in onder andere Libanon en Syrië? Hoe moeten overheidsinstellingen en het bedrijfsleven anticiperen op georganiseerde cyberaanvallen door buitenlandse mogendheden en aanslagen die worden gepleegd door active shooters? Ook was te zien hoe op basis van simulaties de veerkracht van vitale infrastructuur bij disrupties zoals overstromingen kan worden vastgesteld en verbeterd.

Vakbeurzen voor securityprofessionals in 2019
Een compleet overzicht van de nieuwste producten en diensten op de markt en kennis opdoen over de laatste technologie, certificering of wet- en regelgeving. Ook in 2019 zijn er in binnen- en buitenland weer een groot aantal vakbeurzen op het gebied van beveiliging en veiligheid. De grootste internationale beurzen zijn Intersec Middle East in Dubai, IFSEC in Londen en Sicurezza in Milaan, terwijl in Nederland op 17 en 18 april de tweede editie van SecurityLIVE plaatsvindt in Den Bosch.