Februari 2015

cov1502

Denktank ontwikkelt en ontsluit hoogwaardige beveiligingskennis
Om hoogwaardige kennis op beveiligingsgebied te ontwikkelen en te ontsluiten, is de Nationale Denktank Integrale Beveiliging opgericht. In het kader van ontsluiting van kennis, organiseerde deze stichting recent een seminar. Onderwerpen waren het werk van The Hague Security Delta in het kader van de ontwikkeling van de beveiligingssector, waarheidsvinding volgens de methodiek van investigating interviewing en de toenemende terreurdreiging als gevolg van jihadtoerisme. Tevens droeg voorzitter Harm van Dijk het leidersstokje over aan zijn opvolger Arjen Appelman.

Geavanceerde biometrische technologie voor bezoekersbeleving
In Innovatiecentrum ICER in het Gelderse Ulft heeft DGtC Beveiligingen in samenwerking met ontwerpbureau Kiss the Frog een hoogwaardig systeem geleverd dat bezoekers volgt en een interactieve uitleg geeft over het tentoongestelde. Het werkt op basis van 5 megapixel-camera’s van Axis en software van FST Biometrics. Bezoekers worden snel en makkelijk herkend, waarna de attracties persoonlijk met hen kunnen communiceren. De technologie is ook voor marketing in luxe winkels te gebruiken, maar is op de eerste plaats ontwikkeld als veilig, comfortabel, snel en contactloos systeem voor toegangbeveiliging.

Integrale beveiliging Mauritshuis ‘kunstwerk’ van samenwerking
In juni vorig jaar werd het Mauritshuis in Den Haag na twee jaar grondige renovatie en uitbreiding feestelijk heropend. Onderdeel van de renovatie was het realiseren van een state of the art integraal beveiligingsconcept. Siemens Building Technologies participeerde vanaf het prilste planstadium in een zeven bedrijven tellend samenwerkingsverband van gespecialiseerde hoofdaannemers, dat het project realiseerde. De infrastructuur voor beveiliging en brandveiligheid kon hierdoor bijna onzichtbaar met het gebouw worden verweven.

De meerwaarde van professionele beveiliging
Een van de Nederlandse topmusea is Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Gebouwd in 1935 overleefde het de oorlog en werd het stap voor stap steeds verder uitgebreid. Dat laatste gebeurde ook met de beveiliging, met een lappendeken als resultaat. Hoofd Beveiliging Erwin Leemans maakte daar bij de verzelfstandiging van het museum een einde aan. Al het oude werd onder zijn leiding vervangen door moderne, geïntegreerde beveiligingstechniek van de hoogste kwaliteit. Gelijktijdig werd de organisatie geprofessionaliseerd. Daarom is hij in deze museumspecial de VBN-er van de maand.

‘Het CCV zal nooit overbodig worden!’
Sinds december 2014 is Patrick van den Brink directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Aan de hand van drie vragen stelt hij zich voor. “Wat ik niet goed vind, is als publiek-private samenwerking alleen gebruikt wordt om bezuinigingen op te vangen. Ik heb de innerlijke overtuiging dat je het samen moet doen. Organisaties mogen best wat meer over de eigen grenzen kijken.”

Internationaal gecertificeerd competentieniveau
Tijdens de samen met de VBN gehouden nieuwjaarsreceptie van ASIS International Benelux Chapter mocht voorzitter Erik de Vries zijn eigen vrouw feliciteren met het behalen van de titel van Certified Protection Professional. Een bijzondere prestatie, want de opleidings- en ervaringseisen voor CPP zijn niet gering. Maar Lynn de Vries, manager Operations bij G4S, ging ervoor en haalde het. Heeft zo’n Amerikaanse opleiding meerwaarde in Nederland?

Deuren openen met de smartphone
Veel smartphones zijn voorzien van Near Field Communication-technologie (NFC). Hiermee kan informatie worden overgebracht tussen een telefoon en andere NFC-apparaten, zoals telefoons, betaalsystemen en toegangscontrolesystemen. Op het gebied van toegangbeheer kan NFC een uitkomst zijn bij het uitgeven en beheren van toegangspassen in zowel offline als online systemen.

Omzet in fysieke beveiliging groeit wereldwijd naar 120 miljard dollar
De omzet in fysieke beveiligingsproducten en aanverwante diensten bedroeg in 2013 wereldwijd 120 miljard dollar, meldt het internationale marktonderzoeksbureau IHS. In Europa werd het meest geïnvesteerd in toegangbeheer, terwijl in Azië het meest werd gespendeerd aan videobewaking. Volgens de onderzoekers zullen diensten als Video Surveillance as a Service (VSaaS) of Access Control as a Service (ACaaS) de komende vijf jaar snel groeien.

Waarom durven security managers niet vaker ‘out-of-the-box’ te denken?
Uiteraard is de ene security manager de andere niet, we zijn nu eenmaal uniek in ons ‘zijn’. Gelukkig maar, anders zou de beveiligde wereld er erg monotoon uitzien en hadden de criminelen slechts één ingang hoeven te bedenken om overal binnen te komen, gelijk aan het principe van de master-key. Maar waarom durven security managers niet vaker ‘out-of-the-box’ te denken?

HSD presenteert onderzoeksrapport over onbemande vliegtuigjes
Ook vanuit de beveiligingsector gaat de laatste jaren toenemende aandacht uit naar zogenoemde Unmanned Aerial Vehicles. Deze vliegtuigjes, veelal drones genoemd, bieden een nieuw waarnemingsperspectief. Bij evenementen, maar ook bij ernstige incidenten, kunnen zij van een onschatbare betekenis zijn. Redenen voor The Hague Security Delta om deze technologie te omarmen. Het samenwerkingsverband van overheid, bedrijfsleven en wetenschap hielp mee aan de organisatie van een congres rond het thema in Den Haag en bracht ter gelegenheid daarvan het rapport ‘A Blessing in the Skies?’ uit. Hierin staan de uitdagingen en kansen voor Nederland beschreven.

Wereldwijde beveiligingsrisico’s voor 2015 in kaart gebracht
De aanwezigheid van de extremistische groepering Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië, de burgeroorlog in Oekraïne en de uitbraak van Ebola in West-Afrika: 2014  is een woelig jaar geweest. Naar verwachting zullen deze conflicten zich voortzetten in 2015, met terrorisme, sociale onrust en gezondheidsrisico’s als belangrijkste aandachtspunten voor risk managers, blijkt uit de ‘Global Forecast 2015’ van G4S Risk Consulting.

Hebben robots een toekomst binnen de beveiliging? (deel 1)
Robots hebben beslist een bepaalde toekomst binnen ons brede vakgebied, maar dat zal minder diepgaande gevolgen hebben dan door velen wordt voorspeld. Er zal geen ontslaggolf ontstaan binnen de beveiliging, door de inzet van robot-achtigen zullen juist nieuwe functies ontstaan. Maar beveiliging (en de medewerkers uiteraard) op zich zal nooit in zijn geheel vervangen kunnen worden door welke robot dan ook.

Fotoverslag Facilitair 2015
Tijdens de zeventiende editie van de vakbeurs Facilitair afgelopen maand in de Brabanthallen te ‘s-Hertogenbosch was wederom ruim aandacht voor professionele beveiliging. Zo waren op de beursvloer beveiligingsproducten en -diensten te zien op het gebied van particuliere beveiliging, hang- en sluitwerk, toegangscontrole, locker management, brandbeveiliging en cameratoezicht.