Verkiezingsprogramma’s over het thema veiligheid
‘Samen aan de slag’, ‘Nu doorpakken’, ‘Tijd voor nieuw realisme’ en ‘Het gaat om u’. Titels van (concept)verkiezingsprogramma’s van de grotere politieke partijen die de kiezer moeten verleiden hun stem uit te brengen op 17 maart 2021. Meer blauw op straat, hogere straffen, een reorganisatie van het ministerie van Justitie en Veiligheid, privacybescherming versus big data en kunstmatige intelligentie. Hoe is het thema veiligheid vertegenwoordigd in de verkiezingsprogramma’s van negen vooraanstaande partijen?
Coronaproof heropenen van kantoren en stadions
Kantoren, theaters en stadions. Sinds het begin van de coronapandemie wordt massaal thuis gewerkt en blijven tribunes en zalen leeg. Hoe kunnen medewerkers en supporters veilig en coronaproof terugkeren naar hun reguliere werkplek of favoriete club? De WELL Health & Safety Rating kan organisaties daarbij helpen door op gestructureerde wijze risico’s te beheersen, waaronder covid-19. Dat bleek tijdens een webinar dat in januari werd georganiseerd door het Blue Building Institute in samenwerking met het Yankee Stadium in New York en de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam.
Rookbeheersingssystemen voor brandveiliger gebouwen
Brandveiligheid in gebouwen draait niet alleen om het (vroegtijdig) detecteren en blussen van branden. Modern meubilair zorgt voor meer rookontwikkeling, die de ontruiming ernstig kan hinderen met slachtoffers en schade als gevolg. Brandveilig Bouwen Nederland (BBN) besteedde begin februari aandacht aan het belang van rook- en warmteafvoersystemen (RWA) voor brandveiliger gebouwen. Tijdens de webinar werd onder andere ingegaan op de NEN 6093, de norm die eisen geeft voor het beoordelen van voorzieningen voor afvoer van rook en warmte in gebouwen, die momenteel wordt herzien.
Van klassieke rampenbestrijding naar moderne crisisbeheersing
De coronapandemie maakt duidelijk dat de overheid niet goed is voorbereid op de aanpak van complexe en sluimerende crises. Het veiligheidsbestel is primair ingericht op rampenbestrijding zoals een brand, terroristische aanslag of overstroming. De kredietcrisis, vluchtelingenproblematiek, aardbevingen in Groningen, klimaatverandering of een pandemie vergen echter een geheel andere benadering. De aanpak van de coronacrisis is een politiek bestuurlijk proces geworden. Bestuurders zijn echter geen crisismanagers en in de communicatie staat bescherming van de eigen-, organisatiespecifieke- of partijpolitieke reputatie voorop. In de samenleving groeit het wantrouwen en verzet tegen de strenge maatregelen. Het institutioneel en veelal amorele management moet plaatsmaken voor een crisismanagement waarin de menselijke maat centraal staat, stelt crisisanalist Gert-Jan Ludden in het boek ‘Corona onthult systeemcrisis – Een ontluistering voor de samenleving’, dat begin dit jaar is gepubliceerd door SVDC.
Privacy-proof gezichtsherkenning voor toegangsbeheer van de toekomst
Bedrijven en organisaties zoeken momenteel nieuwe manieren om hun gebouwen veilig weer te kunnen openen voor alle medewerkers en bezoekers. Contactloze toegangscontrole die mogelijk wordt dankzij biometrische gezichtsherkenning staat steeds meer in de belangstelling. De Nederlandse scale-up 20face speelt daar op in met de ontwikkeling van het privacy-proof gezichtsherkenningssysteem FaceXs voor contactloze toegangscontrole.
Het belang van fysieke interactie bij kennisoverdracht
Na in tien jaar tijd 26 bijeenkomsten georganiseerd te hebben, vond regiovoorzitter Harm van Dijk van de VBN het een goed moment om het stokje over te dragen aan Johan van Gemert. BEVEILIGING kijkt met de voormalige Securityprofessional van het Jaar terug op een bewogen periode, waarin de VBN niet alleen het ledental zag verdubbelen, maar ook een ‘verjongingskuur’ doormaakte.
Crisis of juist een kans?
De mogelijkheid dat het bedrijfspand maandenlang niet kan worden gebruikt door brand of verstoring van het netwerk door een cyberaanval. In continuïteitsplannen van bedrijven en organisaties is vaak uitvoerig omschreven hoe te handelen in dergelijke onverwachte situaties. Met een pandemie was echter dikwijls geen rekening gehouden. Er moest dus flink geïmproviseerd worden om bijvoorbeeld in korte tijd thuiswerken voor alle medewerkers mogelijk te maken. Wat zijn bijna een jaar na de eerste lockdown de voornaamste aandachtspunten voor Business Continuity Plannen, nu de tijdelijke situatie nog wel even lijkt aan te houden? Daarover sprak Rinske Geerlings van Business As Usual tijdens een door de VBN georganiseerde webinar met workshop.
Efficiënte videobewaking van buitenterreinen
Bedrijfsterreinen worden niet alleen beschermd door hekken, muren en roadblockers. Steeds vaker wordt videobewaking niet alleen binnen, maar ook buiten toegepast. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met de compleet andere omstandigheden dan in gebouwen. Denk aan de grote verschillen in temperatuur en wisselende lichtsterktes. Waar moeten bedrijven op letten voor een efficiënte videobewaking van hun buitenterrein?