Januari 2016

cov1601_LAATST

Nationale Richtlijn Toegangsbeheer
De voorzitter van de Vereniging Beveiligingsprofessionals Nederland (VBN), Pieter Christiaan van Oranje-Nassau, zal op vrijdag 29 januari tijdens een minisymposium over toegangsbeheer bij De Nederlandsche Bank de Nationale Richtlijn Toegangsbeheer overhandigd krijgen van Berndt Rif, voorzitter van de Vakgroep Fysieke Beveiliging. De Nationale Richtlijn is opgesteld door security professionals die lid zijn van zowel de VBN alsook van de ASIS International Benelux Chapter. Tijdens het minisymposium zullen, naast Berndt Rif, ook Harm van Dijk (ING) en Theo Stevens (Nationale Nederlanden) spreken over aspecten van fysieke beveiliging.

Opleidingen tillen branche naar hoger niveau
Ooit was een hbo-opleiding op veiligheidsgebied hooguit in het buitenland te vinden, maar op het moment is de keuze meer dan uitgebreid. Van mbo tot en met universiteit kunnen professionals zich voorbereiden op een succesvolle carrière in de beveiliging. Van één structuur of opleidingengebouw is helaas nog lang geen sprake, maar ook daaraan wordt gewerkt. BEVEILIGING vroeg de bekendste instituten naar hun plannen en visies voor dit jaar.

Zorg voor perfecte aansluiting van opleidingen op beroepspraktijk
Praktijkonderwijs is uiteraard essentieel voor een vak als particuliere beveiliger. Maar hoe vindt de praktische invulling hiervan plaats en hoe zit het met de kwaliteit? Tot afgelopen zomer ging het kenniscentrum ECABO hier over, maar dat is opgehouden te bestaan. Nu zorgt Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) hiervoor in samenwerking met de opleidingsinstituten en de 731 erkende leerbedrijven.

Veilig gebouw begint met correct ontworpen lobby
De lobby is een van de belangrijkste onderdelen van een gebouw, want daar vindt het eerste fysieke contact plaats tussen bezoekers en de organisatie. Daarom is het vanuit beveiligingsoogpunt een van de meest kritische gebieden die dus goed ontworpen moeten worden. Een slecht ontworpen lobby maakt het moeilijk om de toegang tot de organisatie goed te organiseren. Een slecht ontworpen lobby kan daarom de operationele kosten van de organisatie opdrijven, onder andere omdat extra beveiligingsmaatregelen de tekortkomingen van de lobby moeten compenseren.

‘Wees voorbereid op ondenkbare scenario’s’
‘Wat als …?’ Dat was het thema van het jaarcongres van facilitair advies- en onderzoeksbureau Fier.fm. Een divers gezelschap kwam bijeen in leerhotel Het Klooster te Amersfoort. Daar werd een al even gevarieerd programma geserveerd, over veiligheidsproblematiek en de rol van de facility manager daarin. Een verhaal over het belang van security managers, improviseren, ongenode gasten … en ijsberen.

Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer 2016
Van 13 tot en met 15 januari kunnen facilitair managers en inkopers uit onder meer onderwijs, gezondheidszorg, overheid en bedrijfsleven weer terecht op de jaarlijkse vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. Een overzicht van noviteiten op het gebied van professionele beveiliging.

Moderne hightech volgens oude tradities
Met 160 jaar behoort Winkhaus tot de oudste slotenfabrikanten ter wereld. Nog altijd is het bedrijf eigendom van de familie van de oprichter en staat het respecteren van de traditionele waarden hoog in het vaandel. Maar dat is dan ook de enige band met het verleden. Voor wat betreft technologie is de fabrikant volledig bij de tijd en worden de nieuwste methodes gebruikt om het inbrekers zo moeilijk en gebruikers zo makkelijk mogelijk te maken.

‘De ambitie van de cliënt is het enige uitgangspunt van de beveiliging’
Hij was ooit beveiligingsinstallateur, maar dat gaf niet de voldoening die hij zocht. “Je sloot de apparatuur aan en als het werkte was je klaar.” Voor echte beveiliging is veel meer nodig, vindt Chris Gottenbos. Daarom stapte hij over naar de adviessector en dat leverde hem uiteindelijk de wereldbaan op die hij nu heeft, het coördineren van de fysieke beveiliging voor Anthos International, het familiekantoor van een internationale ondernemersfamilie. “Hier gaat het écht alleen nog om het belang van de klant”, zegt de VBN-er van deze maand.

Wantrouwen tussen publiek en privaat staat goede opsporing in de weg
Het doen van aangifte lijdt bij het slachtoffer lang niet altijd tot tevredenheid. Zeker niet als het om ingewikkelde zaken gaat, zoals fraude en cybercrime. Vorige maand debatteerde de politie hierover met partners in de strafrechtketen. Het blijkt een weerbarstige kwestie. Publiek-private samenwerking kwam als oplossing naar voren, maar wordt belemmerd door wantrouwen. Bereidheid om daar aan te werken is er gelukkig wel.

Beveiligen om tijd en geld te besparen
Beveiliging wordt vaak als noodzakelijke kostenpost beschouwd. Maar afgezien van de waarde van de risicoreductie, is er ook rechtstreeks commercieel voordeel mee te behalen. Vooral in de internationale logistiek, waarbij certificering als Authorised Economic Operator leidt tot aanzienlijk minder vertraging bij douanecontrole. Dit artikel gaat over ISO 28000, dat een belangrijke ondersteuning kan vormen bij het behalen van een dergelijk certificaat, dat voor elk opslag- en transportbedrijf, maar ook voor producenten en distributeurs grote voordelen met zich meebrengt.

Verbetering positie slachtoffer in het strafproces
Vanaf de jaren tachtig is de aandacht voor de positie van het slachtoffer in het strafproces sterk toegenomen. Dit heeft geleid tot een verbetering van de rechtspositie van slachtoffers binnen de strafrechtspleging. Maar we zijn er nog niet. Het is zeer belastend voor het slachtoffer als diens identiteit bekend wordt aan het grotere publiek of aan de verdachte doordat diens identiteitsgegevens openlijk zijn opgenomen in het strafdossier.

Best practice for good business
Begin december vond in Mechelen de vierde ALIA Security Day plaats. Het evenement, georganiseerd door de Belgische koepelorganisatie van beveiligingsfederaties ALIA Security met onder meer de beroepsvereniging van verzekeraars ASSURALIA, de Algemene Directie Veiligheid en Preventie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Belgische werkgeversorganisaties, stond dit jaar in het teken van anti-diefstal en brandbeveiliging. Tevens een moment van bezinning voor de maar liefst 280 aanwezigen over het moeizame maar noodzakelijke proces van regelgeving in een sector die zich razendsnel ontwikkelt. BEVEILIGING vat de hoogtepunten samen.

Nieuwe horizon voor anti-dronetechnologie
Nu drones in allerlei soorten en maten in rap tempo het luchtruim veroveren, groeit bij de overheid het urgentiegevoel dat deze onbemande toestellen ook effectief geneutraliseerd moeten kunnen worden. Het Haagse bedrijf Solutions Underground stortte zich op die uitdaging en ontwikkelde een anti-dronesysteem dat onbemande risicotoestellen niet alleen kan detecteren maar ook met grote nauwkeurigheid kan uitschakelen. Op 10 november verzorgden de ontwerpers samen met Twente Safety & Security een besloten praktijkdemo op Airport Twente. Vertegenwoordigers van politie en Defensie namen kennis van de kracht van ‘Horizon’.