Januari 2018

cov1801_LAATST

Security zoekt naast de breedte ook de diepte op in 2018
‘Slimme’ integraties, kunstmatige intelligentie en robots die allerlei taken uitvoeren waren veelvoorkomende thema’s tijdens de Consumer Electronics Show (CES), begin januari in Las Vegas. Auto’s, koelkasten en wasmachines beschikken steeds vaker over virtuele assistenten met spraakbediening. Deze trends in consumentenelektronica zijn deels terug te vinden in beveiligingssystemen. Daarbij wordt niet alleen de breedte gezocht door meer koppelingen te realiseren met andere gebouwbeheersystemen, maar ook de diepte door het analyseren van steeds grotere hoeveelheden data. Dit maakt het voorspellen van incidenten mogelijk op basis van geregistreerd gedrag, maar het leidt ook tot vragen met betrekking tot privacybescherming.

Cybersecurity vergt technologie én beleid
De totale schade door cybercriminaliteit in het Nederlandse bedrijfsleven is niet eenvoudig te berekenen, onder meer doordat niet van ieder incident aangifte wordt gedaan bij de politie en lang niet alle ondervonden schade kan worden verhaald via verzekeringen. Verschillende deskundigen en onderzoeksbureaus zijn het er in ieder geval wel over eens dat de schade het afgelopen jaar eerder is gestegen dan gedaald en dat bedrijven zich ook in 2018 schrap mogen zetten doordat aanvallen nog frequenter zullen plaatsvinden en geavanceerder zullen worden. Welke trends en ontwikkelingen zijn te onderscheiden?

Beveiliging van leegstaand vastgoed
Overal in Nederland staan kantoren en bedrijfspanden gedurende korte of lange periodes leeg. Dergelijke gebouwen zien er al gauw verwaarloosd uit en roepen een onveilig gevoel op. Leegstaande kantoren en fabrieken zijn interessant voor inbrekers, krakers en daklozen of als locatie voor illegale feesten. Waar moeten beheerders van leegstaande panden rekening mee houden en welke maatregelen zijn te overwegen om potentiële risico’s te verkleinen? Het tijdelijk verhuren van lege kantoren als woonruimte biedt kansen, maar ook uitdagingen.

Moderne toegangscontrole voor appartementencomplex in Groningen
Het appartementencomplex ‘Kop van Oost’ staat aan de rand van het centrum van Groningen. Dit moderne gebouw bestaat uit 186 luxe appartementen en is onlangs voorzien van een nieuw videointercomsysteem van Panasonic. Dit VL-V900, tweedraads, analoge videointercomsysteem is door Panasonic speciaal ontwikkeld voor grote appartementencomplexen. Het systeem is geïnstalleerd door TechID Engineering BV uit Assen en de producten zijn geleverd door SmartSD.

XProtect uitgegroeid tot open platform voor meer dan alleen beveiliging
Milestone Systems introduceerde in 1998 de IP video management software XProtect. Het Deense bedrijf was daarmee een pionier op het gebied van netwerkvideo waarbij gebruiksgemak en betrouwbaarheid voorop stonden. Twintig jaar later wordt het open platform wereldwijd toegepast in duizenden installaties, van grootschalige high security projecten als luchthavens tot het MKB. Daarbij draait het niet meer alleen om videobewaking: XProtect biedt gebruikers één interface voor onder meer toegangscontrole, alarmverificatie en gebouwbeheer. BEVEILIGING sprak met Raziel Bareket, Director North & South Europe bij Milestone Systems, over de toegevoegde waarde van de Milestone community, waarin duizenden partners samen één ‘ecosysteem’ vormen met oplossingen voor nagenoeg ieder beveiligingsvraagstuk.

Beveiligingstechnologie verbetert prestaties van Ajax
Dat beveiligingscamera’s voor meer doelen zijn te gebruiken dan voor het signaleren van criminaliteit is wel bekend. Maar Hikvision komt nu met een wel heel bijzondere toepassing. De Nederlandse tak van het Chinese concern ontwikkelde samen met onder andere Ajax, de KNVB, TNO en softwarebedrijf GameOn een oplossing om wedstrijden te analyseren. Eén panoramacamera kan het hele veld bestrijken en slimme software zorgt ervoor dat een onvervormd beeld ontstaat. Dankzij de enorme resolutie van de camera’s kan daar sterk op worden ingezoomd. Er ontstaat intussen belangstelling vanuit de hele wereld voor het concept.

Verwarde personen: veiligheidsregio’s aan zet!
Het optreden tegen verwarde personen kost de politie onevenredig veel tijd. Korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom pleitte daarom in december voor de inzet van extra GGZ-professionals binnen de wijken. Hiermee zouden grotere problemen zijn te voorkomen. We moeten er echter voor waken dat we iets nieuws gaan bedenken, terwijl daarvoor al een werkwijze bestaat, stelt adviseur crisisbeheersing Gert-Jan Ludden. Hier ligt een taak voor de 25 veiligheidsregio’s die ieder een directeur publiek gezondheid (DPG) hebben die als ketenregisseur functioneert op het snijvlak van de gezondheidszorg en de openbare orde en veiligheid.

Waarom stappen medewerkers over de grens? (deel 4)
Interne fraude, diefstallen van bedrijfseigendommen of het bewust laten lekken van waardevolle informatie zijn helaas aan de orde van de dag. Hoe goed medewerkers vooraf ook zijn gescreend, er zullen altijd mensen zijn die over de grens gaan. Welke redenen zijn hiervoor te benoemen en hoe is dit gedrag vroegtijdig te herkennen om de schade zoveel mogelijk te beperken?

Van kruipen door de bagger naar examinering van profilers
‘Kennis delen is kennis vermeerderen.’ Dat is één van de motto’s van de VBN. Een van de leden die dit ook heel nadrukkelijk in de praktijk brengt is André van Lierop. Hij leerde het beveiligingsvak in oorlogsgebied, waar elke fout fataal kan zijn. En nu laat hij middels adviezen en cursussen anderen profiteren van zijn kennis. Hij behoort met 62 levensjaren misschien tot de ‘old boys’, maar dat heeft hem nooit gehinderd om in te spelen op de nieuwste ontwikkelingen, zoals cybersecurity, Internet of Things en profiling. Dat maakt hem VBN-er van deze maand.

Maatregelen voor veilig oppervlakte water in Nederland
Het nieuwe jaar was nog maar net begonnen toen alle vijf grote stormvloedkeerkringen voor het eerst in de geschiedenis gelijktijdig werden gesloten. Het bleek achteraf niet nodig, maar gaf wel aan dat de systemen onder realistische omstandigheden doen waarvoor ze ontworpen zijn. Voor het beveiligen van sluizen, gemalen en pompen is het treffen van louter fysieke maatregelen allang niet meer voldoende. Hoe voorkomen waterschappen dat onbevoegden deze vitale systemen kunnen bedienen en garanderen zij de levering van schoon drinkwater? Welke eisen op het gebied van cyber security worden gesteld aan partners waarmee intensief wordt samengewerkt?