Juli/Augustus 2013

cov1307

Subsidieregeling VKB wordt aangepast
De regeling Aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven van het CCV, waarbij kleinere ondernemers een deel van hun beveiligingsmaatregelen kunnen laten subsidiëren, wordt op dringend verzoek van de beveiligingsbranche aangepast. Hierdoor zal deze beter aansluiten op het marktmodel van de bedrijfstak. Bovendien ontstaat volgens de partijen een objectiever eindresultaat.

Uneto-VNI ontwikkelt alternatief voor BORG
De vakgroep Beveiliging van Branchevereniging Uneto-VNI start de ontwikkeling van een eigen kwaliteitsregeling. Tot nu toe maken de aangesloten installatiebedrijven gebruik van de beoordelingsrichtlijn BORG 2005-2 van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, maar die sluit volgens vakgroepvoorzitter Rien van der Linden onvoldoende aan op de praktijk van het installateursvak.

Branche toont hoge mate professionaliteit tijdens SSA2013 (deel 1)
De monumentale Europahal van Amsterdam RAI vormde van 4 tot 6 juni een fraai decor voor de vierde editie van de vakbeurs Safety & Security Amsterdam. Een kleine tweehonderd bedrijven toonden hun nieuwste diensten en producten, er vonden zo’n zeventig kennissessies plaats en er werden tal van nieuwe initiatieven gepresenteerd.

Beveiliging Plein: podium voor hoogwaarde vakkennis
Penetratietesten, de brug van mbo naar hbo, profiling, criminaliteit tegen banken en winkeliers, beveiliging van grote evenementen en de strategie van integrale veiligheid. Dat waren slechts enkele van de specialistische onderwerpen die aan de orde kwamen tijdens de korte dieptesessies, die werden gegeven op het Beveiliging Plein, een gezamenlijk initiatief van BEVEILIGING en VBN dat gefaciliteerd werd door Safety & Security Amsterdam.

Nijmegen klaar voor veilige Vierdaagse
Op 16 juli beginnen 45.000 wandelaars aan de 97e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Vier dagen lang bruist Nijmegen en omgeving van activiteit. De wandelmarsen en de begeleidende Vierdaagsefeesten trekken naar verwachting meer dan een miljoen bezoekers naar stad en regio. Het waarborgen van de veiligheid van deelnemers en bezoekers is een tour de force voor de Vierdaagse-organisatie, de betrokken gemeenten en de samenwerkende overheidshulpdiensten. Voor de overheid is het prettig samenwerken met een organisatie die in bijna een eeuw wandelmarsen veel deskundigheid en ervaring heeft opgebouwd in evenementenveiligheid.

ISS Security Services naar Securitas
Securitas Nederland neemt het personeel en de contracten over van ISS Security Services in Nederland. Het is een bijzondere transactie. Niet alleen omdat het de nummers 3 en 4 in de markt betreft, maar vooral ook omdat de overeenkomst wel iets wegheeft van ‘outsourcing’. De ISS-medewerkers blijven op hun post met alleen een ander uniform en Securitas wordt ‘preferred supplier’ voor alle opdrachten van ISS Facility Services, waarbij naast catering en schoonmaak ook beveiliging wordt gevraagd.

Imagocampagne voor particuliere beveiligers
Het imago van de particuliere beveiligingsbranche is de laatste jaren flink verbeterd. Toch hebben vooral buitenstaanders nog niet de juiste perceptie van deze bedrijfstak, meent Marianna Clarijs van het Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging. De campagne ‘Veiligheid raakt iedereen’ moet daarin de komende twee jaar verandering brengen.

‘Communicatie is ons belangrijkste wapen’
Beveiliging een mannenberoep? Bas van Geem en Martijn van ’t Veer vinden van niet. De mannen staan aan het roer van Lady Security: een detacheringsbedrijf in Badhoevedorp met meer dan tachtig vrouwelijke beveiligers. Van evenementen tot representatieve hostess- en beveiligingswerkzaamheden op Schiphol: de directeuren koppelen aan elke klant de juiste dame.

Cameratoezicht in het grootste beurscomplex van Engeland
Het National Exhibition Centre (NEC) is het grootste beurs- en evenementencomplex van het Verenigd Koninkrijk. In het reusachtige complex nabij de luchthaven van Birmingham vinden het hele jaar door vakbeurzen en popconcerten plaats. Op het terrein zijn tientallen hotels gevestigd en uitgebreide parkeerterreinen te vinden. Onlangs werd een nieuw videosysteem in gebruik genomen met onder meer ruim tweehonderd camera’s van Axis, video management software van Genetec en videoanalyse software van Agent VI. Hiermee wordt toezicht gehouden in de beurshallen en gangen, de traverse naar het treinstation en op de parkeerterreinen en toegangswegen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van people counting en nummerbordherkenning.

VEBON introduceert MARC-net
Een alarmopvolger moet het in de regel met summiere informatie doen. Er is een inbraak. Of er is brand. Bij een groot gebouwencomplex is dat niet handig. Soms is ook bekend dat het om zone 13 gaat. Maar waar is zone 13? Op initiatief van de bij VEBON aangesloten meldkamers wordt nu MARC-net ontwikkeld. Hierin kunnen alle belanghebbenden aanvullende gegevens opslaan over de objecten die zij beheren. In de nabije toekomst weet een alarmopvolger dan veel beter wat hem te doen staat op de locatie.

Woningsprinkler in plaats van tweede vluchtweg
De woningsprinkler wint langzaam terrein in Nederland. De bouwwereld is over het algemeen nog wat gereserveerd over dit voor veel partijen nieuwe fenomeen, maar geslaagde projecten kunnen de weg effenen voor een verdere opmars van automatische blusinstallaties in woningen. Bij een renovatie- en nieuwbouwproject in het Friese Joure zijn vier appartementen voorzien van woningsprinklers als alternatief voor een door de brandweer geëiste tweede vluchtweg. Brandweer, aannemer, installateur en drinkwaterbedrijf Vitens zien het Friese project als een pilot waarvan kan worden geleerd voor toekomstige projecten.

‘Veiligheid is geen kwestie van hekken, maar van mensen’
Niet veel Nederlandse security managers zullen voormalige Gurkha’s inzetten om hun Raad van Bestuur te beschermen. Gerard van Schaik van Aegon wel als de leiding van de verzekeraar een land als India bezoekt. “Veiligheid is mensenwerk”, benadrukt de VBN-er van deze maand. “Sturen op intelligence is daarom essentieel.” Een goed persoonlijk netwerk beschouwt de corporate security manager als onmisbaar.

‘Particuliere beveiliging ontwikkelt zich tot nieuwe gemeentepolitie’
Reeds in de negentiende eeuw was beveiliging in allerlei vormen particulier geregeld, bijvoorbeeld op het gebied van opsporing. En ook tegenwoordig heeft de overheid geen monopolie op veiligheidszorg. Zo worden steeds meer handhavingstaken uitgevoerd door private organisaties. “De groei van politie-, opsporings- en beveiligingstaken uitgevoerd door het private domein zal doorzetten. Als historicus zie je naast de huidige nationale politie een nieuwe gemeentepolitie ontstaan. De private sector zoekt naar uniformiteit en er worden hogere functionarissen uit de politie gerekruteerd om leiding te geven”, aldus Guus Meershoek, lector Politiegeschiedenis aan de Politieacademie en universitair docent Bestuurskunde aan de Universiteit Twente.

Terugblik op IFSEC 2013 (deel 2)
Voor de laatste keer vonden in mei IFSEC, FIREX, Facility Show, Safety & Health Expo en Service Management Expo plaats in Birmingham. Vanaf volgend jaar is Londen ‘the place to be’.

Recht en praktijk: huisbezoek als onderdeel van pre-employment screening
Een huisbezoek kan onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure voor bepaalde functies. Het geeft de nieuwe werkgever de kans om kandidaten te interviewen in hun eigen omgeving. Wat is hierbij toegestaan en wat kunnen de gevolgen zijn als iemand wordt afgewezen op basis van uit een huisbezoek verkregen informatie?

Cyber Security Lab van TNO voor innovatie en integrale cyberveiligheid
Het nieuwe Cyber Security Lab (CSL) van TNO heeft verschillende doelstellingen. Naast het bieden van moderne, veilige faciliteiten voor eigen TNO onderzoek is het CSL bedoeld om samen met andere partijen innovatieve oplossingen te ontwikkelen die de digitale veiligheid op voorhand verhogen. Ook wordt het mogelijk om lessen te leren van recente incidenten door deze onder gecontroleerde omstandigheden na te spelen in het CSL. Het CSL vormt daarmee een van de hoekstenen van het innovatiehuis Cyber Security van het Hague Security Delta initiatief.

(Distributed) Denial-of-Service (deel 2)
Het geblokkeerd raken van een dienstverlening wordt in het Engels vaak aangeduid met de term Denial-of-Service (afkort: DOS). Al wordt de term veelal gebruikt in de cyberspace-omgeving, is deze feitelijk generieker. DoS kan zowel een technische oorzaak hebben, als bewust worden veroorzaakt door lolmakers, activisten, criminelen of staat-gelieerde organisaties.

Biometrie: naast high security ook meer gemak (deel 5)
Lange tijd was biometrie ‘toekomst’. Telkens kwamen er nieuwe toetreders met nieuwe toeters en bellen. Ook veel traditionele fabrikanten kwamen met toepassingen in hun productgamma. De meeste biometrie werd toegepast in toegangsystemen en dan speciaal voor high security. Meer praktisch was de toepassing voor tijdregistratie. Maar biometrie bleef een buitenbeentje en de meeste verkopers van toegangstechniek verkochten liever passen of sleutels.