Juni 2015

cov1506

Terrorismedreiging in westerse landen toegenomen
Westerse economieën staan bloot aan steeds grotere risico’s als gevolg van de verhoogde terreurdreiging van islamitische extremisten. Netto zijn de risico’s van terrorisme en politiek geweld wereldwijd juist gedaald. Vooral Zuid-Amerika is veiliger geworden. Wereldwijd zijn terreuraanslagen het vaakst gericht op bedrijven in de retailsector. Dat blijkt uit de Terrorism & Political Violence Map van Aon.

IFSEC: podium voor innovatie en expertise in security
Van 16 tot en met 18 juni vindt in Londen de 42ste editie plaats van de Engelse vakbeurs IFSEC. Op de beursvloer zijn als vanouds weer de laatste ontwikkelingen te zien op het gebied van cameratoezicht, inbraakbeveiliging, toegangbeheer en brandveiligheid. Tevens is er een uitgebreid seminarprogramma dat kostenloos kan worden bijgewoond. Gelijktijdig vindt de op brandbeveiliging gerichte beurs FIREX plaats.

Alarm over IP: een onvermijdelijke trend
Zo’n tien jaar geleden kondigde KPN het einde aan van het ‘analoge tijdperk’. Voor de Nederlandse beveiligingsindustrie betekende dit onder andere dat ruim vierhonderdduizend alarminstallaties aangepast moesten worden. Bij de helft is dit nog steeds niet gebeurd. Wanneer ‘analoog’ werkelijk verdwijnt is nog niet zeker, maar intussen zijn er andere ontwikkelingen die ervoor zorgen dat Alarm-over-IP op korte termijn onvermijdelijk wordt. Acht topspecialisten op dit gebied discussieerden hierover tijdens de tweede rondetafelsessie van BEVEILIGING PLATFORM.

Hybride videosysteem voor Sofitel Legend The Grand Amsterdam
Het vijfsterrenhotel Sofitel Legend The Grand Amsterdam is gevestigd in een historisch gebouwencomplex in de binnenstad van Amsterdam. Op de plek waar al in 1581 Willem van Oranje verbleef, genieten nu onder meer topmanagers, staatshoofden en voetbalsterren van de luxe suites en de aanvullende dienstverlening die het hotel heeft te bieden. Om discreet te waken over de gasten en hun eigendommen wordt gebruik gemaakt van een hybride videosysteem van Dahua Technology, dat is geïnstalleerd door LIHO Telecom & Safety Systems en is geleverd door Smartwares Security. Het videosysteem wordt gebruikt voor live toezicht in en om het hotel en de beelden kunnen achteraf worden gebruikt om bijvoorbeeld een vermeende diefstal van bagage op te helderen.

Modulaire beveiligingstechniek voor dynamische veiligheidsbehoefte
Een groot voordeel van moderne beveiligingssystemen is dat ze flexibel zijn aan te passen en uit te breiden. Bovendien zijn er tal van mogelijkheden om verschillende functies te integreren. En dat is precies waarnaar Leerfabriek KVL op zoek was. Het object is een door de provincie Noord-Brabant herontwikkeld stuk industrieel erfgoed, waarin ambachtelijke en creatieve bedrijfjes zich vestigen. Dankzij een door Van den Broek Systemen geleverd geïntegreerd managementplatform van UTC Fire & Security Global Security Products wordt in een transparante setting een hoog, eenvoudig beheersbaar en vooral flexibel beveiligingsniveau geboden.

Slim camerasysteem bewaakt patiënten op Intensive Care
De patiëntveiligheid verhogen nadat de Intensive Care (IC) werd verbouwd en de vierpersoonskamers werden vervangen door eenpersoonskamers. Dat was de missie die in het Eindhovense Catharina Ziekenhuis leidde tot de aanschaf van een video-observatiesysteem op basis van netwerkcamera’s van Axis. Dit systeem houdt patiënten in de gaten als de verpleegkundige niet op de kamer is. Slimme alarmering op basis van beeld en geluid kan de verpleegkundige waarschuwen, bijvoorbeeld als de patiënt wakker wordt.

Balans tussen gebruiksgemak en betrouwbaarheid
In een wereld waarin steeds meer systemen met elkaar zijn verbonden en mobiel zijn te bedienen via een smartphone of ander ‘slim’ apparaat, is het van belang om niet alleen te kijken naar bedieningsgemak. Zeker bij beveiliging is het zoeken naar de balans tussen gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid. Dat was het uitgangspunt bij de uitbreiding van de Premier Elite Serie van Texecom met een aantal apps waarmee het alarmsysteem is in- en uit te schakelen en camera’s zijn uit te kijken en bedienen. Gebruikers kunnen vertrouwen op de kwaliteit en ervaring van Texecom, dat al bijna dertig jaar inbraak- en brandbeveiligingsystemen levert. Alle producten worden in eigen beheer ontworpen, gefabriceerd en getest in Engeland. Texecom richt zich sinds vorig jaar nadrukkelijker op de Benelux. Zo werd Joris Crombé aangesteld als Business Development Manager voor de regio.

Van projectfocus naar klantfocus
Weinig bedrijven hebben in korte tijd zoveel naamwisselingen doorgemaakt als het huidige Stanley Security Nederland. Het begon in de jaren negentig met de verzelfstandiging van de technische beveiligingsafdeling van de PTT. Van PTT Risicom werd het KPN Risicom. Dat werd overnomen door VNV, dat korte tijd later overging naar Securitas. Van Securitas Systems werd het Niscayah en sinds 2011 behoort het bedrijf tot Stanley Security, onderdeel van Stanley Black & Decker. Henk Dibbets werd bijna een jaar geleden aangesteld om ook in Nederland de groeiambities van het Amerikaanse concern waar te maken. Een uitdaging, zegt hij zelf, terwijl hij uitlegt hoe.

Utrecht klaar voor de tour
Utrecht kleurt langzaam geel. Op 4 juli is de Domstad het decor voor de ‘grand départ’ van de Tour de France 2015. De ogen van de wereld zijn op de stad gericht en honderdduizenden bezoekers worden langs het parcours verwacht. De Utrechtse veiligheidspartners hebben na maanden intensief teamwerk hun organisatieplannen klaar om waarborgen te scheppen voor een groots en veilig wielerfeest.

De uitdagingen van digitaal rechercheren
Cyber crime wordt unaniem als serieus probleem beschouwd. Toch houdt binnen de VBN nog maar een kleine minderheid zich met deze materie bezig. Henk Schippers behoort tot die minderheid. Bijna dertig jaar geleden startte hij bij de politie en ontwikkelde hij zich geleidelijk tot een zelfstandige expert in digitaal onderzoek.

Rendementverhogende beveiliging
Technische beveiligingsmaatregelen kosten geld. Daaraan valt moeilijk te ontkomen. Maar dat wil niet zeggen dat ze automatisch het bedrijfsresultaat negatief beïnvloeden. Integendeel. We kennen tal van voorbeelden waarbij beveiligingssystemen de omzet en de winst van de gebruiker bevorderen. En dan doelen we nog niet eens op de reductie van risico’s en de preventie van criminaliteit. Met camerabeelden is veel meer te doen dan waarvoor bewakingscamera’s meestal worden aangeschaft.

Actieve brandbeveiliging voor moderne rekencentra
Computerruimtes, IT- en rekencentra: we kunnen niet meer zonder in een moderne werkomgeving. Om de dagelijkse gegevensstroom te kunnen verwerken, is er behoefte aan de meest moderne communicatietechniek in combinatie met relevante veiligheidsvoorzieningen. Ook het brandveiligheidsconcept maakt daar deel van uit.

Vluchten zolang het nog kan (deel 2)
Zodra een organisatie krijgt te maken met een ‘active shooter’, een persoon die met een vuur- of steekwapen het gebouw binnenloopt en slachtoffers maakt, zijn er twee belangrijke punten: alarmeren en vluchten. Voor de medewerkers zal duidelijk moeten zijn, zonder dat de active shooter dat zelf in de gaten heeft, dat er een dreiging is. Ook zullen zij moeten weten waar de active shooter zich bevindt. Er is maar één opdracht en dat is vluchten. En in tegenstelling tot een ontruiming worden documenten niet eerst opgeborgen en hoeven kastdeuren en ramen niet gesloten te worden.

Dilemma’s rond de toekomst van de beveiligingssector (deel 2)
De particuliere beveiligingssector kampt met vicieuze cirkels, zo bleek tijdens de conferentie van branchekoepel CoESS in Berlijn. Techniek wordt snel belangrijker, maar de meeste organisaties missen daarvoor de cultuur en de juiste medewerkers. Bovendien is er geen geld om in de vereiste vernieuwingen te investeren. Een andere uitdaging vormen overheden. Die blijven vasthouden aan hun monopolies op veiligheidszorg, waardoor het moeilijk blijft activiteiten in het publieke domein te ontplooien en te komen tot publiek private samenwerkingen.

Cyber Security handreikingen voor de GCCS2015
Nederland heeft drie handreikingen overhandigd aan de deelnemende landen en private partijen die deelnamen aan de Global Conference on CyberSpace 2015. Hieronder een korte beschrijving en verwijzingen naar de handreikingen.

De beveiliger als redder van de maatschappij (deel 3)
ICT wordt bepalend in het beveiligingsbeleid. Dat is een slotconclusie die makkelijk getrokken kan worden na het volgen van de Europese conferentie van ASIS International in Frankfurt. Alles wordt gedigitaliseerd en op internet aangesloten en dat gebeurt lang niet altijd vanuit een zeker besef van veiligheid. Niet alleen data staat op het spel, maar de hele maatschappij, aldus bezorgde sprekers. De oplossing is een mix van maatregelen, waarbij zeker ook fysieke beveiliging een rol blijft spelen en waarbij beveiliging in het algemeen een heel ander speelveld zal krijgen.