Juni 2016

cov1606_LAATST

High Impact Crimes op laagste niveau in afgelopen tien jaar
Het aantal High Impact Crimes, misdaden met een grote impact op het slachtoffer, is in 2015 gedaald naar het laagste niveau in de afgelopen tien jaar. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2015 van het ministerie van Veiligheid & Justitie dat afgelopen maand werd aangeboden aan de Tweede Kamer. Minister Van der Steur schrijft de daling mede toe aan nieuwe vormen van publiek-private samenwerking.

Een legpuzzel van veiligheid
Met een budget van ruim drie miljard euro is de vernieuwing van het Utrechtse stationsgebied een van de grootste en kostbaarste stadsvernieuwingsprojecten in de Nederlandse geschiedenis. Bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid zijn essentiële pijlers onder de reeks bouw- en verbouwprojecten. Het realiseren van een veilige verblijfsomgeving in het gebied rond vervoersknooppunt Utrecht Centraal is een behoorlijke legpuzzel van partijen en verantwoordelijkheden. De gemeente en alle partners met belangen in het stationsgebied werken intensief samen om een gebiedsgericht veiligheidsarrangement te realiseren.

Innovatieve oplossingen voor internationale aanpak criminaliteit en terrorisme
Tijdens het Security Research & Innovation Event, dat begin juni plaatsvond in het World Forum te Den Haag, waren uiteenlopende innovatieve veiligheidsoplossingen te zien die kunnen bijdragen aan een internationale aanpak van criminaliteit en terrorisme. Voorbeelden waren onder meer onbemande drones die autonoom in een rampgebied helpen bij het zoeken naar overlevenden, een software-applicatie voor het automatisch scannen van chatrooms waar criminele activiteiten worden besproken, software voor het beveiligd delen van documenten, foto’s en video’s, technologie voor het opsporen van plaatsen waar explosieven worden gefabriceerd en containers voor het beveiligd transporteren van goederen.

IFSEC International: alles voor professionele beveiliging onder één dak
Het jaarlijkse vakevenement IFSEC International vindt plaats van 21 tot en met 23 juni in Londen. Ruim zeshonderd exposanten tonen hun nieuwste producten en diensten, terwijl bezoekers hun kennis over het vakgebied verder kunnen uitbreiden tijdens de tientallen seminars die alle drie dagen kostenloos zijn bij te wonen. Naast IFSEC vindt gelijktijdig de vakbeurs FIREX plaats, die in het teken staat van brandbeveiliging.

Alarm over IP: hoe zit het ook alweer?
Rond 2008 was het een complete hype. Zo’n 425.000 alarminstallaties zouden hun verbinding met de particuliere alarmcentrale verliezen, want KPN ging stoppen met analoge telefonie. Op het moment, acht jaar later, zijn pas zo’n 150.000 van de inmiddels 500.000 installaties aangepast. En helaas niet altijd op de juiste manier.

Het beveiligen van een beveiligingssysteem
Dat een computer gehackt kan worden weet iedereen. Maar hoe zit het met digitale bewakingscamera’s? Dat zijn in feite ook computers. Bovendien worden ze steeds vaker op internet aangesloten. Er ontstaan ook voortdurend complexere configuraties, die weer onderdeel worden gemaakt van een nog groter geheel. Hoe is dat nog afdoende te beveiligen? Veelal gebeurt dat laatste niet eens!

Platform: Dreiging of going concerns…
De wereld lijkt steeds sneller om zijn as te draaien. Er zijn turbulente krachten om ons heen waardoor een eenvoudige burger, een ondernemer, een werknemer zucht en zoekt naar stabiliteit. Een punt van ontspanning en reflectie, een punt van even gewoon alles loslaten. Niet voor niets dat evenementen zo in trek zijn. Het aantal neemt net als hun diversiteit toe. Voor onze beveiligingsbranche een welkome ontwikkeling. Ondernemers, onze leden, zien kansen om te groeien en zouden dus helemaal in hun nopjes moeten zijn. Maar diezelfde ondernemer is ook burger en wordt geconfronteerd met diezelfde turbulente krachten in de samenleving.

De motivatie van de echte praktijk
De VBN-leden Erik Becker en Matthijs Hoopman kregen dit voorjaar de unieke kans om samen met drie collegastudenten een risicoanalyse te schrijven voor de start van de Giro d’Italia. Dit in opdracht van de gemeente Apeldoorn, die graag wat extra kennis in huis haalde om het evenement, dat 75.000 bezoekers naar de stad trok, in goede banen te leiden. De twee Saxion-studenten zijn daarom beide de VBN-ers van deze maand.

Samen sterk in veiligheid
Alarmgroep Nederland is al ruim 27 jaar een begrip in de beveiligingsbranche. Binnen het samenwerkingsverband werken zelfstandig opererende technische beveiligingsbedrijven samen om klanten een landelijke dekking te garanderen met een regionaal karakter en een centraal aanspreekpunt. De aangesloten bedrijven profiteren onder meer van gezamenlijke inkoopkortingen, maar bovenal van kennisverrijking door het intensief uitwisselen van vakkennis en praktijkervaringen. Nadat het aantal aangesloten bedrijven was teruggelopen, is de vereniging weer nieuw leven ingeblazen. De afgelopen twee jaar is het aantal aangesloten bedrijven verdrievoudigd en de vereniging voorziet voor de komende jaren een verdere groei.

Biometrie is stadium ‘futuristisch’ allang voorbij
Biometrie wordt nog vaak gezien als ‘futuristisch’. In de praktijk wordt echter toegang op basis van bijvoorbeeld vingerafdrukherkenning al jarenlang succesvol toegepast door zorginstellingen, scholen en retailketens. Naast een betrouwbaar en efficiënt toegangssysteem biedt biometrie voordelen op het gebied van tijd- en aanwezigheidsregistratie. Dit is met name interessant voor bedrijven met meerdere filialen en veel parttime medewerkers zoals oproepkrachten. EasySecure International is leverancier van onder meer de biometrische apparatuur van Suprema en de IdentySoft software, die tal van mogelijkheden biedt voor het integreren van toegangsbeheer met tijdregistratie, planning, HR en cameratoezicht.

Bij misstanden graag de klok luiden (deel 1)
Vanaf 1 juli 2016 is het wel of niet hebben van een klokkenluiderregeling voor bedrijven en instellingen geen vrije keuze meer. Op basis van de Wet Huis voor klokkenluiders is een werkgever die in de regel tenminste vijftig personen in dienst heeft verplicht een procedure vast te stellen voor het omgaan met een melding van een vermoeden van een misstand binnen zijn organisatie.

Dienstreizen en criminaliteit (deel 2)
Met welke incidenten kan een medewerker te maken krijgen op een (dienst)reis, die verder los staan van zijn nationaliteit of doel van zijn of haar bezoek aan een land. Vaak worden de begrippen ‘geweld’, ‘overval’, ‘beroving’, ‘gijzeling’ of ‘kidnap’ en tegenwoordig ook ‘aanslag’ in een adem genoemd. De vraag is nu of de werkgever voor aanvang van een (dienst)reis daadwerkelijk al deze mogelijke (be)dreigingen bekijkt.

Nieuw kwaliteitsschema voor alarmcommunicatienetwerken
Dat een alarmsysteem een betrouwbare en weerbare verbinding moet hebben met de hulpdiensten, is vanzelfsprekend. Maar hoe is na te gaan of sprake is van betrouwbaarheid en weerbaarheid? Daarvoor dienen conformiteitsverklaringen. Die tonen richting de gebruiker aan dat het systeem voldoet aan de gestelde eisen. Kiwa NCP heeft nu de nieuwe beoordelingsrichtlijn ‘BRL-K21030 Certificatie van alarmcommunicatienetwerken’ opgesteld om duidelijk te maken hoe te komen is tot een dergelijke conformiteitsverklaring.

Strafrechtelijke aanpak van identiteitsfraude
Fraude met identiteitspapieren of het misbruiken van andermans identiteitsgegevens leidt tot veel ellende. Identiteitsfraude kent verschillende verschijningsvormen. Het is nog niet zo lang geleden dat in het Wetboek van Strafrecht bepalingen zijn gewijzigd en toegevoegd die de strafrechtelijke aanpak van misstanden met identiteit beogen te versterken. Slechts weinigen zijn bekend met deze bepalingen. Kennis die echter wel van belang is bij het doen van aangifte of bij het adviseren van gedupeerden.

Gebrek aan technische kennis leidt tot gaten in de beveiliging
Begin 2016 spraken ASIS International en HID Global in Europa over de vraag waarom met de nieuwste innovaties in toegangstechniek niet altijd het beoogde effect bereikt wordt. Het lijkt er op dat dit vooral speelt als systemen worden gebouwd uit onderdelen die qua mogelijkheden niet goed op elkaar aansluiten. Ondersteund door de technische kennis van HID, deed ASIS onderzoek onder haar Europese leden naar waar in het aanschaf- en installatieproces van toegangssystemen beveiligingsproblemen kunnen optreden.

Smart Security Technology in Gent: ‘The hidden power of security’
Alles voor de beveiligingsinstallateur onder één dak met live demonstraties en kennisoverdracht. Dat is het doel van Smart Security Technology (SST), het jaarlijkse event van distributeur Smart Security Distribution. Begin juni vond onder het motto ‘the hidden power of security’ de derde editie plaats in de Eskimofabriek in de Belgische stad Gent. De honderden bezoekers konden gedurende de dag achttien seminars volgen en de nieuwste producten waren werkend te zien op de beursvloer van 1350 vierkante meter.

Moderne toegangssystemen zijn veilig, maar hoe lang nog?
Hackers houden zich niet alleen bezig met het kraken van de beveiliging van computersystemen. De ‘hobby’, die voor steeds meer beoefenaars een professie is geworden, richt zich ook op beveiliging van fysieke systemen. Dat werd duidelijk tijdens de zevende editie van de conferentie Hack in The Box, die onlangs plaatsvond in Amsterdam. Er waren slotenkrakers aanwezig en één van de workshops was speciaal gewijd aan het kraken van elektronische toegangsverleningssystemen.