Juni 2017

cov1706_LAATST

Taskforce Overvallen presenteert ‘actieprogramma 2.0’
De Taskforce Overvallen heeft afgelopen maand ‘actieprogramma 2.0’ gepresenteerd. Hierin zijn zo’n zestig deels nieuwe maatregelen opgenomen om het aantal overvallen en straatroven verder te verminderen. Te denken valt aan de toepassing van red/blue teams om plofkraken tegen te gaan, het instellen van een door de gemeente aangestuurde ‘Flying Squad’ die bij een overval de naastgelegen bedrijven preventief van advies voorziet en het introduceren van een ‘Keurmerk Veilige Camera’ om de bruikbaarheid van camerabeelden bij bijvoorbeeld rechtszaken te verhogen door te letten op onder meer de beeldkwaliteit.

Cyberrisico’s verminderen en verzekeren
Vanaf 25 mei 2018 kunnen bedrijven en organisaties worden aangesproken op het naleven van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit houdt onder andere in dat aangetoond moet kunnen worden hoe persoonsgegevens worden verwerkt en dat datalekken verplicht binnen 72 uur moeten worden gemeld. Bedrijven en organisaties die hierin falen, riskeren boetes die kunnen oplopen tot 20 miljoen euro of 4 procent van de jaarlijkse wereldwijde omzet. Risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon helpt bedrijven en organisaties succesvol te ondernemen met een stappenplan om tijdig te voldoen aan de AVG en het afstemmen van verzekeringen op de toenemende cyberrisico’s in de huidige digitale wereld.

IP-camera’s: handig, maar ook veilig?
Aanvankelijk was de beveiligingssector terughoudend met IP-camera’s omdat ze technisch ingewikkeld werden gevonden en het de klant niet uitmaakte hoe het systeem werkt. Ingewikkeld zijn IP-systemen allang niet meer en de klant stelt tegenwoordig eisen die met analoge technologie niet meer te realiseren zijn. Dat betekent dat meer en meer technieken gebruikt gaan worden, die niet ontworpen zijn voor een kritische omgeving als de beveiliging. Zolang hiermee rekening gehouden wordt is er niets aan de hand, maar ‘beveiliging’ wordt nog wel eens vergeten als het om ‘beveiligingssystemen gaat’.

Security synoniem voor gastheerschap op ‘Soenda’
Vijftienduizend technofans gingen op zaterdag 20 mei uit hun dak tijdens de negende editie van ‘Soenda’ in het Noorderpark bij Utrecht. Een festival dat zich qua omvang, publiek en stijl moeilijk laat vergelijken met muziekfestivals als Defqon.1, Dance Valley of Pinkpop. Maar toch, vanuit de gedachte ‘Safety First’, laten de organisatie en de waakzame overheidsdiensten niets aan het toeval over. Een kijkje achter de schermen van een gemoedelijk evenement, waar security synoniem is voor gastheerschap. Maar wel streng waar het moet. En anno 2017 ontkomt ook Soenda niet aan maatregelen voor terrorismepreventie.

Panel: Alarmtransmissie in geding door verbod op anonieme prepaid simkaarten?
In verschillende Europese landen zoals België en Duitsland zijn of worden anonieme simkaarten verboden. Deze kaarten zouden terroristen en criminelen helpen te communiceren buiten het zicht van de inlichtingendiensten en autoriteiten. Maar de prepaid simkaarten worden ook gebruikt voor alarmcommunicatie. In België, waar het verbod begin juni van kracht is geworden, werden gebruikers van anonieme simkaarten via sms-berichten door telecomproviders geïnformeerd dat zij op korte termijn niet meer zouden kunnen telefoneren. Maar alarmsystemen reageren niet op dergelijke berichten, met als gevolg dat deze systemen nu geen meldingen meer kunnen doorgeven naar de alarmcentrale. Krijgt Nederland hier ook mee te maken en wat zijn de alternatieven?

IFSEC 2017: van fysieke beveiliging tot cybersecurity
De internationale vakbeurzen IFSEC en FIREX vinden plaats van 20 tot en met 22 juni in Londen. Tijdens dit grootste vakevenement over professionele beveiliging in Europa in 2017 kunnen bezoekers zich drie dagen lang laten informeren over de nieuwste technologie op de markt voor videobewaking, inbraakdetectie, toegangscontrole en brandbeveiliging. Naast fysieke beveiliging van gebouwen en goederen is er ruime aandacht voor cybersecurity, het Internet of Things, terrorismebestrijding en het beveiligen van infrastructuren en toeleveringsketens. Op de beursvloer is een uitgebreid kennisprogramma dat gratis is bij te wonen.

Innovatie voorop bij Hikvision
Een uitgebreide reeks toepassingen van Deep Learning in combinatie met videobewaking, de nieuwe DarkfighterX-technologie voor heldere kleuren beelden in volledig donkere omgevingen, tientallen nieuwe modellen camera’s waaronder 4K camera’s, thermische camera’s en nieuwe modellen uit de PanoVu-reeks en H.265+ beeldcompressie. Hikvision heeft innovatie hoog in het vaandel staan en nieuwe producten en technologie volgen elkaar in hoog tempo op. Derek Yang, General Manager bij Hikvision Europe, licht alvast een tip van sluier op over de nieuwste ontwikkelingen die later deze maand zijn te zien tijdens de internationale vakbeurs IFSEC 2017 in Londen en die ook in Nederland op de markt beschikbaar zijn of later dit jaar worden gepresenteerd.

Meer veiligheid door koppeling en analyse van data
Elektronische toegangsverlening, inbraakalarm, videobewaking en branddetectie: bedrijven en organisaties beschikken over meerdere systemen voor de beveiliging van gebouwen en terreinen, goederen, processen en mensen. Werkten deze in het verleden veelal separaat, tegenwoordig zijn steeds meer disciplines geïntegreerd tot één systeem. Dat levert efficiency en kostenbesparing op, maar door de koppeling tussen databases en het analyseren van data die systemen genereren ontstaan ook nieuwe mogelijkheden. Op een bouwplaats kan bijvoorbeeld alleen toegang worden verleend aan medewerkers met een geldig VCA-certificaat. Een voorloper op dit gebied is Nsecure, dat dataplatforms ontwikkelt waarin verschillende bedrijfsinformatiesystemen op intelligente wijze aan elkaar gekoppeld worden. Vooruitstrevend is het inzetten van econometristen voor het analyseren van data en opstellen van rekenmodellen.

Standaard camera’s worden intelligent dankzij CamTech VMS
Een flexibel, veelzijdig en merkonafhankelijk videoplatform dat ondersteuning biedt van meer dan vierduizend camera’s van ruim 130 merken. ARAS Security presenteerde afgelopen maand de nieuwe CamTech Video Management Software (VMS). Bijzonder is dat dankzij een groot aantal intelligente features standaard camera’s kunnen worden voorzien van intelligente functies zoals gezichtsherkenning en de mogelijkheid om het aantal personen in beeld te tellen. Het platform biedt uitgebreide zoekmogelijkheden zoals het zoeken van objecten en personen met meerdere camera’s op basis van kleding, kleur en vorm. Voor toegang tot beelden is een gratis app beschikbaar waarmee tevens PTZ-camera’s op afstand zijn te bedienen.

Veiligheid begint met grenzen stellen en melding maken
Jaarlijks worden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zo’n 1,3 miljoen examenbeslissingen genomen. In sommige gevallen ontstaan daarbij wel eens discussies over de uitslag. Hoewel het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag relatief meevalt, wil het CBR dat medewerkers duidelijke grenzen stellen. Een van de belangrijkste wapenfeiten van Tjitse van den Bos, manager Corporate Security, is het creëren van een structuur waarbinnen het melden van incidenten maximaal gestimuleerd wordt. Omdat dit leidt tot een veiligere werkomgeving, mag hij zich VBN-er van deze maand noemen.

PKVW 3.0: meer nadruk op vakmanschap en ambassadeursrol aangesloten bedrijven
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen behoeft nauwelijks introductie: het is al 23 jaar één van de bekendste keurmerken op het gebied van beveiliging. Om het keurmerk bij de tijd te houden, wordt achter de schermen hard gewerkt aan PKVW 3.0. In deze nieuwe versie wordt het vakmanschap van de aangesloten bedrijven die het keurmerk afgeven nog sterker benadrukt en er wordt actiever gezocht naar samenwerking met andere lokale publieke en private partijen. Het bestaande certificatie- en inspectieschema komt te vervallen en de uitvoering van het vernieuwde PKVW-keurmerk komt te liggen bij één partij: CB&V uit Wageningen. De nieuwe regeling gaat in op 1 januari 2018.

Infiltratie door kwaadwillenden (deel 2)
Het is de nachtmerrie van iedere organisatie. Kwaadwillenden die bewust in dienst komen bij een bedrijf om hun snode plannen uit te voeren. De laatste weken halen regelmatig berichten het nieuws dat organisaties geradicaliseerde moslims in dienst hadden, of dat zij deze via andere organisaties inhuurden voor het leveren van diensten. Maar ook criminele organisaties en (buitenlandse) inlichtingendiensten hebben in het verleden laten zien doelbewust bedrijven te infiltreren om van binnenuit informatie te stelen of andere attractieve goederen.

Terugblik op Smart Security Technology 2017 in Rotterdam
De Onderzeebootloods in Rotterdam vormde op 1 juni het decor van de vierde editie van SST, dat jaarlijks afwisselend in Nederland en België wordt georganiseerd door distributeur SmartSD. Beveiligingsinstallateurs kunnen zich hier laten informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onder meer videobewaking, inbraakdetectie en toegangscontrole. Op de beursvloer waren producten live werkend te zien en tijdens een uitgebreid seminarprogramma werd ingegaan op onderwerpen als video analytics, efficiënte opslag van beelden, cloud security, alarmtransmissie en gezichtsherkenning.

Opleidingen die bijdragen aan bestrijden criminaliteit en terrorisme
Standaard beveiligingsopleidingen spelen onvoldoende in op de hedendaagse dreiging(en), en kunnen de interpretatie van dreigingsanalyses niet omzetten in klare taal voor de cursisten. De vraag waarom en hoe bepaalde acties tot stand komen wordt niet beantwoord door alleen het uitvoeren van een aantal maatregelen zoals het aanbrengen van een nieuw slot of hoger hekwerk. Dit gat in de opleidingsmarkt wordt gevuld met de opleidingen Predictive Profiling, Intelligence Driven Security en het Anti-Terrorism Officer (A.T.O.) Program.