Maart 2011

cov1103

‘Supersnelrecht en samenwerking zullen Nederland veiliger maken’
Gemiddeld neemt het aantal misdrijven al jaren af. Toch is er nog genoeg te doen om een ministerie van Veiligheid en Justitie te rechtvaardigen. Om de criminaliteit effectiever aan te pakken, pleit staatssecretaris Fred Teeven van dit departement voor snellere bestraffing en eenvoudigere juridische procedures. Voor wat betreft criminaliteitspreventie wil hij meer verantwoordelijkheid bij particuliere partijen neerleggen. Die kunnen daarvoor samenwerken met de overheid, maar daaraan zijn wel voorwaarden verbonden.

‘Beveiliging begint met goed gastheerschap’
In Amsterdam RAI kan het dreigingniveau per evenement en zelfs per uur sterk wisselen. Dit vergt een uiterst flexibele beveiligingsorganisatie. Aan het hoofd hiervan staat manager Security & Safety Frans Cairo, de VBN-er van deze maand. Opgeleid in de bedrijfseconomie en gepokt en gemazeld in het grootwinkelbedrijf onderkent hij het belang van een goede mix tussen commercie en veiligheid. Die mentaliteit is essentieel binnen het grote tentoonstellingencomplex, waar van 15 tot en met 17 maart het beveiligingsevenement Safety & Security Amsterdam 2011 plaatsvindt.

IP gaat flink wat veranderen in de beveiliging
Sinds een paar jaar werken binnen VEBON verenigde particuliere alarmcentrales samen om de migratie naar Alarm over IP in goede banen te leiden. Dat is essentieel omdat over enkele jaren alleen nog via IP gecommuniceerd kan worden. Het blijkt echter een moeizaam proces om iedere betrokkene hiervan te overtuigen. De tijd dringt intussen, want binnen enkele jaren is het afgelopen met een aantal voor alarmering gebruikte telecomtechnieken. De branche overlegt nu op hoog niveau met KPN om tot een hoogwaardig alternatief te komen voor de verouderde alarmering via PSTN, ISDN en DigiAccess.

Veel noviteiten op SSA 2011
Een slot dat met klopsignalen werkt. Holografische beelden om realistisch te kunnen oefenen. Camerabeelden oproepen door op een digitale kaart een locatie aan te wijzen. Een camera voor op het lichaam, die beelden direct doorzendt. Een opvouwbare metaaldetectiepoort. Een iris-scanner die op een meter afstand scant. Een camera die iemand in een menigte herkent. En een rookmelder met gsm-kiezer. Dit zijn slechts enkele van de vele noviteiten die te zien zullen zijn tijdens Safety & Security Amsterdam 2011.

High security voor hoogste woontoren van Nederland
New Orleans, aan het ‘Manhattan aan de Maas’, is met 45 etages en ruim 160 meter de hoogste woontoren van Nederland. Behalve de bijzondere architectuur en de state of the art woonvoorzieningen is ook de beveiliging van een hoog niveau. De modernste, geïntegreerde beveiligingstechnologie is toegepast. Voorbeelden zijn een ontruimingsalarm met gesproken woord, videointercom, elektronische toegangverlening en bewaking met Megapixel-camera’s. Voor zover de regelgeving dit toelaat, is voor de beveiliging om verschillende redenen gebruik gemaakt van IP-technologie.

‘Metro’-proof sluitsysteem
Een slotcilinder heeft een zwaar leven bij de Amsterdamse metro. Naast inbrekersgeweld moet het product bestand zijn tegen vandalisme, manipulatie, corrosie en ruw gebruik. En zelfs dan nog kan de carrière vroegtijdig eindigen als weer eens een vitale sleutel is zoekgeraakt. Reden om een aantal jaren geleden eens te zoeken naar een alternatief. Dit werd gevonden in de vorm van het CyLock-systeem van Sellox, dat elk nadeel van traditionele sluitproducten lijkt te ondervangen.

Innovatie wint terrein op conventionele techniek
Moderne communicatievormen en verbeterde detectiemethoden zullen de komende jaren op de beveiligingstechniek het zwaarste stempel drukken. Dit zeggen president EMEA Bart Otten en country manager Nederland Serge Coppens D’Eeckenbrugge van UTC Fire & Security. BEVEILIGING sprak met de twee captains of industry van het voormalige GE Security over technische trends en marktontwikkelingen in binnen- en buitenland.

Toekomstvast toegangbeheer
Flexibele toepassingsmogelijkheden, een modern design en klaar voor de toekomst. Dat waren de voornaamste redenen voor producent van zakelijke software Exact om te kiezen voor het toegangbeheersysteem Nedap AEOS in het hoofdkantoor dat vorig jaar werd geopend op het nieuwe Technopolis Innovation Park te Delft.

Van beveiliger naar Register Security Officer
Tijdens Safety & Security Amsterdam 2011 presenteren adviesbureau Promundo en Security Press, de uitgever van BEVEILIGING, een boek met daarin een methodiek voor praktische training van beveiligingsmedewerkers. De titel luidt: ‘Wees voorbereid op het onverwachte’, wat precies aangeeft wat de bedoeling is. De methodiek is gebaseerd op de Veiligheid Checklist Aannemers en kent eveneens een ‘paspoort’, waarin de vaardigheden worden aangegeven. Wie aan de eisen voldoet, kan dat kenbaar maken met de aanduidingen RSO of RHSO achter zijn naam.

Effectievere strafrechtelijke aanpak winkeldiefstal
Steeds vaker gebruiken winkeldieven technische hulpmiddelen om beveiligde artikelen te stelen. Het effect van de technische hulpmiddelen is dat het alarm niet afgaat als de winkeldief de winkel verlaat zonder voor de goederen te betalen. Deze technische hulpmiddelen betreffen veelal met lood of aluminium geprepareerde tassen. Een meer effectieve strafrechtelijke aanpak is wenselijk van deze geraffineerde vorm van diefstal die jaarlijks voor vele miljoenen euro’s aan gederfde omzet zorgt.