Maart 2015

cov1503

Beveiliging Spaarne Ziekenhuis van passief, reactief naar proactief, preventief
Bij het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp is de afdeling Beveiliging de afgelopen jaren getransformeerd van passief, reactief naar proactief, preventief. In plaats van te wachten tot men gebeld wordt omdat een situatie hopeloos uit de hand is gelopen, gaat men actief op zoek naar informatie door regelmatig in overleg met afdelingshoofden te gaan. Er is een veel beter beeld ontstaan van wat er zoal gebeurt in het ziekenhuis en de beveiliging wordt nu ingeschakeld voordat incidenten escaleren.

Realistisch trainen voor veiligere zorg
Om tot een veilige zorginstelling te komen zijn er globaal twee mogelijkheden. Zorgmedewerkers weerbaarder maken tegen agressie en geweld of getrainde beveiligers inzetten. Beide opties hebben voor- en nadelen. Opleidingsinstituut Kudding & Partners houdt zich al sinds 1985 bezig met het geven van veiligheidstrainingen aan zorgmedewerkers en aan beveiligers in de zorg. Wat zijn de trends en ervaringen?

Watermist borgt patiëntveiligheid nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis
Automatische brandblussystemen op basis van watermist zijn nog niet zo populair in Nederland, maar een kentering in dit beeld lijkt aanstaande. Zo koos het Reinier de Graaf Gasthuis voor zijn nieuwe hoofdvestiging in Delft weloverwogen voor dit innovatieve blussysteem. De initiële investeringskosten voor een watermistsysteem zijn hoger dan voor een traditionele sprinklerinstallatie, maar worden ruimschoots terugverdiend door besparingen op bouwkundige voorzieningen en organisatorische maatregelen. Dat is mooie bijvangst, stelt het projectmanagement voor de nieuwbouw. Want aan de keuze voor watermist ligt primair de patiëntveiligheid ten grondslag.

Multifunctioneel toegangsysteem voor Rivas Zorggroep
Eind 2014 werd een ingrijpende renovatie van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem afgerond. Het streekziekenhuis is onderdeel van de Rivas Zorggroep, een organisatie voor ketenzorg met ruim zestig locaties in vier provincies. Het ziekenhuis werkt aan de hand van het Planetree-concept, dat de mens centraal stelt in de zorgverlening. Dat moet leiden tot meer betrokkenheid, gastvrijheid en efficiency. De keus voor een nieuw toegangsysteem van EAL sloot hier naadloos op aan. Alle medewerkers beschikken nu over één persoonlijke kaart voor toegang tot verschillende locaties. De pas is ook te gebruiken voor het beveiligd printen van documenten, betalen in de parkeergarage en in de toekomst voor het inloggen op pc’s.

Gedrag en awareness zijn basis voor echt veilige zorg
Nederland samen veiliger maken. Dat is de ambitieuze doelstelling waarmee Trigion zich profileert als partner in veiligheid. Salesmanager Zorg, Patricia Bakker, vertelt waar volgens haar de focus moet liggen om de zorgsector veiliger te maken. “Veel organisaties zien een oplossing in meer en betere middelen”, zegt zij. “Meer beveiligers voor security, meer sprinklers en noodverlichting voor safety en meer firewalls voor cyber security. Maar als we veiligheid in de zorgsector echt naar een hoger plan willen trekken, gaat het vooral om gedrag en awareness in een gedeelde verantwoordelijkheid.”

Spanningsvelden en synergie tussen zorg en beveiliging
Nergens loop je als beveiliger tegen zoveel dilemma’s aan als in de zorg. “De juiste beslissingen kan je alleen nemen door procesmatig te denken”, zegt Chantal van ’t Hof. De teamleider Gastvrijheid & Services van het Flevoziekenhuis loopt met haar beveiligers vrijwel dagelijks tegen situaties aan waarbij zorg en beveiliging op gespannen voet staan met elkaar. Samen met haar team  slaagt ze er echter goed in om de maatschappelijke randverschijnselen het hoofd te bieden in de midden in het centrum van Almere gelegen zorginstelling. Daarom is zij de VBN-er van deze maand.

Frauderisico’s: trends en aanpakken
Het aantal maatregelen tegen fraude neemt snel toe. Er wordt ook steeds meer samengewerkt tussen publieke en private partijen. Niettemin stijgt de ernst van de problematiek. Dat komt vooral door nieuwe vormen van fraude. Alleen al oplichting via internet treft jaarlijks meer dan een miljoen slachtoffers en veroorzaakt een schade van naar schatting 5,3 miljard euro. Op het moment vinden verschillende onderzoeken plaats die de basis moeten vormen voor een effectievere bestrijding van fraudeurs.

De synergie tussen risk en beveiligingsmanagement
Risicomanagement is abstract en beveiligingsmanagement is concreet. Velen zien beide werelden als zelfstandige disciplines. Toch kunnen risicomanagement en beveiligingsmanagement niet buiten elkaar. Dit artikel geeft een inleiding op waar beide vakgebieden elkaar in de praktijk ontmoeten en hoe zij elkaar kunnen versterken. Uitgangspunt vormt het bewezen model voor managementstrategie van McKinsey.

Active shooter: voorbereid of niet voorbereid (is de vraag)
De schietpartijen in Parijs en Kopenhagen, een gewapende indringer bij het NOS Journaal, de geannuleerde carnavalsoptocht in Braunschweig. Active shooters zijn een probleem waarmee in de Verenigde Staten iedere security manager rekening moet houden. Maar gelet op hoe 2015 is begonnen, is het ook in Europa raadzaam voor organisaties om een active shooter trainingsprogramma te implementeren om het personeel voor te bereiden op een dergelijk incident en slachtoffers te beperken.

Hebben robots een toekomst binnen de beveiliging? (deel 2)
Robots die taken overnemen van beveiligers: fictie of toekomstige werkelijkheid? Gaat de opkomst van robotica werkgelegenheid kosten of gaat dit juist banen, werkgelegenheid en innovatie opleveren? Het lijkt een win-win situatie te worden. Er komt langzaam een verschuiving naar de inzet van robot-achtigen binnen de beveiligingsbranche, maar dat houdt wel in dat de branche ook moet gaan investeren in de operators van de nieuwe machinale collega’s.

Richtsnoeren CBP voor toereikende beveiliging persoonsgegevens
Het gemak dient de mens. Informatie en Communicatie Technologie (ICT) begint steeds meer een ‘commodity’ te worden. De gewenste functionaliteit wordt via een netwerkverbinding met een externe leverancier/verwerker beschikbaar gesteld. Veel afnemers zijn zich wellicht niet bewust dat zij verantwoordelijkheden hebben volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens indien daarbij sprake is van persoonsgegevens. Op grond van de WBP moeten deze toereikend beveiligd worden. Dit artikel schetst een aanpak voor deze problematiek gerelateerd aan de recente Richtsnoeren van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

ISO 21827 steeds belangrijker bij ontwikkeling software
Gemiddeld verschijnen er dagelijks zo’n zeven ‘security patches’, reparatiesoftware voor beveiligingslekken. Alleen al hiermee wordt een hele tak van de IT-beveiligingsbranche aan het werk gehouden. Het is dus logisch dat de roep om foutvrije software groot is. Hoewel bugs onvermijdelijk zijn, hebben programmeurs wel een verantwoordelijkheid, namelijk het veilig coderen van de software. Uiteindelijk betalen de gebruikers van de software de prijs voor slecht programmeerwerk. ISO 21827 kan een oplossing bieden om deze problemen onder controle te krijgen. Wat is ISO 21827 en wat kan de beveiligingsbranche er mee?

Veertiende European Security Conference van ASIS
De veertiende editie van de ASIS European Security Conference vindt plaats van 29 tot en met 31 maart in het congrescentrum van de Messe Frankfurt. Sprekers uit verschillende landen verzorgen tientallen lezingen over actuele onderwerpen op het gebied van security management. Tevens kunnen deelnemers een aantal netwerkevenementen bezoeken en een beurs waar nieuwe producten en diensten zijn te zien.

Secura 2015: beveiliging en veiligheid op het werk
De tiende editie van de Belgische vakbeurs Secura vindt plaats van 25 tot en met 27 maart in Brussel. De tweejaarlijkse beurs staat in het teken van veiligheid en beveiliging op en rond de werkplek. In twee hallen van het Brussels Expo tonen ruim 180 exposanten de laatste producten en ontwikkelingen op het gebied van onder meer cameratoezicht, brandbeveiliging, inbraakbeveiliging, toegangbeheer, hang- en sluitwerk en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Terugblik op New Security in Leuven
Twee jaar geleden leek de Belgische vakbeurs New Security op sterven na dood. Maar het evenement is verkocht en de nieuwe eigenaar heeft er nieuw leven in geblazen. Een aantal grote namen ontbrak, maar de afgehuurde ruimte in de Brabanthal in Leuven was volgeboekt en over de bezoekersaantallen viel niet te klagen. Wat was er zoal te zien op het door distributeurs van beveiligingstechniek gedomineerde evenement?