Maart 2018

cov1803_LAATST

Voortvarende start nieuwe vakbeurs SecurityLIVE 2018
De nieuwe vakbeurs voor beveiligingsinstallateurs SecurityLIVE kent een voortvarende start. Distributeurs, meldkamers en fabrikanten tonen op woensdag 30 en donderdag 31 mei in de Brabanthallen in Den Bosch twee dagen lang de nieuwste technologie en ontwikkelingen op het gebied van elektronische beveiliging. De vierduizend vierkante meter tellende beursvloer is inmiddels grotendeels gevuld en de bezoekersregistratie wordt binnenkort geopend. De beurs biedt installateurs de kans zich te informeren over de nieuwste producten en diensten op de markt en inspirerende seminars over praktische vraagstukken bij te wonen. Dit alles in een gemoedelijke ambiance met gelegenheid om te netwerken.

CBS: criminaliteit in Nederland blijft afnemen
De criminaliteit in Nederland is afgenomen in 2017. Afgelopen jaar werden minder misdrijven geregisteerd door de politie. Dat blijkt uit de in maart gepubliceerde Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en criminaliteitscijfers van de politie. De cijfers van het CBS zijn gebaseerd op onderzoek onder bijna 150.000 Nederlanders.

Amsterdam ArenA wordt living lab voor safe and smart city
Rond de Amsterdam ArenA vindt op dit moment de ontwikkeling plaats van een safe and smart city. Het dient verschillende doelen. Op de eerste plaats wil de Amsterdam ArenA de veiligheid in en rondom het stadion zoveel als mogelijk waarborgen. Een virtuele perimeter zou hierin een uitkomst zijn. Op de tweede plaats wordt de bebouwing van het gebied meer dan verdubbeld en komen er ook woningen. Om het nieuwe stadscentrum dat zo ontstaat nog leefbaar en bereikbaar te houden, valt eveneens niet aan slimme technologie te ontkomen. Gelijktijdig wordt het gebied rond de ArenA een ‘living lab’ om ‘safe and smart city’-ideeën voor de rest van de wereld te ontwikkelen.

Aandachtspunten voor de keus van een nieuw modern toegangssysteem
Honderd procent sleutelvrij zijn de meeste bedrijven en organisaties (nog) niet, maar andersom beschikt vrijwel iedereen over een elektronisch toegangsbeheersysteem. In de praktijk blijkt vaak dat het vervangen van bestaande toegangssystemen wordt uitgesteld, omdat bijvoorbeeld wordt gevreesd dat dit ingrijpende gevolgen voor de organisatie zal hebben. Het vasthouden aan verouderde technologie levert echter nieuwe risico’s op en moderne toegangssystemen zijn minder ingewikkeld te implementeren dan wordt gedacht. Een aantal aandachtspunten voor bedrijven die overwegen hun bestaande toegangssysteem te vervangen.

End-to-end security van Nedap
Bedrijven en organisaties hebben niet meer alleen te maken met fysieke dreigingen zoals inbrekers in hun kantoren. Beveiligingssystemen zijn net als alle aan internet gekoppelde systemen kwetsbaar voor kwaadwillende digitale indringers, die bijvoorbeeld toegangsrechten manipuleren of deurcontrollers gebruiken voor het verspreiden van malware. Een van de bekendste fabrikanten van software en hardware voor toegangscontrole is Nedap. Het toegangscontrolesysteem AEOS ondersteunt de primaire processen van organisaties en maakt deze veiliger. BEVEILIGING sprak met Fokko van der Zee, Managing Director bij Nedap Security Management, over de end-to-end security oplossing van Nedap die beveiligingssystemen kan beschermen tegen cyberaanvallen.

De risico’s van de ‘connected car’
Mobiliteit is onlosmakelijk verbonden met de huidige maatschappij. Mensen reizen sneller, verder en vaker. De auto is niet alleen een vervoersmiddel, maar dient ook in allerhande comfort te voorzien. Denk aan navigatie, handsfree bellen en parkeerondersteuning. En ook een verbinding met internet wordt steeds meer regel dan uitzondering. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de veiligheid van de bestuurder?

ADI steunt installateurs met kennis en expertise
Videobewaking, toegangscontrole en inbraakdetectie worden in toenemende mate geïntegreerd en software draait steeds vaker in de cloud. Beveiligingsinstallateurs zien in korte tijd veel veranderingen op zich afkomen die zowel kansen bieden zoals nieuwe verdienmodellen, maar hen ook voor uitdagingen plaatsen. Zo is kennis over netwerktopologie en cybersecurity vereist. Om hen te helpen organiseert ADI Global Distribution de jaarlijkse ADI Expo, die dit jaar plaatsvindt op donderdag 12 april in Hotel Van der Valk in Utrecht. Country Leader Benelux Koen de Rooij licht alvast een tip van de sluier op over het programma.

Crisismanagement gemeenten zelden berekend op cyberincidenten
Gemeenten hebben zich de afgelopen periode behoorlijk geprofessionaliseerd op het gebied van crisismanagement. Er moet alleen geen ‘cybercrisis’ ontstaan, want dan is de kans groot dat het mis gaat. Dat constateerden de studenten Lodewijk Leunk en Thijs Maters tijdens een afstudeerproject bij Deloitte. Beiden volgden de hbo-opleiding security management aan Saxion Hogeschool en studeerden afgelopen jaar af op een whitepaper dat gemeenten en andere grote organisaties moet gaan helpen om ook op het gebied van cyber een crisis te overleven. Dat maakt hun beiden tot de VBN-ers van deze maand.

Wet open overheid, een onbedoeld risico
De Wet open overheid (Woo) moet de Wet openbaarheid bestuur (Wob) gaan vervangen en het overheidshandelen transparanter maken. Hoe sympathiek ook, het initiatiefwetsvoorstel kent een aantal grote gaten en introduceert onbedoeld risico voor de overheid, samenleving en bedrijfsleven.

‘Fysiek’ en ‘cyber': niet en/of, maar en/en
De aandacht voor cybersecurity is de laatste jaren onmiskenbaar toegenomen. Bedrijven en organisaties zijn zich bewuster geworden van de risico’s en treffen meer maatregelen om hun data en netwerken te beschermen. Dit betekent niet altijd dat het budget voor security stijgt. Als de toenemende investeringen in cybersecurity ten koste gaan van fysieke beveiligingsmaatregelen, kunnen de gevolgen groot zijn. Want lang niet iedere dreiging manifesteert zich op digitaal gebied en fysieke beveiliging blijft broodnodig, van camerasystemen tot hekwerken. Hoe is de balans tussen ‘fysiek’ en ‘cyber’ te bewaren?

‘Na vandaag’, de toekomst van een veilige samenleving
Er is een ‘paradigmashift’ nodig in het veiligheidsbeleid van de 21e eeuw, stelt Paul Pattynama, voorzitter van de Stichting Innovatie voor Veiligheid (SIVV). Veiligheidsprofessionals moeten buiten traditionele kaders durven denken om innovatieve oplossingen te vinden voor de safety- en securityvraagstukken van morgen. Samen met collega John van Trijp nam hij het initiatief voor het uitbrengen van een boek, getiteld: ‘Na vandaag-De toekomst van een veilige samenleving’. Vijfenveertig korte essays van bekende namen uit het veiligheidsdomein. Chris van Dam, Tweede Kamerlid voor het CDA, nam onlangs het eerste exemplaar in ontvangst tijdens de presentatie bij The Hague Centre for Strategic Studies.

Hoe kies je de juiste beveiligingsopleiding?
Wie wil doorgroeien in de beveiligingsbranche doet er goed aan een of meerdere specifieke opleidingen te volgen. Het aanbod aan opleidingen is groot en cursisten worden soms gelokt met beloftes als een baangarantie. Verstandiger is het om de keus voor een bepaalde opleiding te baseren op onder meer de praktijkervaring van vakgenoten met deze opleiding en de vraag of de opleiding is geaccrediteerd en examens onafhankelijk worden afgenomen. Hoe is bovendien in de toekomst aantoonbaar te maken dat een behaalde certificering in stand is gehouden en deze dus nog valide is? Hierin voorziet de European Security Intelligence Foundation (ESIF).