Lessen uit de grootste naoorlogse crisis in Nederland
Ruim een jaar geleden werden in Nederland de eerste besmettingen met COVID-19 vastgesteld. In korte tijd moesten belangrijke beslissingen worden genomen, terwijl er relatief weinig bekend was over het virus. Er heerste bezorgdheid over onvoldoende capaciteit op de IC-afdelingen in ziekenhuizen en het tekort aan beschermingsmiddelen. Wat zijn de belangrijkste lessen die uit de grootste naoorlogse gezondheids-, economische en sociaal-maatschappelijke crisis zijn geleerd? Welke verschillen vielen op tussen de eerste en tweede golf en hoe draagt kennis en ervaring bij aan een uitweg uit de crisis? Verschillende sprekers die tijdens de crisis een prominente rol hebben vervuld gingen daarop in tijdens het door SVDC georganiseerde symposium ‘Lessen coronacrisis 2020’.
Cybercrime: wat als het toch misgaat?
Het consequent uitvoeren van updates, niet klikken op verdachte links of openen van bijlages met vreemde extensies in mails. Ondernemers treffen allerlei maatregelen om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van cybercrime. Maar wat als het toch misgaat? Is een aangekondigde DDoS-aanval te voorkomen, wat doen politie en justitie met aangiftes en kan de schade worden verhaald op de dader? Dat waren onderwerpen tijdens de cybertalkshow ‘De Ondernemer Draait Door’.
Vaak geen rookmelder bij fatale brand in woning
In 2020 zijn in Nederland bij 31 fatale woningbranden 32 mensen om het leven gekomen. De voornaamste oorzaak van de branden was onvoorzichtigheid bij roken. Bij negentien fatale woningbranden was er geen rookmelder aanwezig in de woning. Dat blijkt uit het Jaaroverzicht fatale woningbranden 2020 van de Brandweeracademie, onderdeel van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), dat afgelopen maand is gepubliceerd.
Innovatie nodig voor veiligere en effectievere inzet boa’s
Handhavers komen door capaciteitsproblemen bij de politie meer en meer in de frontlinie te staan. Dat vraagt om een betere uitrusting. Zeker nu ook coronamaatregelen gehandhaafd moeten worden en de weerstand daartegen steeds vaker in geweld ontaardt. Sommigen zien een wapenstok en pepperspray als oplossing. Maar wellicht zijn er ook minder gewelddadige alternatieven om handhavers een ‘veiligere werkvloer’ op straat te geven. BEVEILIGING sprak hierover met Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond en Ben Swagerman van het BOA Platform en BOA Expertisecentrum.
Contactloze toegangscontrole met biometrie
Sinds het begin van de coronacrisis neemt de vraag naar contactloze biometrische toegangscontrole toe. Waar mensen liever niet hun vinger op een veelgebruikte lezer willen leggen, biedt contactloze vingerafdruk- en aderpatroonherkenning een uitkomst. Er zijn verschillende moderne systemen op de markt die betrouwbare en snelle biometrische toegangscontrole mogelijk maken, ook voor grote aantallen gebruikers.
Het detecteren en onderscheppen van drones
Drones worden in toenemende mate gebruikt voor terreinbeveiliging en toezicht op evenementen en (water)wegen vanuit de lucht. Maar ook criminelen kennen de voordelen. Zo worden drones ingezet voor het leveren van drugs en smartphones in gevangenissen en bedrijfsspionage. De technologie ontwikkelt zich in hoog tempo. Het bereik en laadvermogen nemen toe en drones kunnen steeds autonomer vliegen. Ook beveiligingsmaatregelen worden efficiënter, terwijl nieuwe regelgeving moet zorgen voor een beter beheersbare situatie in de lucht. Dat bleek tijdens een webinar van Genetec in samenwerking met Bavak Security Group en de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam.
Videotechnologie die verder reikt dan uitsluitend beveiliging
Moderne bewakingscamera’s leggen detailrijke videobeelden vast, maar genereren ook voortdurend data. Die kan meerwaarde opleveren voor eindgebruikers. Wat zijn bijvoorbeeld de drukste tijden in winkels en voor welke producten tonen klanten de meeste interesse? Waar gebeuren de meeste verkeersongevallen in de stad en kunnen deze worden voorkomen? De toepassingen zijn legio, maar ‘slimme’ technologie moet wel op verantwoordelijke wijze worden ingezet. De nieuwste ontwikkelingen werden besproken tijdens het Milestone Integration Platform Symposium 2021 (MIPS), dat afgelopen maand voor het eerst volledig digitaal plaatsvond.
VOG als onderdeel van integriteitsbeleid
Om te werken als politieagent, boa of particulier beveiliger dient een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) te worden overlegd. Datzelfde geldt voor uiteenlopende beroepen, waaronder taxichauffeurs en medewerkers in de kinderopvang, maar ook voor vrijwilligers die in aanraking komen met kwetsbare personen. Wat houdt een VOG in en wat betekent het als de aanvraag wordt afgewezen? Kan iedereen een VOG aanvragen, ook voor functies waarbij dat niet verplicht is? Wat zijn echtheidskenmerken van papieren en digitale documenten en is een eerder verstrekte VOG inwisselbaar voor andere (soortgelijke) functies?