Mei 2010

cov1005

Security Shanghai World Expo op oorlogssterkte
3500 politieagenten, duizenden particuliere beveiligers, een miljoen vrijwillige toezichthouders, tienduizenden camera’s, razzia’s, röntgencontrole in metrostations, luchtdoelgeschut. Niets gaat de Chinese autoriteiten te ver om een incident tijdens de World Expo 2010 te voorkomen. De maatregelen zouden zelfs die van de Olympische Spelen in Beijing twee jaar geleden overtreffen. Ook de Nederlandse inzending – Happy Street – ontkomt niet aan de zware beveiligingseisen.

Berndt Rif van De Nederlandsche Bank gekozen tot Securitymanager van het jaar
Berndt Rif van De Nederlandsche Bank is gekozen tot Securitymanager van het Jaar, een onderscheiding die in het leven is geroepen door beroepsorganisatie Vereniging Beveiligingsmanagers Nederland. Aan de eer is de verplichting gekoppeld om op te treden als ambassadeur van de VBN en zo het vakgebied verder te profileren en professionaliseren. In die hoedanigheid zal de winnaar gaan pleiten voor een nieuwe visie op security management, waarbij transparantie en communicatie centraal staan. Bovendien wil hij duidelijk maken dat niet risico’s, maar dreigingen het uitgangspunt voor beleid dienen te zijn.

SSA Conference 2010: Beveiliging moet geen mosterd na de maaltijd zijn
Beveiligingsmaatregelen zijn effectiever en efficiënter als ze in de vroegste fase van het ontwerp van een bouwproject worden geïmplementeerd. Iedereen weet dat en iedereen is het ermee eens, maar de praktijk is weerbarstig. De wettelijk verplichte maatregelen worden doorgaans keurig gerealiseerd, maar wat aan extra beveiliging nodig is mag de gebruiker na de oplevering van het gebouw nog eens laten uitvoeren. Integrale aanpak, ontwerp, inrichting en beheer van gebouwen was daarom het thema van de tweede SSA Conference, die 14 april plaatsvond in Amsterdam RAI.

Preview IFSEC 2010
‘It’s those days in May again’, zo werd de IFSEC in het verleden in Engeland wel eens aangeprezen alsof het de Dolle Dwaze Dagen van de Bijenkorf betrof. Van 10 tot en met 13 mei tonen meer dan zeshonderd exposanten in drie hallen van het National Exhibition Centre te Birmingham weer de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van professionele beveiliging. En mits de vulkanen op IJsland geen roet in het eten gooien, zullen de verwachte tienduizenden bezoekers van overal ter wereld er weer voor zorgen dat de beurs de vergelijking met De Bijenkorf op zaterdagmiddag opnieuw kan doorstaan.

ISC West Las Vegas luidt grote veranderingen in (deel 1)
‘Security as a Service’ was hét gespreksonderwerp tijdens de ISC West in Las Vegas, die met ruim achthonderd exposanten de grootste beveiligingsvakbeurs van de Verenigde Staten is. De markt in het zwaar door de economische crisis getroffen land roept om betere beveiliging tegen lagere kosten. Dat kan volgens vele bedrijven door beheertaken en ondersteunende hardware zoveel mogelijk bij externe dienstverleners te centraliseren. ‘Security in the cloud’, wordt dit ook wel genoemd. Net als de crisis, is de kans groot dat ook deze trend naar Europa overwaait.

IMS Research: Cameratoezicht staat technologische revolutie te wachten
In de nabije toekomst bestaat een camerabewakingssysteem alleen nog uit camera’s, een lokaal netwerk, een router en een PC met internettoegang. Opslag en verwerking van beelden zal centraal gebeuren bij gespecialiseerde dienstverleners, zoals particuliere alarmcentrales. Verder zal een grote mate van standaardisatie worden doorgevoerd, waardoor merkonafhankelijk voor elke toepassing de meest gunstige componenten gekozen kunnen worden. Dit verwacht IMS Research, dat in dit artikel zijn visie ventileert op de technologie voor cameratoezicht in de komende jaren.

HDcctv Alliance biedt opwaardering van analoge camerasystemen
Megapixelkwaliteit is een van de belangrijkste redenen om digitale in plaats van analoge bewakingscamera’s te gebruiken. De overstap heeft echter behoorlijke financiële consequenties als er al een analoog systeem aanwezig is. Niet alleen de camera’s, maar ook de bekabeling dient vervangen te worden. Sinds kort is dat laatste niet meer strikt noodzakelijk. Tijdens de ISC West in Las Vegas presenteerde de HDcctv Alliance een technologie die FullHD-kwaliteit via analoge systemen mogelijk maakt.

Juridische haken en ogen aan cameratoezicht
Dat het op heuphoogte installeren van een verborgen camera in een meisjeskleedkamer tot juridische complicaties kan leiden, begrijpt iedereen. Maar meestal is het minder duidelijk wat er in wettelijk opzicht bij komt kijken als men cameratoezicht invoert. Dit bleek tijdens het interessante seminar ‘De grens in beeld’, dat in opdracht van IP Point werd verzorgd door jurist Arnoud Engelfriet van ICTRecht.

‘Big Brother’ rijdt mee als virtuele ziekenbroeder
Het aantal incidenten tegen hulpverleners is de laatste jaren fors toegenomen. In 2008 startte een proef waarbij ambulances worden uitgerust met bewakingscamera’s om te onderzoeken of dit middel bijdraagt geweld tegen mensen met een publieke taak terug te dringen. Een belangrijke eis was dat daders goed herkenbaar moesten zijn, opdat de beelden als technisch ondersteunend bewijs kunnen dienen in een rechtszaak. BPI Services heeft meerdere ambulances en blusvoertuigen van de brandweer van onder meer de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond voorzien van een intelligent video registratiesysteem met zes vaste netwerk HD videocamera’s met megapixel resolutie die in een slagvaste behuizing op het voertuig zijn gemonteerd. Met de camera’s kan 360 graden rondom het voertuig in beeld worden gebracht.

Politie Rotterdam beproeft mobiel cameratoezicht
Scheldpartijen, maar ook daadwerkelijk fysiek geweld door agressieve mensen. Politie, brandweer en ambulancepersoneel hebben er steeds vaker mee te maken. Om het aantal geweldsincidenten tegen politieambtenaren beter in beeld te kunnen brengen en er adequater tegen te kunnen optreden is het politiekorps Rotterdam-Rijnmond gestart met een proef met mobiel cameratoezicht. Vier politievoertuigen zijn uitgerust met camera’s die 360 graden rond het voertuig in beeld brengen. De beelden worden rechtstreeks doorgestuurd naar de meldkamer. Aanvullend dragen politieambtenaren bodycams die zij kunnen activeren in situaties waarin zij vermoeden dat er geweld tegen hen zal worden gebruikt.

Complete mobiele meldkamer in truck
Een complete mobiele meldkamer met ruimte voor meerdere centralisten, beelden van maximaal 32 binnen- en buitencamera’s, uitgiftepunt voor portofoons, vergaderruimte voor veertien personen, toilet en zelfs een douche en slaapruimte. De gloednieuwe bijna negentien meter lange commandowagen van FE Geluidsproducties is voorzien van de modernste apparatuur en biedt organisatoren van uiteenlopende evenementen een centraal punt voor hun beveiligingsmedewerkers en hulpverleners.

Samsung komt met complete beveiligingsoplossingen
Maar liefst 170 nieuwe producten kondigde Samsung aan tijdens de Vision Day 2010 in het Turkse Antalya. Het leeuwendeel betreft noviteiten op het gebied van cameratoezicht, maar de Koreaanse multinational toonde ook de eerste oplossingen voor toegangbeheer en inbraakdetectie. Verder was voor het eerst een programma intercoms te zien. Binnen enkele jaren wil Samsung complete, geïntegreerde security-oplossingen kunnen bieden, inclusief branddetectie.

De voordelen van glasvezel voor video beveiligingsystemen
Hoewel de Nederlandse bodem vol ligt met glasvezel, is de kennis over dit veelzijdige mdium voor videotransmissie nog beperkt. Hoge beeldkwaliteit, geschikt voor het overbruggen van grotere afstanden, grote bandbreedte, eenvoudig te installeren en geschikt voor zowel analoge als Ethernet signalen. Acht voordelen van glasvezel op een rij.

Norbain Benelux verwerft distributeurschap van het Noorse Opax
Met Video Content Analyse kunnen bewakingscamera’s als intelligente detectoren voor indringers worden gebruikt. Ze signaleren bewegingen en interpreteren of die bewegingen een reden voor alarm zijn. Zo ja, dan heeft de centralist er direct een plaatje bij. De door Norbain Benelux vertegenwoordigde Noorse fabrikant Opax voegt nog een interessante functie toe aan de technologie: plaatsbepaling. Op een gedetailleerde plattegrond ziet de centralist waar de indringer zich bevindt en waar hij naar toe gaat. Het systeem is ontwikkeld voor bewaking van grote terreinen.

Gespecialiseerde meldkamer voor detailhandel
Naast vele winkels bezit detailhandelconcern Uniconsult (onder andere Dirk van den Broek) een particuliere beveiligingsorganisatie met een alarmcentrale. In het verleden was dit gewoon de beveiligingsafdeling van het bedrijf, maar sinds 2003 is er sprake van een organisatie die los van de winkels, maar wel voor de winkels opereert. Op korte termijn zal deze firma, SecMan genaamd, ook diensten gaan aanbieden aan winkeliers die niet tot Uniconsult behoren. Het ontwikkelde daarvoor samen met Beveco en Divitec een aantal bijzondere innovaties.

‘Winkels beveiligen doe je met elkaar!’
De bereidheid om informatie met elkaar te delen is cruciaal voor de ontwikkeling van het beveiligingsvak. Zeker in een complexe sector als de detailhandel. Dat is het motto van de VBN-er van de maand, Rob Barendtszen CPO RSE. De Regio Manager Beveiliging van Metro Cash&Carry – beter bekend als Makro – toont die bereidheid vanzelfsprekend ook zelf. Hij is actief binnen diverse werkgroepen die zich hard maken voor vergroting van de veiligheid op de winkelvloer. Zijn bijna dertig jaar ervaring in de beveiliging komt daarbij goed van pas.

Nationale Roadmap beveiliging van procescontrolesystemen
In de laatste jaren is het steeds duidelijker aan het worden dat wereldwijd de informatie¬beveiliging van procescontrole¬systemen een onderschoven kind is binnen vitale sectoren. Een nationaal actieplan gericht op de informatiebeveiliging van procescontrolesystemen binnen vitale sectoren moet er voor zorgen dat het niveau van beveiliging van dit soort systemen in de Nederlandse situatie op voldoende peil is. Procescontrolesystemen worden niet alleen gebruikt binnen de vitale sectoren, maar ook daarbuiten binnen de productieprocessen van veel bedrijven. Nog vaker vormen dergelijke systemen onderdeel van het gebouwbeheer¬systeem en de toegangsbeveiliging. De nationale ‘Roadmap to secure Process Control Systems’is weliswaar gericht op de bedrijven binnen de vitale infrastructuur, maar krijgt zeker spin-off naar alle andere bedrijven. De ontwikkelde producten worden breed beschikbaar gesteld.

‘Geweld komt mede voort uit eer, status en de eigen cultuur’
De roep om veiligheid is een recent maatschappelijk verschijnsel. In de Middeleeuwen bijvoorbeeld lag het aantal moorden beduidend hoger dan nu, maar maakten mensen zich er minder zorgen over. Eigenlijk pas sinds de achttiende eeuw ontstond in West-Europa het idee dat mannen ook eerzaam konden zijn zonder dat zij geweld hoefden te gebruiken. Vandaag de dag refereren populistische politici graag naar een fenomeen als eerwraak als zij het hebben over bijvoorbeeld Nederlanders van Marokkaanse of Turkse afkomst. Zij vergeten daarbij echter onze eigen voormalige cultuur en de tendens dat migranten dezelfde ontwikkeling zullen doormaken, betoogt prof.dr. Pieter Spierenburg, hoogleraar Historische Criminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Meld Misdaad Anoniem inzetten in het eigen bedrijf?
Er zijn collega’s die hun werk wel heel letterlijk mee naar huis nemen. Er wordt vaak gestolen of ingebroken in een bedrijf. En regelmatig is er hulp van binnen uit, zoals uit onderzoek is gebleken. Er zijn tal van voorbeelden en bij veel bedrijven zal dit helaas herkenbaar zijn. Maar er kunnen ook andere misstanden of misdrijven zijn zoals seksuele of etnische intimidatie, fraude of onveilige transporten. Ieder bedrijf heeft er belang bij dat die zaken boven tafel komen. Bij veel bedrijven wijst de praktijk uit dat medewerkers niet of nauwelijks hun leidinggevenden of vertrouwenspersonen informeren over dit soort zaken. Angst om van oncollegialiteit beschuldigd te worden, het niet vertrouwen van het management, angst voor represailles of ingewikkelde procedures kunnen het lastig maken om verdenkingen te melden.

Nieuwe mogelijkheden betekenen nieuwe risico’s (deel 3)
Aan IT worden almaar hogere eisen gesteld. Binnen hetzelfde budget moet steeds meer mogelijk worden. Dit legt een zware druk op de IT Security. Nieuwe mogelijkheden brengen nieuwe risico’s met zich mee en het beheersbaar maken van die risico’s kost tijd en geld. Daarnaast verdwijnen de fysieke grenzen rond informatiesystemen. Wat voorheen op eigen servers en PC’s gebeurde, verschuift steeds meer naar externe dienstverleners. Cloud computing en virtualisatie zijn dan ook ‘hot issues’, waarnaar tijdens de vakbeurs Infosecurity Europe eind april veel aandacht uitging.