Mei 2018

cov1805_LAATST

‘Gevaarlijke stoffen zijn stille sluipmoordenaars’
Op 14 mei startte het ministerie van SZW een campagne om het veilig werken met gevaarlijke stoffen bij bedrijven te bevorderen. Dat is hard nodig, want van de 4100 jaarlijkse sterfgevallen als gevolg van beroepsziekten zijn er circa 3000 te wijten aan beroepsmatig werken met schadelijke stoffen, blijkt uit onderzoek van het ministerie en TNO. “Onacceptabele cijfers!”, beklemtoonde SZW-staatssecretaris Tamara van Ark tijdens de kick-off bijeenkomst voor de campagne in Rotterdam. De staatssecretaris bracht ook een werkbezoek aan een autobedrijf in Dordrecht, waar maatregelen voor het veilig omgaan met gevaarlijke stoffen al zijn geïmplementeerd. Een casus waarvan andere bedrijven kunnen leren, want goed voorbeeld doet volgen.

Hardening Guides omschrijven maatregelen voor veiligere videobewaking
Steeds meer fabrikanten van IP-camera’s en netwerk videorecorders bieden een Hardening Guide, waarin cybersecurity maatregelen zijn omschreven voor producten en systemen om de veiligheid te vergroten door het aanvallers zo moeilijk mogelijk te maken toegang tot het netwerk te krijgen en schade te beperken. Voorbeelden zijn het uitschakelen van overbodige functies en gebruikersaccounts, het instellen van versleuteling en sterke wachtwoorden en het beperken van toegang tot het systeem op basis van IP-adressen. Is er al voldoende aandacht onder eindgebruikers en beveiligingsinstallateurs voor hardening van beveiligingssystemen? Kunnen beveiligingssystemen nog zonder en wordt de functionaliteit juist niet beperkt door bijvoorbeeld koppelingen met andere (gebouwbeheer)systemen te beperken?

Efficiëntere beveiliging dankzij kunstmatige intelligentie
De toepassing van kunstmatige intelligentie in beveiligingssystemen is bezig aan een snelle opmars. Tijdens de Hikvision Artificial Intelligence Roadshow afgelopen maand in Utrecht en Eindhoven waren in een truck de nieuwste camera’s, recorders en software te zien die op basis van verzamelde metadata acties van personen en voertuigen kunnen herkennen en voorspellen. Dit biedt niet alleen meer efficiency voor beveiliging en verkeerstoezicht, maar ook kansen voor verbetering van andere bedrijfsprocessen. Zo is in één oogopslag duidelijk hoelang klanten in de wachtrij staan voor de kassa en kunnen bezoekers van bedrijven of evenementen op basis van gezichtsherkenning persoonlijk welkom worden geheten. Tijdens verschillende seminars was aandacht voor andere gevolgen van toepassing van kunstmatige intelligentie zoals het voldoen aan privacyregelgeving en de vereiste extra opslagcapaciteit.

Compleet aanbod voor betrouwbare opslag en analyse van videobeelden
Camera’s met steeds hogere resoluties en geavanceerde analytics: videosystemen vereisen meer en meer opslagcapaciteit. Ruim vier jaar geleden presenteerde Western Digital de WD Purple harde schijven die specifiek zijn ontwikkeld voor 24/7 videobewaking. Vorig jaar bracht de fabrikant een harde schijf met een capaciteit van liefst 10 TB op de markt. Met de introductie van een micro-SD kaart die beelden lokaal kan opslaan in camera’s en de enterpriseclass Western Digital UltraStar heeft Western Digital zich ontwikkeld tot leverancier van volledige ‘edge-to-core’ opslagsystemen voor het vastleggen, opslaan en analyseren van videobeelden, vertelt Barber Brinkman, senior business development manager bij Western Digital.

Inspiratie en praktijkkennis op SecurityLIVE 2018
De eerste editie van de nieuwe vakbeurs SecurityLIVE vindt plaats op woensdag 30 en donderdag 31 mei in de Brabanthallen in Den Bosch. De beurs voor beveiligingsinstallateurs en system integrators geeft een overzicht van de nieuwste technologie voor videobewaking, inbraakdetectie, toegangscontrole en brandbeveiliging. Wie zijn de exposanten en welke noviteiten zijn er op de beursvloer te ontdekken?

Geavanceerd videosysteem waakt over nieuwe vestiging B&G Hekwerk
Nog enkele weken, dan trekt B&G Hekwerk de deuren van de huidige vestiging in Best definitief dicht om te verhuizen naar Veldhoven. Op het industrieterrein Habraken nabij Eindhoven Airport werd in november vorig jaar gestart met de bouw van een nieuw modern hoofdkantoor en fabriek op een terrein met een oppervlakte van 2,5 hectare. Hier worden straks onder meer de bekende automatische schuifpoorten en hekwerken geproduceerd en geassembleerd en worden klanten projectmatig volledig ontzorgd. In de tuin bij de hoofdingang komt een ‘showcase’ met de nieuwste hekwerken. Voor de beveiliging van het nieuwe onderkomen is uiteraard gekozen voor buitenbeveiliging van B&G, aangevuld met een geavanceerd Ultra-HD videosysteem om indringers te detecteren en volgen, dat is ontworpen en geïnstalleerd door Safetycom en geleverd door distributeur Dero Security Products.

Een vak waarvoor je passie moet hebben om succesvol te worden
Ronald Stok is het levende bewijs dat je het als ‘gewone’ beveiliger ver kunt schoppen. Zoals velen begon hij onderaan als oproepkracht bij een evenementenbeveiliger. Maar in de loop der jaren maakte hij een enorme ontwikkeling door en inmiddels heeft hij door passie, hard werken en studeren een benijdenswaardige positie verworven als beveiligingsadviseur bij een van de meest uitdagende en vooruitstrevendste organisaties van Nederland. Reden genoeg om hem VBN-er van de maand te maken.

Houd afspraken met beveiligingsbedrijf eens tegen het licht
Afgelopen maand werden twee mannen aangehouden in verband met de spraakmakende kluisjesroof begin maart in de Rabobank in Oudenbosch waarbij vermoedelijk miljoenen euro’s werden buitgemaakt. De mannen zijn werkzaam voor het bedrijf dat de bank beveiligt. De politie vermoedde al snel na de roof dat de overvallers hulp van binnenuit gekregen moesten hebben. Of dat klopt moet het lopende onderzoek nog aantonen, maar door de aanhoudingen kreeg de beveiligingsbranche veel negatieve publiciteit. Proactiever is het, om naar aanleiding van de roof de eigen procedures en gemaakte afspraken met het beveiligingsbedrijf eens tegen het licht te houden om risico’s op soortgelijke situaties te voorkomen.

Nederlandse Cybersecurity Agenda: zeven ambities
De recent uitgebrachte Nederlandse Cybersecurity Agenda bevat zeven ambities die omgezet gaan worden in concrete nationale en internationale maatregelen die cyberdreigingen het hoofd moeten bieden en Nederland digitaal veilig moeten maken. Wat betekent dat voor u?

Platform: Overheid en bedrijfsleven werken niet goed samen in crisissituaties
Het bedrijfsleven is voor circa 80 procent verantwoordelijk voor de vitale infrastructuur van Nederland. Binnen de vitale sectoren ontstaan veelal de complexe crisissituaties. Voorbeelden zijn de kredietcrisis, cybercriminaliteit, (langdurige) uitval van essentiële voorzieningen (gas, water, elektra, telecommunicatie), georganiseerde criminaliteit en de voedselonveiligheid. De overheid is verantwoordelijk voor het proces van rampenbestrijding en crisisbeheersing. Op nationaal niveau heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid als coördinerend vakdepartement de leiding. Op regionaal niveau zijn het de 25 veiligheidsregio’s die daar invulling aan moeten geven.

eRIC 2018 toont mogelijkheden van ‘onbemande hulpverlening’
Op 18 en 19 april was evenementenlocatie Vliegveld Twenthe het tijdelijk Eldorado voor veiligheidsprofessionals. Onder de vlag van expo Rampenbestrijding, Incidentmanagement en Crisisbeheersing was het voormalige vliegveld twee dagen lang het ontmoetingspodium voor vertegenwoordigers van de sector Openbare Orde en Veiligheid en fabrikanten en toeleveranciers van voertuigen, uitrusting, materieel, informatietechnologie en preventieve veiligheidssystemen. Verbindende thema’s tijdens de vakbeurs waren ‘onbemande hulpverlening’, samenwerking bij grootschalige incidenten en terrorismegevolgbestrijding.

Wat vertraagt de opmars van biometrie voor toegangsbeheer?
Biometrie maakt een snelle opmars door. Vooral door toepassing ervan in paspoorten en smartphones. Toch wordt de technologie nog maar sporadisch ingezet als het gaat om toegang tot gebouwen, ruimten in gebouwen en data. De Vereniging voor Biometrie & Identiteit (VvBI) organiseert regelmatig bijeenkomsten, waarbij kennis wordt uitgewisseld die het gebruik van biometrie moet stimuleren. Tijdens de laatste voorjaarsbijeenkomst ging het over biometrie als middel om deuren te openen. Zowel de mogelijkheden als de uitdagingen kwamen uitgebreid aan bod.