Mei 2019

cov1905_LAATST
Congres over tien jaar bestrijding van high impact crimes
De afgelopen tien jaar heeft de publiek-private bestrijding van high impact crimes zoals overvallen, straatroven, woninginbraken en geweld zijn vruchten afgeworpen. Dankzij onder andere een persoonsgerichte aanpak met aandacht voor zowel daders als slachtoffers is het aantal delicten aanzienlijk afgenomen. Dat betekent echter niet dat de aandacht voor deze ingrijpende vormen van criminaliteit nu mag verslappen. Daarover waren minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en criminoloog Cyrille Fijnaut het eens tijdens het congres ’10 jaar bestrijding van high impact crimes’ afgelopen maand in Rotterdam.

Intelligente camera’s waarschuwen voor drukte op evenementen
Te grote drukte voor het podium, een bezoeker die onwel wordt in de menigte of een vechtpartij die uit de hand dreigt te lopen. Drukbezochte evenementen vereisen continu alertheid van de beveiliging. De geavanceerde mobiele videobewakingssystemen van CrowdWatch ondersteunen de organisatie door snel handelen mogelijk te maken. De HD-bewakingscamera’s van Dahua Technology, die zijn geleverd door Dero Security Products, leveren gedetailleerde beelden en beschikken over intelligente software die automatisch waarschuwt zodra zich in een zone teveel mensen bevinden. De camerabeelden worden verstuurd naar de commando-unit op locatie, maar kunnen ook in realtime worden doorgezet naar bijvoorbeeld een meldkamer van de politie.

PASSAnT: speuren naar anomalieën in de haven van Moerdijk
De beveiliging van havengebieden is een complexe aangelegenheid. Vanwege hun geografie en de aanwezige infrastructuur voor logistiek en transport, zijn haventerreinen kwetsbaar voor allerlei vormen van criminaliteit, zoals voertuig- en ladingdiefstal en smokkel van goederen en personen. De Haven van Moerdijk wil innovatieve technologie inzetten om het gebied beter tegen dergelijke criminele activiteiten te beschermen. Het West-Brabantse havengebied participeert samen met de haven van Oostende in het Europese PASSAnT project, onder regie van het Dutch Institute for Technology, Safety & Security (DITSS) en de Belgische equivalent VIAS institute. Slimme camera’s, hekwerken en dekzeilen voor vrachtwagens moeten het securityniveau van de haventerreinen verhogen.

Intelligence en een veilige stad
In welke wijken, buurten en types woningen is het risico op inbraak, straatroof of overvallen hoger dan gemiddeld? Waar neemt de overlast door personen met verward gedrag of huiselijk geweld het meest toe? Dankzij het cluster Intelligence beschikt de gemeente Tilburg altijd over een actueel beeld van de veiligheidssituatie binnen de gemeentegrenzen. In één centrale database worden gegevens ingevoerd waardoor het mogelijk is via een dashboard cijfers in kaart te brengen variërend van bij de politie bekende delicten tot gegevens over veelplegers en vroegtijdige schoolverlaters. Verdiepende analyses maken duidelijk hoe veiligheidsproblemen in elkaar steken en wat het effect is van genomen maatregelen.

‘Meer concurrentie op kwaliteit en minder op prijs’
Na een ‘hete’ zomer met stakingen werd eind vorig jaar een akkoord bereikt over een vijfjarige cao Particuliere Beveiliging. De langdurige overeenkomst biedt niet alleen werkgevers en werknemers duidelijkheid, maar ook opdrachtgevers. Belangrijk, nu de komende jaren veel contracten opnieuw aanbesteed zullen worden. “Voor de veiligheid in Nederland is het belangrijk dat bij het aanbesteden van beveiligingsopdrachten minder wordt geconcurreerd op prijs en meer op kwaliteit”, vertelt Ard van der Steur, die sinds april aan het roer staat van de Nederlandse Veiligheidsbranche. De nieuwe voorzitter wil de komende jaren de waarde van het keurmerk Beveiliging benadrukken, de branche aantrekkelijker maken voor jongeren door vernieuwing van beroepsopleidingen te stimuleren en de samenwerking met brancheorganisaties, politie en overheden versterken.

Continu innoveren binnen een innoverende organisatie
Er zijn weinig bedrijven die de afgelopen jaren zoveel veranderingen hebben ondergaan als Philips. Van de ‘gloeilampenfabriek in het zuiden’ transformeerde de onderneming naar een wereldspeler in ontwikkeling van hoogwaardige technologische kennis voor met name de gezondheidszorg. Jan Bekkers maakte het hele proces van dichtbij mee en levert met een ongekende flexibiliteit al bijna dertig jaar een belangrijke bijdrage aan de fysieke veiligheid binnen Philips. Dat maakt hem tot de VBN-er van deze maand.

ARAS Security viert dertigjarig jubileum met ontwikkeling experience center in Drunen
Een uitgebreid assortiment op het gebied van toegangscontrole, inbraakbeveiliging, videobewaking en brandbeveiliging. Met naast gerenommeerde merken als Bosch, RISCO, HID, AJAX en NOX Systems ook bekende huismerken als CardAccess, CamTech en Phera. Sinds de oprichting in 1989 is ARAS Security uitgegroeid tot één van de grootste distributeurs in de beveiligingsbranche. Begonnen als één van de pioniers in elektronische toegangscontrole, speelt ARAS Security nog altijd voortdurend in op de snelle ontwikkelingen in technologie. Toch is het een familiebedrijf gebleven dat installateurs bijstaat met kennisoverdracht, 24/7 technische support en begeleiding bij projecten. Bij het vieren van het dertigjarig jubileum staat het bedrijf aan de vooravond van een flinke uitbreiding van de vestiging in Drunen, waar hard wordt gewerkt aan onder meer een experience center dat in 2020 de deuren zal openen.

Osec breidt portfolio uit met Galaxy inbraakcentrales van Honeywell
Osec heeft onlangs een overeenkomst getekend met Honeywell. De distributeur uit Purmerend levert per direct het uitgebreide assortiment inbraakbeveiligingssystemen van de fabrikant, waaronder de bekende inbraakcentrales Galaxy, Dimension en Flex, IntelliSense detectoren, bediendelen en accessoires. Met Galaxy kiest Osec voor een productlijn die zich al bijna dertig jaar bewijst in de markt en die dankzij de naadloze integratie met het Maxpro Cloud platform van Honeywell klaar is voor de toekomst.

Gestandaardiseerde informatiebeveiliging onmisbaar in ‘slimme’ wereld
We leven in een wereld die steeds ‘slimmer’ wordt. Zelfrijdende auto’s vinden dankzij sensoren en camera’s autonoom hun weg, ziekenhuizen checken met sensoren het welzijn van hun patiënten en professionele alarmsystemen zijn steeds vaker verbonden met het web en mobiele apps. Internettechnologie maakt het leven gemakkelijker, maar is ook gevoelig voor cybercriminaliteit. Informatiebeveiliging volgens standaarden als ISO 27001 en NEN 7510 kan helpen ons daartegen te wapenen.

PG Security Systems opent nieuwe state-of-the-art showroom in Ridderkerk
PG Security Systems opende begin mei de nieuwe vestiging in Ridderkerk. Blikvanger is de state-of-the-art showroom van maar liefst vijfhonderd vierkante meter. Hier is de nieuwste technologie te zien op het gebied van onder andere cameratoezicht, inbraakbeveiliging en toegangscontrole. Van de meest vooruitstrevende systemen voor home automation en oplossingen met robuuste camera’s voor havens en industriegebieden tot de slimme winkel van morgen: alles is in de showroom werkend te bekijken.

Hikvision Convergence Roadshow 2019 in Nederland
De nieuwste camera’s en recorders, toegangscontrole met gezichtsherkenning, een radarsysteem voor detectie van indringers en de nieuwste mogelijkheden met de videomanagementsoftware HikCentral en Deep Learning. Tijdens de Convergence Roadshow van Hikvision was te zien hoe met de vele producten van de fabrikant complete beveiligingsoplossingen zijn te realiseren.