November 2016

cov1611_laatst

Educatieve afspiegeling van de beroepspraktijk
Na een moeizame start groeide de opleiding security management van hogeschool Saxion uit tot een nationaal en internationaal gevestigd instituut met een jaarlijkse instroom van ruim honderd studenten. Dit succes werd 27 oktober bezegeld met de officiële opening van een nieuw schoolgebouw op een toplocatie in Apeldoorn. Bijzonder is de aanwezigheid van een praktijkcentrum, dat dankzij investeringen vanuit de beveiligingsbranche tot stand kon komen. En dat is niet de enige manier waarop het bedrijfsleven bijdraagt aan de aflevering van inmiddels grote aantallen security professionals met een bachelordiploma.

IoT, BlockChain, LoRa én de security professional
Het Internet of Things, de manier waarop BlockChain-technologie de wereldwijde economie ingrijpend zal doen veranderen en LoRa-netwerken voor machine-to-machine communicatie tussen allerlei apparaten die nieuwe vormen van beveiliging mogelijk maken. Het betrof hier geen congres voor futurologen, maar de Amsterdam Security Conference waar security professionals anno 2016 zich konden laten bijpraten over ‘security 3.0′ en de manier waarop deze ontwikkelingen de wereld van fysieke beveiliging de komende jaren zullen beïnvloeden. Een inspirerende middag over het gevaar van DDoS-aanvallen die zijn uitgevoerd via onder meer beveiligingscamera’s en printers, financiële transacties waarbij geen bank meer nodig is en ‘pratende’ lantaarnpalen die het veiligheidsgevoel op straat verhogen.

Bruggen slaan tussen koninkrijkjes
Zonder transport staat alles stil. Het is een slogan die de logistieke sector enkele jaren geleden gebruikte om het belang van transport voor de samenleving te benadrukken. Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland doet er veel aan om het vervoer van goederen draaiend te houden. Onder andere door logistieke bedrijven te ondersteunen met het beveiligingsbeleid. Dat laatste wordt gecoördineerd door Hélène Minderman. En wel op een zodanige wijze, dat zij 1 november de titel ‘Security Professional van het Jaar’ in de wacht sleepte.

BEVEILIGING panel: Kunnen panoramische camera’s PTZ-camera’s vervangen voor videobewaking?
Hoewel de technologie niet nieuw is, staan panoramische camera’s de laatste tijd volop in de belangstelling. Door gebruik te maken van een ‘fisheye’ lens en speciale dewarping software leveren deze 360 graden camera’s live videostreams in verschillende richtingen en zouden derhalve meerdere PTZ-camera’s kunnen vervangen. Maar zijn deze camera’s ook geschikt voor identificatie van personen en zijn de beelden eenvoudig te exporteren als bijvoorbeeld bewijsmateriaal?

Cybercrime niet alleen kopzorg voor ICT-sector
De combinatie van toenemende afhankelijkheid van internet en zwakke cybersecurity zorgt voor een zich snel uitbreidende ‘cybercrime economy’. Dat schrijft Europol in het recent gepubliceerde rapport ‘2016 Internet Organised Crime Threat Assessment. Op basis van onderzoek en gegevens van politieorganisaties binnen de EU, signaleert de Europese politiedienst acht belangrijke trends in cybercrime. De meeste hiervan zijn ook van directe invloed op de ‘fysieke veiligheid’ van de samenleving.

Nederland voorbereid op digitale oorlogsvoering
Tijdens de vakbeurs voor informatiebeveiliging Infosecurity, die begin november plaatsvond in de Jaarbeurs Utrecht, vond beide dagen een uitgebreid seminarprogramma plaats. Onderwerpen waren onder meer cyber security bij Rijkswaterstaat, de moeizame relatie tussen security en privacy, het Cyber Commando van Defensie dat Nederland digitaal moet verdedigen en indien noodzakelijk ook offensief mag handelen en cyber risico management en verzekeren.

De rol van Defensie bij crisismanagement
Tijdens rampen en grote incidenten gebeurt het regelmatig dat de hulpdiensten ondersteuning krijgen van het leger. Rampenbestrijding is belangrijk, maar tegenwoordig verschuift de aandacht van de veiligheidsautoriteiten steeds meer richting crisisbeheersing. Zeker met het oog op de toenemende terreurdreiging, waarbij het de daders te doen is om zoveel mogelijk maatschappelijke ontwrichting te veroorzaken. De meerwaarde die de krijgsmacht op het gebied van crisisbeheersing kan hebben stond 10 november centraal tijdens het symposium ‘Van klassieke rampenbestrijding naar moderne crisisbeheersing’.

Inspecteur van de strengst beveiligde objecten
Voor bedrijven die zich met nucleaire technologie bezighouden gelden zeer zware beveiligingseisen. Erik Bartels ziet er als inspecteur bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming op toe dat deze nationale en internationale eisen nauwkeurig worden nageleefd en dat Nederland en de rest van de wereld een nucleaire ramp bespaard blijft. Daarom is hij de VBN-er van deze maand.

De kracht van beheer en onderhoud op afstand
Fabrikant van beveiligingssystemen RISCO heeft bekabelde busdetectoren ontwikkeld die geavanceerde tweeweg communicatie mogelijk maken tussen het inbraakpaneel en detectoren. Hiermee wordt diagnose, toezicht en controle van de detectoren mogelijk op afstand vanaf elke locatie ter wereld. Installateurs hoeven hierdoor niet meer naar de locaties af te reizen, waardoor zij hun klanten een efficiënter en voordeliger beheer en onderhoud van beveiligingssystemen kunnen bieden.

Veiligheidsglas werkt alleen als onderdeel van een geheel (deel 2)
Ook gebouwen met hoge risico’s kunnen zelden zonder beglazing. Om te voorkomen dat deze een zwakke schakel vormt in de buitenschil, kan gekozen worden voor slag-, inbraak- en zelfs kogelwerende beglazing. Maar wanneer gebruik je glas met folie(s) of wanneer vervang je glas door een speciale soort met inbraakvertragende eigenschappen of zelfs weerstand tegen kogels en explosieven? Deze vraag is niet zonder meer in één zin te beantwoorden.

‘Brandbeveiliging sluit niet aan op de praktijk’
Protec Brandbeveiliging uit Berkel en Rodenrijs heeft de Cirrus HYBRID ontwikkeld, een multi-criteria aspiratiebrandmelder voor toepassing in onder meer serverruimtes of datacenters die twee detectieprincipes in één detector combineert: cloud chamber detectie en hooggevoelige optische detectie. Er wordt geen brandalarm afgegeven als alleen de optische rooksensor een melding geeft, omdat deze gevoelig is voor stof en vocht. De cloud chamber brandsensor is volgens de fabrikant de sleutel tot honderd procent betrouwbaarheid. De Cirrus HYBRID kan daarmee ongewenste brandmeldingen vermijden, die bij andere aspiratierookmelders veelvuldig voorkomen.

Brandveiligheid vereist verbinden wetenschap en praktijk
Een brandveilige samenleving vraagt ‘alignment’ tussen wetenschap en praktijk. Dat was de kernboodschap van het congres Fire Safety & Science dat op 2 en 3 november plaatsvond bij het Instituut Fysieke Veiligheid. IJle Stelstra, directeur brandweerzaken van het IFV, opende het congres met een pleidooi voor brede maatschappelijke samenwerking om de brandveiligheid te bevorderen, ook over de landsgrenzen heen. “Want het verbinden van wetenschappelijke kennis en de praktijk van brandveiligheid is een internationale uitdaging.”

Doorgaan onder de meest verschrikkelijke omstandigheden
Het maakte wel wat los om het verslag te horen van het Head of Security van Brussels Airport, die de aanslag op 22 maart persoonlijk heeft meegemaakt. Het was ook bijzonder dat Wilfried Convent hier openhartig over wilde vertellen. Zestien mensen vonden de dood en ruim honderd raakten ernstig gewond door rondvliegende metaalsplinters die aan de explosieven waren toegevoegd. Hij vertelde zijn verhaal tijdens de Fall Meeting van de Benelux-chapter van ASIS International op 13 oktober in Antwerpen.

Concrete plannen voor testcentrum ‘drones’
Een coalitie van industriële partijen, universiteiten en publieke partijen pleit voor een testcentrum voor ‘drones’ bij het Zuid-Hollandse Valkenburg. De exacte bedoelingen voor ‘Unmanned Valley Valkenburg’ zijn verwoord in een bidbook, dat onlangs werd aangeboden aan de gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland Adri Bom-Lemstra en de Katwijkse wethouder Klaas-Jan van der Bent. Het betreft een initiatief van prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau, dat gesteund wordt door onder andere de TU Delft.

Security Essen positief ontvangen (deel 2)
Security Essen, één van de grootste internationale vakbeurzen op het gebied van professionele beveiliging, vond eind september plaats in de Duitse stad Essen. De beurs werd bezocht door ruim veertigduizend security professionals, waaronder een groot aantal bezoekers uit Nederland. Deze konden zich laten informeren over de nieuwste producten en diensten voor onder meer videobewaking, toegangscontrole, inbraakbeveiliging en brandbeveiliging en de integratie tussen verschillende beveiligingssystemen. Na het eerste deel afgelopen maand, hieronder het tweede overzicht van noviteiten op de beursvloer.