Schade door criminaliteit tegen burgers bedraagt 2,5 miljard euro
In 2021 leden Nederlanders 2,5 miljard euro schade door criminaliteit. De schade door online criminaliteit neemt toe. Een op de drie Nederlanders voelt zich weleens onveilig. Ook wordt veel overlast in de buurt ervaren. De meest getroffen maatregelen om criminaliteit te voorkomen zijn ’s avonds het licht te laten branden wanneer er niemand thuis is, extra veiligheidssloten of -grendels op ramen en deuren, camerabewaking en een alarminstallatie. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor van het CBS.
Minder crimineel vermogen afgepakt dan verwacht: ‘veel gezaaid, weinig geoogst’
‘Misdaad mag niet lonen’. Onder dat motto is er tussen 2010 en 2021 door meerdere kabinetten tenminste 634,1 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe en ruimere mogelijkheden om strafrechtelijk crimineel vermogen te kunnen afpakken. De resultaten daarvan blijven achter bij de verwachtingen die de minister van Justitie en Veiligheid destijds heeft gewekt, aldus een onderzoek van de Algemene Rekenkamer. ‘Er is veel gezaaid, maar weinig geoogst’.
Van crisis tot crisis: geleerde lessen belangrijker dan ooit
Georganiseerde drugsgerelateerde criminaliteit, drie jaar coronacrisis, de situatie in Oekraïne, de vluchtelingencrisis en toenemende cyberdreigingen waarmee bedrijven en organisaties te maken hebben. Meerdere complexe crises beïnvloeden de vitale infrastructuur, democratische rechtsorde en het welzijn van burgers. Grondstoffen worden schaarser, toeleveringsketens zijn verstoord en er zijn meer mensen op de vlucht dan ooit. Deze simultane dreiging vergt veel van bestuurders en publiek- en private organisaties in de crisisaanpak. Zes experts deelden eind november hun ervaringen, tips en tricks tijdens het seminar ‘Van klassieke rampenbestrijding naar moderne crisisbeheersing’, dat werd georganiseerd door SVDC.
Nederlandse Cybersecuritystrategie: overheid trekt verantwoordelijkheid digitale veiligheid meer naar zich toe
Het kabinet wil de verantwoordelijkheid voor digitale veiligheid steeds meer verplaatsten van eindgebruikers zoals burgers en het MKB naar de overheid en specifieke sectoren. Dat blijkt uit de Nederlandse Cybersecuritystrategie 2022-2028 en het bijbehorende actieplan. Wat zijn de voornaamste doelen en aandachtspunten uit de nieuwe Cybersecuritystrategie en welke gevolgen hebben deze voor ondernemers?
Samenwerking tegen cybercrime noodzaak, maar niet vanzelfsprekend
De bestrijding van cybercrime vergt grote investeringen en coördinatie. Mondiaal, nationaal, regionaal en ook cross-sectoraal. In de praktijk is samenwerking tussen publieke en private organisaties niet vanzelfsprekend. Zou het melden van cyberincidenten voor alle sectoren wettelijk verplicht moeten zijn? Daarop gingen sprekers uit de financiële sector, gezondheidszorg, onderwijs, retail en de overheid in tijdens het Digital Security Debat van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI). Het melden van incidenten is een eerste stap, maar om echt van elkaar te leren zullen organisaties zich dieper in hun kaarten moeten laten kijken. Niet iedereen durft zich zo kwetsbaar op te stellen en bovendien staat bedrijfsbeleid dit vaak in de weg.
Bedrijfsleven meer bezorgd over cyberaanvallen dan ooit
Bedrijven maken zich meer zorgen dan ooit om het slachtoffer te worden van een cyberaanval waarbij data wordt gelekt en bestanden worden gegijzeld. Steeds meer werknemers werken thuis en hun soms slecht onderhouden (privé)computers zijn kwetsbaar als aanvalspunt voor hackers. Afwijkend gedrag moet snel worden gedetecteerd om een potentiële aanval te voorkomen, maar minstens zo belangrijk is het dat binnen de organisatie goed geregeld is hoe moet worden gereageerd als er zich toch incidenten voordoen. Dat bleek uit meerdere onderzoeken waarvan de resultaten werden gepresenteerd tijdens de vakbeurs TBX in de Jaarbeurs Utrecht.
Beveiligingssystemen steeds veelzijdiger dankzij integratie en intelligentie
Met 383 exposanten uit 36 landen was Security Essen kleiner dan in het verleden. De Duitse vakbeurs trok zeventienduizend bezoekers, waaronder veel Nederlanders. Die zagen gedurende vier dagen de nieuwste trends en ontwikkelingen van videobewaking, inbraakdetectie, toegangscontrole, hang- en sluitwerk tot brandbeveiliging en cybersecurity. Op de beursvloer werd duidelijk dat het accent in de beveiligingsbranche steeds meer verschuift van het leveren van producten naar integrale oplossingen en diensten.
Van product naar geïntegreerde oplossingen
Eindgebruikers zijn niet per se op zoek naar een bepaald type of merk camera of inbraakdetector. Zij zoeken een passende oplossing voor specifieke vraagstukken. Tijdens de jaarlijkse ADI Expo in Utrecht was te zien hoe geïntegreerde oplossingen zijn te realiseren. Beveiligingsinstallateurs kunnen daarbij niet alleen kiezen uit het veelzijdige aanbod van de distributeur op het gebied van videobewaking, toegangscontrole en inbraak- en branddetectie, maar ook rekenen op ondersteuning door het projecten- en technical supportteam.