Oktober 2010

cov1010

In het oktober-nummer onder meer aandacht voor de volgende onderwerpen:

Cybercrime blijft vitale infrastructuur bedreigen

De Nationale Infrastructuur ter bestrijding van Cybercrime NICC blijft bestaan. Dat was het belangrijkste nieuws tijdens de begin september gehouden NICC Zomerborrel, waaraan zo’n 160 cybercrimebestrijders deelnamen. Het overlegorgaan, waarin de ministeries van EZ, Justitie en BZK en VNO-NCW vertegenwoordigd zijn, gaat in principe vanaf 1 januari 2011 verder onder de vlag van TNO. Daarover sloten beide organisaties op 6 september een intentieverklaring. Het werk van de organisatie dient grote maatschappelijke en economische belangen.

SKYDD complete beurs

SKYDD is de grootste vakbeurs op het gebied van professionele beveiliging en veiligheid in Noord-Europa. De Zweedse beurs vond plaats van 14 tot en met 17 september in de Stockholmsmässan te Stockholm en trok ruim 14.500 bezoekers.

Individuele aanpak veroorzakers van nodeloos inbraakalarm

Sinds 1 april 2008 reageert de politie met de hoogste prioriteit op elektronisch inbraakalarm. De melding moet dan wel zijn geverifieerd. De bedoeling was dat de politie vanaf 2009 nog in hooguit 10 procent van de gevallen voor niets zou uitrijden. Maar helaas wordt die prestatieafspraak in het Convenant tussen politie en beveiligingsbranche bij lange na niet gehaald. Om de goeden niet onder de kwaden te laten lijden, wordt in de politieregio Haaglanden nu met een nieuwe aanpak geëxperimenteerd. Wie hieraan niet meedoet, hoeft niet meer op snelle assistentie van de politie te rekenen.

Preview Security Essen

Van dinsdag 5 tot en met vrijdag 8 oktober vindt de internationale vakbeurs Security Essen weer plaats. Twee jaar geleden trok de beurs bijna 41.000 bezoekers en ruim 1100 exposanten uit 42 landen. Ook deze editie is de beurs weer de plek bij uitstek om vakkennis op te doen op het gebied van onder meer cameratoezicht, toegangbeheer, inbraakbeveiliging, hang- en sluitwerk, brandbeveiliging, manbewaking en informatiebeveiliging. Voor de derde keer heeft een aantal Nederlandse bedrijven zich verenigd op het Holland Paviljoen. BEVEILIGING blikt alvast vooruit op de beurs.

Met 255 bedrijven ontwikkeld security management-systeem

Milestone, dat een uitgebreid platform voor videomanagement levert, kondigt integratiemogelijkheden aan voor onder andere toegangbeheer. Andere beveiligingssystemen konden al eerder aan Xprotect worden gekoppeld, maar bleven verder op zichzelf staande systemen die eigen beheer vereisten. Vanaf het einde van dit jaar zal het mogelijk worden alle soorten bedrijfs- en gebouwgebonden technieken functioneel in het videomanagementsysteem te integreren.

Moderne beveiliging van een oud ambacht

Wat valt er te beveiligen in een fabriek waar kaas wordt geraspt? Bedrijfsleider Theo van den Heuvel van Noordhoek Geraspte Kaas weet die vraag wel te beantwoorden. Sinds de start van het bedrijf in 1998 zijn verschillende malen inbrekers op bezoek geweest. Niet om kaas te stelen, maar voor de tabak en koffie die voor de komst van Noordhoek in het oude pand werd verhandeld. Na wat pionieren werd besloten de beveiliging grondig aan te pakken. Ook de in de afgelopen zomer opgeleverde nieuwbouw is professioneel beveiligd. Niet alleen tegen inbrekers, maar ook tegen verstoring van het door de autoriteiten streng gecontroleerde bedrijfsproces.

Camera’s voor groot bereik en de kleinste details

Clandestien overnachtende vrachtwagenchauffeurs en schadeveroorzakende voertuigen zijn enkele redenen die groente- en fruitdistributeur Hillfresh ertoe hebben doen besluiten cameratoezicht in te voeren. Er is onder andere gekozen voor IP-camera’s met resoluties tot 5 Megapixels. Zo wordt overzicht geboden, terwijl ook belangrijke details als kentekenplaten worden vastgelegd. Bovendien moeten de camera’s dag en nacht en ’s zomers en ’s winters goed beeld verschaffen.

Veertig jaar bekwaam in videobeveiliging

De Duitse fabrikant van video oplossingen Geutebrück viert tijdens de beurs Security in Essen het veertigjarig bestaan van het bedrijf. Begonnen in 1970 in de garage van Thomas Geutebrück met het ontwikkelen van beveiligingscamera’s voor banken, is Geutebrück tegenwoordig actief met wereldwijd 220 werknemers in twaalf vestigingen en klanten in meer dan veertig landen. Aan de filosofie van het familiebedrijf is weinig veranderd. Geutebrück richt zich op het leveren van complete en kwalitatief hoogstaande videosystemen voor ‘high end’ security en gaat niet blind mee met elke trend in een markt waarin de technologische ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgen. Sinds dit jaar heeft Geutebrück een eigen kantoor in Nederland.

Panoramische camera’s voor bussen Connexxion

Om visueel bewijs te krijgen tegen geweldplegers en vandalen, installeren veel openbaar vervoerbedrijven tegenwoordig camera’s in hun voertuigen. Zo ook Connexxion, dat dagelijks zo’n één miljoen passagiers vervoert. De busmaatschappij had al camera’s in diverse bussen, maar wil nu het hele materieelpark met cameraobservatie uitrusten. In Twente is voor een nieuwe, door ADI Global Distribution bedachte aanpak gekozen, op basis van panoramacamera’s van Mobotix.

Veilig parkeren in gemeentelijke parkeergarages Rotterdam

De Dienst Stadstoezicht Rotterdam exploiteert ruim veertig gemeentelijke parkeergarages, waarvan de garage onder het Schouwburgplein in de binnenstad de bekendste is. Stadstoezicht plaatst daarnaast parkeerautomaten op straat en controleert op de betaling van parkeergeld. De gemeente Rotterdam wil het aantal parkeerplaatsen op straat reduceren en stimuleert daarom parkeren in garages. Zo is parkeren in een garage vaak goedkoper dan parkeren op straat. De inkomsten uit parkeren zijn de laatste jaren onder meer aangewend voor renovatie van parkeergarages. Alphatron Security Systems heeft een systeem opgeleverd voor het centraal beheer van camerabewaking in vijftien parkeergarages. Voor het toezicht wordt gebruik gemaakt van IP-camera’s uit de Siqura cameralijn van Optelecom-NKF.

‘Red Teaming is een techniek die ook in de beveiliging wordt gebruikt’

Red Teaming is nu vooral een techniek die door mensen in de praktijk wordt gebruikt. Ons doel is om te onderzoeken of we er een volwaardige academische techniek van kunnen maken, aldus dr. Giliam de Valk universitair docent inlichtingenstudies aan de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht en de Nederlandse Defensie Academie.

Vorderen camerabeelden door de politie

Bij het vorderen van gegevens van bedrijven en instellingen behoren camerabeelden tot de meest gevorderde gegevens. De afgelopen tijd is hierover veel jurisprudentie verschenen omdat niet duidelijk was op basis van welke wettelijke bepaling deze gegevens door de politie gevorderd moesten worden. Voor de praktijk is duidelijkheid van belang, omdat sprake kan zijn van onrechtmatig verkregen bewijs als de politie op een verkeerde rechtsgrondslag de derde dwingt gegevens beschikbaar te stellen. Inmiddels lijkt de stof te zijn neergedwarreld en weet de praktijk waar die aan toe is.

Bellen met GSM wordt minder veilig

De vertrouwelijkheid van een GSM-gesprek komt steeds meer in het geding. Al enige jaren is het mogelijk om gesprekken af te luisteren door middel van een actieve manier van interceptie door het nadoen van een GSM-basisstation (een antenne in een GSM-antennemast). Konden vroeger een beperkt aantal organisaties dit uitvoeren, tegenwoordig is dit voor een steeds breder publiek mogelijk. Daarnaast is met het publiek beschikbaar komen van software tools en goedkopere hardware het kraken van het GSM A5/1 vercijferingsalgoritme gemakkelijker geworden voor een bredere groep mensen. Dit is een tweede manier waarmee de vertrouwelijkheid van het gesprek in het geding komt.

Moderne centrale meldkamer voor defensiebrede beveiligingsorganisatie

De krijgsmacht is bezig met het opzetten van een defensiebrede, 1400 man tellende bedrijfsbeveiligingsdienst, die per 1 november operationeel wordt. Vooruitlopend hierop is onlangs in de Generaal-majoor Koot Kazerne in Stroe een meldkamer in gebruik genomen. Deze kan in de nabije toekomst meldkamerdiensten leveren aan alle organisaties binnen de krijgsmacht. Inrichting, technologie en beheer zijn volgens de modernste inzichten op dit gebied.

Wijze van repressie meest van invloed op crowd management

Regelmatig treden er ongeregeldheden op wanneer veel mensen bij elkaar zijn, bijvoorbeeld bij voetbalwedstrijden of demonstraties. Om hierop beter te kunnen reageren is inzicht nodig in het gedrag van mensen in groepen. TNO Defensie & Veiligheid heeft onderzoek uitgevoerd dat helpt om meer inzicht te verkrijgen en zo ook beter te kunnen inspelen op dergelijke situaties.

Het ene CCTV-objectief is het andere niet!

Objectieven voor CCTV-camera’s zijn er in alle soorten en maten. En dat is niet voor niets. Om optimale beeldkwaliteit te krijgen is het belangrijk een objectief te kiezen dat exact past bij het type camera, de benodigde beeldhoek en de lichtomstandigheden. Een moeilijkheid daarbij is dat bijvoorbeeld lichtomstandigheden sterk kunnen wisselen. En er zijn meer redenen om niet een ‘standaardlensje’ te kiezen voor alle toepassingen.

Kenteq start cursus CCTV via IP

Grotere videobewakingsystemen zullen meer en meer via IP gaan werken. Onder beveiliginginstallateurs bestaat volgens Kenteq echter nog een leemte aan kennis op dit gebied. Reden voor het instituut om aanvullend op bestaande CCTV-cursussen een 1-daagse training CCTV via IP te introduceren. Deze kan vanaf februari worden gevolgd.

Beveiligen begint met begrip kweken

Wie het hoofdkantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij in Assen wil betreden, dient eerst een lijstje met veiligheidsinstructies te lezen en dit ondertekend te retourneren aan de beveiligingsbeambte. Het lijkt wat overdreven voor feitelijk een gewoon kantoorgebouw, maar er zit een filosofie achter, zegt VBN-er van de maand Henk Karperien, die Asset Protection Manager is bij de NAM. In het hoofdkantoor vallen de veiligheidsrisico’s weliswaar mee, maar op veel andere locaties van zijn organisatie is onvoorzichtigheid levensgevaarlijk.

Duurzame verlichting voor bewakingscamera’s

Zowel veiligheid als duurzaamheid zijn belangrijke items in de bedrijfsvoering van moderne bedrijven. Duurzame LED-buitenverlichting blijkt niet alleen een milieuvriendelijk en kostenbesparend alternatief, het zorgt ook voor een betere kwaliteit van de beveiligingsbeelden. Dat laatste is de uitkomst van een onderzoek dat Imtech Security Solutions onlangs op Schiphol heeft uitgevoerd, samen met Innolumis en Pelco Europe.

Nieuwe norm voor risicobeheer ook geschikt voor beveiliging

Beveiligingsspecialisten maken geen gebruik van managementsystemen die ontwikkeld zijn voor risicobeheer op het gebied van welzijn, veiligheid, milieu en kwaliteit. Dit is een gemiste kans. Vooral omdat de basis voor het invoeren van zo’n managementsysteem in de meeste organisaties al voorhanden is. Om een en ander te formaliseren en zo het beveiligingsproces continu te kunnen verbeteren, kan de nieuwe norm ISO 31000:2009 een handige leidraad zijn.

Verbeterde collectieve beveiliging zonder extra kosten voor klant

Met zevenhonderd aangesloten bedrijven, draait in Almere één van de grootste collectieve beveiligingsprojecten van Nederland. Sinds kort worden de surveillanceauto’s aangestuurd vanuit een toezichtcentrale in het plaatselijke kantoor van G4S, waar de beelden van zestig beveiligingscamera’s binnenkomen. En daar blijft het niet bij. De Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Almere presenteert samen met het beveiligingsbedrijf een ‘menukaart’ met aanvullende diensten op het basispakket aan beveiliging. Het resultaat is volgens de initiatiefnemers een betere beveiliging voor hetzelfde geld en maatwerk in plaats van ‘eenheidsworst’.

Binnen vijf minuten 1200 leerlingen in veiligheid

Scholen vormen een interessante uitdaging als het op ontruiming aankomt. Het gaat doorgaans om grote aantallen mensen van verschillende leeftijden met uiteenlopende disciplines. In de moderne, nieuwe vestiging van het Stanislas College in Pijnacker is al in het ontwerp rekening gehouden met een mogelijke ontruiming. De middelbare school beschikt over voldoende nooduitgangen om het gebouw binnen vijf minuten leeg te krijgen. Daarnaast is een hoogwaardige brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie geïnstalleerd. Op 14 september werd de proef op de som genomen met een realistische ‘ontruimingsoefening’.