Oktober 2017

cov1710_LAATST

Amsterdam Security: kennisoverdracht en live demonstraties
Naast een uitgebreid aanbod aan nieuwe producten en diensten, biedt Amsterdam Security Expo & Convention, van 31 oktober tot en met 2 november in RAI Amsterdam, een uitgebreid aanbod aan kennissessies en live demonstraties waar bezoekers kennis en ervaring kunnen opdoen over uiteenlopende onderwerpen. In het Theatre in hal 11 vinden alle dagen Expert Sessies plaats die voor iedereen toegankelijk zijn. Op het InnovationLAB in hal 12 vinden seminars plaats over onder meer cybersecurity, Alarm-over-IP en beveiligingsopleidingen. Daarnaast zijn er alle dagen tal van activiteiten op de themapleinen Cyber Security Dome, Fire Protection Area, Public Safety Square en Secure Smart Buildings.

‘De publiek-private samenwerking krijgt een flinke opsodemieter’
Aan succesvolle initiatieven zoals het Keurmerk Veilig Ondernemen en de regeling Veiligheid Kleine Bedrijven dreigt een einde te komen. Het kabinet zet in de begroting voor volgend jaar namelijk flink het mes in de subsidie voor het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, dat deze initiatieven financiert. Directeur Patrick van den Brink van het CCV over de gevolgen van deze maatregel voor de criminaliteitspreventie in Nederland.

Veiligheidsregio’s intensiveren aanpak terrorismegevolgbestrijding
Nederland is tot dusver de dans ontsprongen, maar de kans op een terroristische aanslag is ook in ons land reëel. Daarom zijn de veiligheidsregio’s en de operationele diensten stevig in de weer met programma’s voor terrorismegevolgbestrijding. Doel is de eerstelijnshulpverleners en het command & controlstelsel beter voor te bereiden op de specifieke kenmerken en effecten van een terreuraanslag. Ook de brandweersector treft zijn voorbereidingen. In een workshop tijdens het Brandweercongres op 6 oktober kregen de deelnemers via twee indrukwekkende praktijklezingen over de aanslagen in Parijs en Brussel een beeld van wat hen tijdens een aanslag te wachten kan staan.

Nieuwe branchenorm brandblussystemen na incidenten
Op 3 oktober heeft VEBON-NOVB een nieuwe versie van de branchenorm ‘Specifieke Veiligheids Informatie’ (SVI) voor brandblus- en brandpreventie-installaties gepubliceerd. Een belangrijke reden voor aanpassing van het SVI-blad is een aantal incidenten met blusinstallaties dat zich de afgelopen jaren in het buitenland heeft voorgedaan. Ook de nieuwe BRL waarin de eisen in relatie tot de Europese regelgeving voor fluorhoudende gassen zijn verwoord, heeft gevolgen voor de levering en onderhoud van fluorhoudende blusgassystemen.

Ondernemers hebben geen idee van hun brandrisico’s
Om onnodig uitrukken van de brandweer tegen te gaan, is enkele jaren geleden het beleid aangepast. Brandmeldinstallaties mogen op enkele uitzonderingen na niet meer rechtstreeks de brandweer alarmeren. Eerst dient een particuliere alarmcentrale of een getuige ter plaatse na te gaan of er echt brand is. “Dit besef lijkt in de markt niet door te dringen”, waarschuwt René den Dekker van de Alarm- en Servicecentrale van NVD Beveiligingen. “Daardoor kost het ons moeite en vooral tijd om bij brandalarm de juiste personen te waarschuwen. En dat dus op momenten dat elke seconde telt!”

Totaaloplossingen voor slimme, veilige en duurzame gebouwen
Johnson Controls en Tyco Integrated Fire & Security hebben in 2016 hun krachten gebundeld en gaan verder onder één naam. De fusie zorgt voor synergie tussen de twee wereldwijd opererende concerns die totaaloplossingen bieden door integratie van uiteenlopende bedrijfssystemen, van managementsystemen tot (brand)beveiligingssystemen, retail oplossingen, ventilatie- en koelsystemen tot energieopslag. Zo ontstaan veiligere, slimmere en energie-efficiënte gebouwen.

‘Dutch Design’ voor security en site management
Klaar voor de toekomst, veelzijdig en plug & play: Keyprocessor presenteert tijdens de Amsterdam Security Expo deze maand de nieuwste generatie modulaire netwerkcontrollers. Het Nederlandse bedrijf ontwikkelt al ruim dertig jaar in eigen huis zowel hardware als software voor complete oplossingen op het gebied van security management en site management. Naast betrouwbaarheid en functionaliteit is er steeds meer aandacht voor technische ondersteuning en dienstverlening zoals smart en predictive maintenance en remote monitoring, vertelt Gert van den Hoek, algemeen directeur van Keyprocessor.

Hoger veiligheidsniveau tegen lagere beveiligingskosten
De Universiteit Utrecht was ooit een van de eerste grootschalige projecten met IP-camera’s. Nog altijd staat het enorme instituut open voor vernieuwingen. Op deze wijze weet men ondanks bezuinigingen de veiligheid op een steeds hoger niveau te krijgen. De laatste grote verandering was een uitbreiding van het camerasysteem, zodat beelden ook door mobiele surveillanten bekeken kunnen worden. Die zijn hierdoor veel effectiever inzetbaar geworden. Een van de volgende stappen wordt invoering van bodycams voor betere coördinatie tijdens calamiteiten. Als basis dient het geavanceerde platform Security Center van Genetec.

UltraSync cloudplatform: smart, simpel en secure
Smart, simpel en secure. Dat zijn de voordelen van het nieuwe UltraSync cloudplatform, dat is ontwikkeld door UHS en de afgelopen twee jaar succesvol is geïntroduceerd door Lobeco Fire + Security bij installateurs en alarmcentrales. UltraSync is nu ook beschikbaar voor onder meer de Advisor Advanced van UTC Global Security Products en de NetworX serie, ZeroWire en xGen familie beveiligingssystemen van Lobeco. Het platform garandeert een veilige en betrouwbare communicatie tussen alle componenten van het systeem en een particuliere alarmcentrale, terwijl een installateur het systeem altijd en overal via de webportal kan servicen en de eindgebruiker zijn systeem via een app kan beheren.

Dienstverlening zoals het MKB die het liefst wil
Niet betalen per jaar, maar per alarmopvolging of per maand. Dat is één van de nieuwe diensten die RoutIT gaat aanbieden. De begin dit jaar geopende particuliere alarmcentrale speelt daarmee vooral in op een behoefte binnen het MKB. Daar is het aantal meldingen waarbij interventie nodig is doorgaans heel laag, zodat Pay per Use een stuk voordeliger kan zijn dan een regulier abonnement. Nieuw is dus dat het in Ede gevestigde bedrijf met een partner gaat zorgen dat er beveiligers naar het alarmadres rijden. Hiervoor is een samenwerkingsverband afgesloten met CBO Security, dat als intermediair regionale dienstverleners coördineert.

Van kratten tellen tot het nemen van vitale beslissingen
Weinig beroepen zijn de laatste decennia zo veranderd als dat van de beveiliger. Willem Grapendaal van Heineken kan daarover meepraten. Dertig jaar geleden begon hij er als bewaker en had hij een flink aantal collega’s. De brouwerij is intussen meer dan tien keer zo groot geworden en de beveiliging gebeurt nu door drie man en heel veel techniek. Dat Grapendaal er nog steeds werkt komt omdat hij altijd tijdig wist te anticiperen op de toekomst van zijn vak. En dat doet hij nog steeds. Daarom is hij de VBN-er van deze maand.

Service Centrale Nederland biedt bredere dienstverlening dan alleen beveiliging
Videobewaking op een bedrijfsterrein waarbij gedetecteerde indringers direct worden toegesproken vanuit de alarmcentrale. Het op afstand monitoren van uiteenlopende technische systemen zoals brandmeldinstallaties, maar ook de verwarming in een verzorgingshuis. Het inchecken van hotelgasten die ’s avonds of ’s nachts arriveren als de receptie niet meer is bemand. Het zijn enkele voorbeelden van de dienstverlening van Service Centrale Nederland, die verder gaat dan alleen beveiliging. De PAC, die sinds begin 2016 actief is vanuit Landgraaf, wordt gekenmerkt door een professionele, snelle en persoonlijke dienstverlening.

Crisismanagement in het onderwijs: ken je partners!
De onderwijswereld is kwetsbaar, zo tonen incidenten en crises in Nederland en het buitenland in de afgelopen jaren. School shootings, dreigingen, etnische en politieke spanningen, radicalisering, agressie in de klas; veiligheidsmanagers in onderwijsinstellingen krijgen heel wat op hun bordje. Op 27 september wijdde SVDC Advies in crisisbeheersing in Zeist een seminar aan het thema ‘crisismanagement in het onderwijs’. De kernboodschap van het seminar: maak een goed crisisplan via de all-hazardbenadering, oefen intensief en ken je partners! Vooraf investeren in een goed relatienetwerk met overheidsinstanties is goud waard op het moment dat het mis gaat.

Het beveiligen van oppervlakte- en grondwater (deel 1)
‘Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan’, aldus de eerste regels van het gedicht ‘Herinnering aan Holland’ van de Nederlandse dichter Hendrik Marsman. Nederland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en een goede waterhuishouding is van vitaal belang. Wat kunnen security managers bijdragen aan een betere en veiligere waterhuishouding? Hoe is bijvoorbeeld te voorkomen dat schadelijke stoffen terecht komen in het drinkwater en welke procedures dienen gevolgd te worden indien dit toch gebeurt?

Wat maakt eigen medewerkers crimineel?
Dat ‘insiders’, ofwel eigen medewerkers, een grote dreiging kunnen betekenen is wel bekend. Maar wat drijft hen tot criminaliteit? En waarom kunnen zij vaak lang hun gang gaan zonder dat dit wordt opgemerkt? Dit kwam uitgebreid en diepgaand aan de orde tijdens de Fall Meeting ‘Anticipating the future’ van de Benelux Chapter van ASIS International in Mechelen.