Oktober 2018

cov1810_LAATST
Integratie, cybersecurity en intelligentie centrale thema’s Security Essen 2018
De toenemende integratie tussen beveiligingssystemen en andere gebouwbeheersystemen, cybersecurity maatregelen om de betrouwbare toepassing van systemen en veilige opslag van gegevens te garanderen en veelzijdige mogelijkheden met kunstmatige intelligentie voor beveiliging. Tijdens de internationale vakbeurs Security Essen was eind september te zien hoe met de nieuwste technologie efficiënte en intelligente oplossingen zijn te realiseren voor uiteenlopende beveiligingsvraagstukken.

Nederlanders voelen zich vaker veilig
De sociale veiligheid in Nederland ontwikkelt zich in positieve zin. Minder mensen voelen zich onveilig, zowel fysiek als online. Dat blijkt uit ‘De sociale staat van Nederland 2018’ dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onlangs heeft gepubliceerd. In het onderzoek komt de objectieve leefsituatie aan bod, maar ook hoe Nederlanders zelf vinden dat het gaat.

Onderzoek naar tien jaar fatale woningbranden
De Brandweeracademie, onderdeel van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), heeft onlangs de resultaten gepresenteerd van tien jaar onderzoek naar fatale woningbranden in Nederland. In die periode kwamen 311 mensen om het leven bij 287 woningbranden. Roken en koken zijn de belangrijkste oorzaak voor het uitbreken van fatale woningbranden. Verder blijkt dat er sinds 2011 bij steeds meer fatale woningbranden rookmelders aanwezig zijn, hoewel deze niet altijd functioneren.

Akkoord over nieuwe vijfjarige cao Particuliere Beveiliging
Na een zomer met acties en een landelijke stakingsdag werd afgelopen maand een akkoord bereikt over een nieuwe vijfjarige cao Particuliere Beveiliging. De leden van de Nederlandse Veiligheidsbranche en de vakbonden CNV en FNV stemden in met het onderhandelingsresultaat, terwijl de leden van De Unie tegenstemden. De langdurige cao moet zorgen voor zekerheid en voorspelbaarheid, niet alleen voor werknemers en werkgevers, maar voor ook voor klanten van beveiligingsbedrijven. Hoewel de cao nu een feit is, moeten over verschillende hete hangijzers nog wel afspraken worden gemaakt, waaronder de roostersystematiek.

Nog completere camerabewaking met radar, analytics en audio
Tijdens de jaarlijkse Axis Partner Summit begin oktober in Innovatiekracht te Spijkenisse toonde Axis Communications hoe systemen voor camerabewaking effectief zijn aan te vullen met onder andere radartechnologie voor het detecteren en volgen van indringers op terreinen, analytics die centralisten in meldkamers waarschuwen zodra één of meerdere personen zich gedurende bepaalde tijd ophouden in een zone en audio voor het afspelen van gesproken ontruimingsmeldingen, maar ook achtergrondmuziek. Daarnaast was er ruim aandacht voor cybersecurity en de gevolgen van de AVG voor videobewaking.

De meerwaarde van ‘connected buildings’
Beveiligingssystemen worden steeds vaker gekoppeld met andere gebouwbeheersystemen. Sensoren als camera’s, bewegingsmelders en thermostaten leveren een schat aan informatie op die kan worden benut om bedrijfsgebouwen slimmer, efficiënter en veiliger te maken. Om klanten te inspireren en informeren over de snelle ontwikkelingen op dit gebied, organiseerde Honeywell Building Solutions begin oktober de Honeywell Technology Day in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Hier was de nieuwste technologie te zien en werden geleerde lessen uit de praktijk besproken.

Partners tonen veelzijdige mogelijkheden integratie tijdens Milestone Integration Expo
Intelligente videoanalyse voor het doeltreffend doorzoeken van uren aan beeldmateriaal, één uniforme interface voor een compleet gebouwbeheer, het realtime verzenden van alarmmeldingen inclusief videoclip voor verificatie en kant-en-klare oplossingen voor het opslaan van grote aantallen videobeelden op krachtige servers. Tijdens de tweede editie van de Milestone Integration Expo Benelux waren eind oktober in Utrecht oplossingen te zien van zeven Community Partners van Milestone Systems waarmee installateurs en eindgebruikers het XProtect platform nog verder kunnen verrijken.

Gezagscrisis Nationale Politie
In 2012 besloot toenmalig minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten dat de 26 regionale politiekorpsen moesten worden omgevormd tot een Nationale Politieorganisatie. In 2018 zou de reorganisatie zijn afgerond en 230 miljoen euro kosten. Het blijkt nu dat de reorganisatie nog voortduurt tot 2021 en dat de kosten zijn verdubbeld.

‘Mensen verbinden is een voorwaarde voor innovatie’
‘Kennis delen is kennis vermeerderen’. Het is een van de motto’s van de VBN. Een van de leden die dit bij uitstek in de praktijk brengt is bestuurslid Rien van der Linden van Vinci Facilities. Gedurende zijn lange carrière in de beveiliging stond hij meerdere keren aan de wieg van initiatieven voor kwaliteitsverbetering in de beveiliging en was hij op bestuurlijk niveau betrokken bij diverse organisaties met hetzelfde doel. Reden om hem te verkiezen tot de VBN-er van deze maand.

Cyberveiligheid begint bij jezelf
Nederlanders doen nog altijd te weinig om zich te beschermen tegen cybercriminaliteit. Dat blijkt uit het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2018, een trendonderzoek in opdracht van de NCTV en het initiatief Alert Online. Tijdens de Week van de Veiligheid was er dit jaar daarom extra aandacht voor cybersecurity. Wat zijn de meest voorkomende kenmerken van onveilig online gedrag en hoe kunnen onder meer kleine ondernemers en thuiswerkers zich minder kwetsbaar maken om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit?

Flexibele en schaalbare beveiligingsoplossingen van Synology
Synology staat wereldwijd bekend als één van de meest toonaangevende producenten van Network Attached Storage (NAS)-apparaten. Maar het van oorsprong Taiwanese bedrijf manifesteert zich op meerdere gebieden. Zo heeft Synology bijvoorbeeld een uitgebreid aanbod aan surveillance-oplossingen. Gezien de historie van het bedrijf is het logisch dat Synology zich op het gebied van surveillance profileert. Het sluit namelijk naadloos aan bij hetgeen waar ze beroemd en geroemd om zijn: de opslag van grote bestanden.