September 2016

cov1609_laatst

Toegangssystemen in The Internet of Things
De laatste dertig jaar heeft toegangstechniek zich in sterke mate geëvolueerd en dat proces is nog lang niet ten einde. De komst van steeds veelzijdigere microchips, draadloze technologieën en smartphones opent vele nieuwe mogelijkheden, die steeds breder worden ingezet. Een toegangssysteem blijft geen op zichzelf staand onderdeel van een gebouw, maar wordt in zowel technisch als organisatorisch opzicht een onderdeel van het geheel van bedrijfsprocessen. Dat vraagt een nieuwe mindset van de beveiligingssector.

Panel: de smartphone als sleutel?
Smartphones krijgen steeds meer functies, zoals betaalfuncties of als vervanger van de OV-chipkaart. Ook voor beveiligingstoepassingen bieden smartphones mogelijkheden, zoals toegangsbeheer via een app of de smartphone zelf als sleutel. Technisch gezien is het mogelijk, maar wat zijn de voordelen en nadelen?

Open kijk op standaardisatie van toegangssystemen
De fysieke beveiligingsindustrie maakt van oudsher gebruik van bedrijfseigen systemen. Daarom lijden bedrijven vandaag de dag onder incompatibele verouderde systemen, vruchteloze investeringen en uiterst moeizame aanpassing op toekomstige beveiligingseisen. De Open Security Standard (OSS) Association gelooft dat de industrie geholpen is met open industriestandaarden en dat dit de enige manier is waarop fabrikanten aan toekomstige eisen kunnen blijven voldoen.

Transparant, flexibel én veilig
Duurzaam, transparant en flexibel. Dat zijn de uitgangspunten van Plus Ultra, het nieuwe incubatorgebouw op de Wageningen Campus. In het gebouw is een mix van startende en volwassen ondernemingen gevestigd die elkaar aanvullen en (samen)werken aan nieuwe technologie en onderzoek op het gebied van onder meer biotechnologie en voedingsmiddelen. In het pand zijn naast kantoren onder meer laboratoria, technohallen en zelfs een proeffabriek te vinden. Het open karakter betekent echter niet dat het gebouw voor iedereen toegankelijk is. Een draadloos toegangssysteem, dat is geïnstalleerd door Schrijvers Technische Installaties en geleverd door ARAS Security, zorgt ervoor dat de bedrijven ongestoord kunnen werken aan hun projecten, terwijl ongenode gasten buiten de deur blijven.

Geavanceerde toegangstechniek reguleert taxiverkeer op Schiphol
Dagelijks zorgen honderden taxi’s van 140 verschillende taxibedrijven op Schiphol voor aan- en afvoer van zo’n vijfduizend reizigers. Om dit in goede banen te leiden is een geavanceerd beheersysteem in gebruik genomen, dat ontwikkeld is door EAL Apeldoorn op basis van het beproefde ATS Toegangscontrolesysteem. Het Taxi Regulatie Systeem zorgt er onder andere voor dat alleen taxi’s met een transponder reizigers mogen ophalen, waarmee veel problemen worden voorkomen.

Vooruitblik op internationale vakbeurs Security Essen 2016
De 22ste editie van de tweejaarlijkse vakbeurs Security Essen vindt plaats van 27 tot en met 30 september. In de twaalf hallen van de Messe Essen tonen zo’n duizend exposanten uit veertig landen de nieuwste producten en diensten op het gebied van videobewaking, inbraakbeveiliging, toegangsbeheer en brandbeveiliging. Op meerdere forums vinden dagelijks seminars plaats over uiteenlopende thema’s zoals informatiebeveiliging en Smart Homes.

ABUS toont toekomst integratie beveiligingssystemen
ABUS is een van de meest veelzijdige leveranciers op het gebied van professionele beveiligingssystemen. Begonnen als fabrikant van hangsloten en mechanische sluitsystemen, werd het aanbod later uitgebreid met elektronische beveiliging. Tegenwoordig biedt het bedrijf onder meer inbraakalarmsystemen, toegangssystemen, brandbeveiliging, videobewaking en hang- en sluitwerk. Door de systemen te integreren versterken zij elkaar en ontstaan complete beveiligingsoplossingen. Tijdens de vakbeurs Security Essen werpt ABUS een blik in de toekomst. Centraal staat de steeds diepere integratie tussen verschillende beveiligingsdisciplines. Hoe zullen beveiligingssystemen functioneren in 2024, wanneer ABUS honderd jaar bestaat?

Pilot met biometrische passagierslogistiek op luchthaven
Vliegreizigers erkennen over het algemeen de noodzaak van strenge controles op luchthavens, maar zullen zich er ongetwijfeld ook wel eens aan ergeren. Om het leed te verzachten wordt gezocht naar oplossingen, die het comfort verhogen zonder de veiligheid of de privacy aan te tasten. Zo’n oplossing is ‘Happy Flow’, waarmee in samenwerking met KLM en Schiphol een pilot op de belangrijkste luchthaven van Aruba is gestart. Als deze slaagt wordt de op biometrische gezichtsherkenning gebaseerde procedure ook in Nederland doorgevoerd.

Beveiliging van een continu veranderend proces
Zoals de meeste grote ziekenhuizen is ook het Universitair Medisch Centrum Utrecht voortdurend het toneel van renovatie, afbraak en nieuwbouw. Ondertussen dienen de processen ongestoord doorgang te vinden. Gijsbert van Wandelen begon er 32 jaar geleden als portier en klom in die lange periode op tot beveiligingsadviseur. Zo zag hij ook het beveiligingsvak veranderen van reactief in proactief. Tegenwoordig heeft de VBN-er van deze maand de taak ervoor te zorgen dat beveiliging al geïntegreerd wordt in het ontwerp van nieuwe processen en gebouwen.

Nieuwe Industriële Revolutie raakt ook de beveiligingsbranche
Internet of Things. Artificial Intelligence. Blockchain. Het zijn termen die bij menig traditioneel beveiligingsspecialist de haren zullen doen rijzen. Maar het zijn ook maatschappelijke ontwikkelingen, die niet zijn tegen te houden en die grote economische mogelijkheden bieden. Daarom is het volgens innovatiemanager Roel Steenbergen van de Rabobank belangrijk ze te leren kennen. Beveiligingsspecialisten kunnen bovendien in belangrijke mate profiteren van deze nieuwe ontwikkelingen. Tijdens de Amsterdam Security Conference op 1 november legt hij uit hoe.

Videobewaking in de cloud voor zakelijke en residentiële markt
Een cloud platform voor videobewaking. Dat is Smart Cloud Security, een nieuwe dienst waarmee kantoren, winkels en bedrijfspanden, maar ook woningen eenvoudig zijn te beveiligen. De beelden van meerdere IP-camera’s zijn altijd en overal te bekijken op een smartphone of tablet. Gebruikers ontvangen direct een melding als er bijvoorbeeld tijdens hun afwezigheid beweging is gedetecteerd. De camerabeelden worden gedurende een bepaalde periode bewaard in de cloud en op een harde schijf. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het nieuwe 8 TB heliumplatform voor HD-opslagruimte van WD. Deze harde schijven zijn specifiek ontwikkeld voor videobewaking en beschikken over de nieuwste technologie om optimale schrijf- en leesprestaties te garanderen.

‘Big Data’ vraagt om ‘Big Help’
Videobewakingscamera’s bieden tegenwoordig steeds hogere resoluties waardoor zeer gedetailleerde beelden zijn vast te leggen. Dat lijkt zonder meer een goede zaak voor opsporingsdoeleinden, maar de hoeveelheid data die wordt opgeslagen is groter dan ooit tevoren. ‘Big Data’ betekent niet dat videosystemen hierdoor als vanzelfsprekend ook efficiënter zijn geworden. Bosch Security Systems heeft standaard Video Content Analyse toegevoegd aan nieuwe cameraseries. Door camera’s slimmer te maken, kan worden bespaard op bandbreedte en opslagcapaciteit, terwijl de beelden sneller en doeltreffender zijn te doorzoeken. En daar plukken eindgebruikers écht de vruchten van.

Hanwha Techwin kijkt met vertrouwen naar de toekomst
De acquisitie van Samsung Techwin door de Hanwha Group vorig jaar was slechts één van de vele recente overnames in de beveiligingsbranche. De overname door het in West-Europa relatief onbekende Hanwha riep uiteraard vragen op over de gevolgen voor Samsung Techwin, dat zich heeft ontwikkeld tot technologieleider met name op het gebied van IP-netwerken. De Open Platform-oplossingen van Samsung Techwin hebben nieuwe zakelijke mogelijkheden voor installateurs en systeemintegrators gecreëerd die verder gaan dan de traditionele toepassing van beveiligingscamera’s. Chris Lawson, Country Manager voor Scandinavië/Benelux, licht de gevolgen van de overname toe.

Hightech brandresearch in Twente
De Twente Safety Campus blijft aan de weg timmeren om zijn positie als kennis- en expertisecentrum voor veiligheid en hulpverlening te versterken. Recent werden bij de bedrijfsonderdelen Troned en Safety Field Lab twee nieuwe faciliteiten voor brandonderzoek en brandweertrainingen in gebruik genomen. Met het nieuwe brandonderzoeksgebouw, waaraan ook de brandveiligheidsbranche een bijdrage heeft geleverd, krijgt het onderzoek naar brandontwikkeling, brandoorzaken en brandveilige producten een stevige boost.

Heeft het merken van artikelen nog wel zin?
Waardevolle artikelen kunnen worden gemarkeerd met een speciale onzichtbare inkt met een uniek DNA die alleen zichtbaar is onder ultraviolet licht. Hierdoor kan na diefstal worden vastgesteld dat de goederen zijn gestolen en zijn zij te herkennen als eigendom van de rechtmatige eigenaar. De kans op een succesvolle terugkeer van de gestolen producten naar de eigenaar hangt echter af van verschillende factoren. Zo is apparatuur om DNA-markeringen zichtbaar te maken niet standaard aanwezig tijdens onderzoek bij helers.

Travel Security wordt bittere noodzaak voor werkgevers (deel 3)
Het risico om geconfronteerd te worden met een terroristische aanslag is gelukkig nog altijd zeer klein. Maar als een werknemer hierdoor tijdens een dienstreis om het leven komt, heeft de werkgever een serieus probleem. Zeker als het gaat om een land waar zo’n aanslag min of meer verwacht had kunnen worden. De risico’s zijn nooit voor honderd procent uit te sluiten, maar het scheelt enorm als de werkgever zijn werknemer goed heeft voorbereid op alle mogelijke dreigingen. Dat geldt zowel op juridisch als emotioneel gebied. Bovendien loopt een goed voorbereide medewerker aanzienlijk minder kans om slachtoffer te worden.

Integratie centraal tijdens IFSEC (deel 2)
Tijdens de IFSEC, die eind juni plaatsvond in Londen, toonden zo’n zeshonderd exposanten de nieuwste producten en diensten op het gebied van videobewaking, toegangsbeheer, inbraakalarmsystemen en brandbeveiliging. Centraal stond de toenemende integratie tussen verschillende beveiligingsdisciplines en de koppeling met onder meer domotica-toepassingen.