
De in december aangepaste regeling voor selectie en (over)plaatsing van gedetineerden maakt het beter mogelijk om veroordeelde criminelen in een extra beveiligd regime te plaatsen op basis van hun rol en positie binnen een crimineel netwerk. Dat moet voorkomen dat criminelen vanuit detentie doorgaan met hun activiteiten.
Dat antwoordt minister Weerwind (Rechtsbescherming) op vragen van de VVD naar aanleiding van de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank in december in het 13Maracane proces. Daaruit bleek dat Mocro-mafia kopstuk Benaouf A. vanuit detentie moordplannen beraamde, onder meer door het ronselen van ‘hitters’ en het maken van prijsafspraken voor het plegen van moorden.
A. was niet geplaatst in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. “Waarom zit een crimineel kopstuk als Benaouf A., gelet op strafrestant, vervolgstraffen, criminele carrière, macht en middelen, niet in de EBI?”, wilde VVD-Kamerlid Ulysse Ellian weten. Weerwind wil niet ingaan op individuele situaties, maar wel op de gehanteerde criteria voor het plaatsen van gedetineerden.
“Plaatsingen in de EBI worden gedaan via de Selectie Adviescommissie Extra Beveiligde Inrichting. Daarin zitten vertegenwoordigers van DJI, Openbaar Ministerie, het GRIP en een psychiater. Er waren drie hoofdgronden voor plaatsing in de EBI: A: een extreem vluchtrisico, B: extreem maatschappelijk risico en C: risico van voorgezet crimineel handelen tijdens detentie. In december is daar een vierde grond aan toegevoegd. Daarmee is plaatsing in de EBI ook mogelijk bij de dreiging die uitgaat van iemands rol en positie in een crimineel netwerk.”
Tweede EBI
De minister bevestigt dat de groep gedetineerden waarop extra toezicht moet worden uitgeoefend de afgelopen jaren is gegroeid. “Met de bouw van het Justitieel Complex Vlissingen (JVC) in Vlissingen, met daarin een tweede EBI, komt er extra beveiligde gevangeniscapaciteit. De tweede EBI biedt meer mogelijkheden om gedetineerden van elkaar te scheiden en netwerkvorming tegen te gaan.”
“Om de toename van extreem gevaarlijke gedetineerden op te vangen wordt de capaciteit van afdelingen met Intensief Toezicht (AIT) fors uitgebreid. Met als doel vluchtgevaar tegen te gaan en te voorkomen dat gedetineerden door gaan met criminele activiteiten tijdens hun detentie.”