
De criteria voor het uitrusten van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) met geweldsmiddelen worden aangepast en handboeien worden toegevoegd aan de standaarduitrusting van boa’s die een geweldsbevoegdheid hebben. Ook krijgen boa’s vanaf volgend jaar toegang tot het rijbewijzenregister om op straat makkelijker iemands identiteit te kunnen vaststellen.
Dat laat minister Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) weten in de meerjarige beleidsagenda boa’s, die ze aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. Nederland kent ongeveer 23.000 boa’s die verspreid over zes domeinen werken en via honderden publieke en private werkgevers. Voorbeelden zijn gemeentelijke handhavers, groene boa’s, ov-boa’s, leerplichtambtenaren en sociaal rechercheurs.
Wanneer een boa op straat bij een overtreding een boete wil uitschrijven, moet de identiteit van de overtreder kunnen worden vastgesteld. Wanneer een persoon geen identiteitsbewijs bij zich heeft, moet nu de politie erbij komen om de identiteit vast te stellen. Om ervoor te zorgen dat boa’s dit zelfstandig kunnen doen, krijgen zij toegang tot het rijbewijzenregister van de Dienst Wegverkeer (RDW). Zo kunnen gemeentelijke handhavers, publieke groene boa’s en ov-boa’s naar verwachting in de loop van 2023 zelfstandig de identiteit van een persoon vaststellen.
Bewapening
Boa’s kunnen worden uitgerust met geweldsmiddelen, zoals de korte wapenstok. Bij het toekennen daarvan moet de werkgever onder andere aantonen of er sprake was van een toename van het aantal geweldsincidenten tegen de boa. Wanneer het aantal geweldsincidenten gelijk bleef of afnam, kon dit leiden tot de intrekking van het geweldsmiddel, terwijl de noodzaak tot het uitrusten van een boa met een geweldsmiddel aanwezig bleef. Dit criterium wordt nu aangepast in de beleidsregels boa.
De pilot met de korte wapenstok voor gemeentelijke handhavers in tien gemeenten eindigt op 1 juli. Alle gemeenten kunnen op basis van de aangepaste beleidsregels boa een aanvraag voor toekenning van de korte wapenstok indienen.
Uniform
Voor de uniforms van boa’s is een landelijke richtlijn lifestyle-neutraliteit boa opgesteld conform de richtlijn zoals de politie die kent. Hierin staat dat een boa in contact met het publiek afstand neemt van ‘zichtbare uitingen van (levens)overtuiging, religie, politieke overtuiging, geaardheid, beweging, vereniging of andere vorm van lifestyle, die afbreuk doet aan de gezagsuitstraling, neutraliteit en veiligheid van de buitengewoon opsporingsambtenaar’.