Aantal jonge verdachten gedaald door beter contact met ouders

Het aantal jongeren dat in aanraking komt met justitie is fors gedaald. Dat komt vooral door beter contact tussen ouders en hun kinderen. Vergeleken met 2012 daalde het aantal minderjarige verdachten met 34 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Monitor Jeugdcriminaliteit 2017 die het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC) heeft gepubliceerd in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2016 werden 20.080 minderjarigen verdacht van een misdrijf. Dat komt neer op zestien verdachten van twaalf tot achttien jaar per duizend minderjarigen. In 2012 waren dat er nog 25 op duizend. In 2015 geven meer jongeren aan dat ouders betrokken zijn bij hun leven en meer emotionele steun bieden dan in 2005. De jongeren vertellen ook meer over wat ze allemaal doen in hun vrije tijd aan hun ouders. Dat schrijft het WODC op basis van een onderzoek onder 4500 jongeren.

Naast het betere contact is ook het aantal risico’s in het leven van jongeren gedaald. Ze zeggen dat ze minder alcohol drinken en minder vaak ‘foute’ vrienden hebben.