‘Acties beveiligers gaan zich uitbreiden als een olievlek’

Na Schiphol, de VU in Amsterdam en MSD in Oss volgen de komende tijd nog veel meer acties en werkonderbrekingen van beveiligers. Tijdens gezamenlijke actievergaderingen bleek dat de eensgezindheid groot is, stellen de vakbonden CNV en FNV.

“Beveiligers willen een betere cao en zijn bereid daar voor te vechten”, aldus Erik Maas van CNV Vakmensen. De vete tussen beveiligers en hun werkgevers die betrokken zijn bij de cao’s Particuliere beveiliging en G4S Aviation Security duurt nu al meer dan een maand. Werkgevers zijn niet bereid in 2018 enige loonsverhoging te geven, wat medewerkers totaal in het verkeerde keelgat is geschoten, aldus de bonden. “Werkgevers denken nog steeds dat ze met een paar losse acties wel weg kunnen komen. Maar de beveiligers hebben duidelijk aangegeven bereid te zijn veel verder te gaan. Na Schiphol, de VU en MSD gaat de olievlek alleen maar groter worden”, voorspelt Maas.

Met de werkonderbreking donderdagochtend van beveiligers bij farmaceut MSD in Oss breekt een nieuw hoofdstuk in het actietraject aan. Vanaf donderdag leggen ze daar elke dag het werk anderhalf uur neer. De acties bij Schiphol beginnen inmiddels ook hun tol te eisen bij werkgevers en de luchthaven, waar de rijen steeds langer worden. En ook bij de VU ondervinden steeds meer mensen ongemak van de stakingen, aldus de bonden in een persbericht.

“Met de bevestiging die we tijdens de actievergaderingen hebben gekregen van de beveiligers weten we zeker dat werknemers de langste adem zullen hebben”, zegt Maas. Hij is er dan ook van overtuigd dat de werkgevers uiteindelijk zullen gaan luisteren naar hun medewerkers. “Hopelijk doen ze dat zo snel mogelijk. Daarbij zijn alle partijen het meest gebaat.” Waar de volgende acties gaan plaatsvinden wil Maas nog niet kwijt. “We hopen het verrassingseffect optimaal te kunnen gebruiken.”