AD: Amsterdam opnieuw onveiligste stad

Volgens het Algemeen Dagblad is Amsterdam opnieuw de onveiligste stad van Nederland. Dat blijkt uit de twaalfde AD Misdaadmeter, die gebaseerd is op cijfers van de politie. De meest voorkomende misdrijven in de hoofdstad zijn inbraken en zakkenrollen.

De krant vroeg de gemeente om een reactie. Die stelde dat de eerste plek op de ranglijst te maken zou kunnen hebben met de vele toeristen die de stad jaarlijks bezoeken. “De keerzijde is dat uitgaansgeweld, zakkenrollerij of woninginbraak helaas ook veel voorkomen”, stelde woordvoerder Bartho Boer in de krant. Rotterdam komt op de tweede plaats, gevolgd door Eindhoven. Het gaat bij de ranglijst overigens niet alleen om het aantal misdrijven, maar ook om de zwaarte ervan. Ook de impact op slachtoffers wordt meegewogen. Verder wordt het aantal delicten gerelateerd aan het inwoneraantal. Volgens het Algemeen Dagblad blijkt uit de Misdaadmeter dat Nederland als geheel vorig jaar veiliger is geworden.

Hoofdcommissaris van de nationale politie Gerard Bouman zegt in het AD dat het er voor dit jaar gunstig uitziet. Volgens hem waren er in de eerste vier maanden van 2013 een kwart minder overvallen en 20 procent minder straatroven. Uit het Dossier Misdaadcijfers 2012 kwam onder meer naar voren dat het aantal overvallen vorig jaar met 13 procent is afgenomen, maar dat ouderen steeds vaker worden overvallen in hun eigen huis. Daarnaast blijft het aantal woninginbraken stijgen. Afgelopen jaar waren dat er 91.153, een stijging van 2,6 procent.