Advocaten willen opheldering over kraken cryptofoons

Advocaten eisen opheldering van het OM over een onderzoek naar mobieltjes van criminelen. Strafpleiters vermoeden dat niet computerexperts van de politie ervoor hebben gezorgd dat rechercheurs konden meelezen in cryptofoons, maar dat dit lukte doordat een criminele informant hun de code gaf. De advocaten stellen dat justitie in dat geval het bewijs onrechtmatig hebben verkregen.

De advocaten leggen daarmee een bom onder een van de grootste rechercheonderzoeken waarmee de politie honderden verdachten achter de tralies probeert te krijgen, aldus de NOS.

De politie Oost-Nederland sprak in november op een persconferentie van een Europese primeur. Voor zover bekend was het de politie nooit eerder gelukt om in te breken op de speciale mobieltjes van criminelen.

De politie verklaarde dat ze tijdens een witwasonderzoek op het chatprogramma IronChat was gestuit. Dankzij de ‘operatie Goliath’ kon de politie live meelezen in 258.000 geheime chatberichten van criminelen.

De advocaten vermoeden dat de politie niets over een criminele tipgever heeft willen zeggen, om die persoon te beschermen tegen wraakacties van andere criminelen. Daarom zou zijn gezegd dat de eigen digitale experts erin waren geslaagd het programma te ontsleutelen, schrijft RTV Oost.