AIVD: meer dan honderd jihadistische aanslagen in vijftien jaar

AIVD: meer dan honderd jihadistische aanslagen in vijftien jaar

De afgelopen vijftien jaar hebben jihadisten 112 terroristische aanslagen in het Westen gepleegd. Driekwart daarvan vond plaats in de afgelopen vijf jaar, een sterke toename die samenhangt met de opkomst van IS in 2014. De cijfers staan in een analyse die de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD heeft gemaakt, meldt de NOS.

De dienst wil met de publicatie bijdragen aan meer objectieve kennis over in het Westen gepleegde aanslagen. Veertien Westerse landen, waaronder Nederland, werden getroffen, maar van alle aanslagen vond 70 procent plaats in slechts vier landen: Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Sinds de ondergang van het IS-kalifaat is het weer een stuk rustiger geworden.

Van de 112 geanalyseerde aanslagen was 76 procent ‘succesvol’. Dat wil zeggen dat ze daadwerkelijk zijn uitgevoerd en hebben geleid tot slachtoffers of schade. De laatste vijf jaar steeg het succespercentage naar 84. Bij 12 procent vielen meer dan vijftig doden of gewonden.

De aanslagen in het Westen werden in de meeste gevallen ofwel aangestuurd door al-Qaida of IS, ofwel door die terroristische organisaties gestimuleerd of geïnspireerd. Vooral IS is erin geslaagd om sympathisanten te mobiliseren en inspireren om in naam van IS aanslagen te plegen.