Amsterdam beveiligt centrum met betonblokken

De gemeente Amsterdam is begonnen met het plaatsen van betonblokken op een meerdere locaties in het centrum. De gemeente wil die plekken zo beveiligen tegen mogelijke terroristische aanslagen met bijvoorbeeld vrachtwagens of personenauto’s. In totaal zijn 96 betonblokken geplaatst op onder andere de Dam en het Leidseplein.

Sommige van de blokken, die tussen de vierhonderd en vijfhonderd kilogram wegen, kunnen ook worden gebruikt als zitbank. Wijlen burgemeester Van der Laan was lange tijd geen voorstander van betonblokken in de stad tegen terrorisme. Hierdoor zou een gevoel van schijnveiligheid ontstaan of mensen het gevoel geven dat ze risico liepen in de stad. Daarnaast was het volgens de burgemeester onmogelijk om de hele stad op deze manier te beveiligen. Inmiddels zijn er toch op steeds meer plekken in de stad betonblokken geplaatst, waaronder bij het Centraal Station.

Ook Rotterdam nam afgelopen jaar maatregelen om een aanslag in het centrum met een vrachtauto te voorkomen of in elk geval moeilijker te maken. De gemeente plaatste betonblokken, maar deed ook aan beveiliging in de vorm van bloembakken, fietsenrekken of paaltjes.