Amsterdamse politiechef ontslagen na misbruik bevoegdheden

De politie heeft de Amsterdamse commissaris Ad Smit ontslagen. Volgens de politie heeft hij misbruik gemaakt van zijn bevoegdheden. Uit intern onderzoek is gebleken dat hij jarenlang familieleden mee uit eten nam op kosten van de politie. Ook kocht hij tussen 2009 en 2015 uit politiebudget honderden kaartjes voor voetbalwedstrijden, concerten en evenementen.

Daarnaast regelde Smit ook vaak gratis kaartjes bij de Amsterdam Arena en de Ziggo Dome. Die kaartjes gebruikte hij zelf of gaf hij weg aan familieleden, vrienden en collega’s. De politie is interne onderzoeken gestart naar elf politiemensen die kaartjes van Smit zouden hebben aangenomen. Later moet blijken of zij disciplinair worden gestraft, meldt de NOS.

De uitgaven op kosten van de baas zijn niet de enige verdenking tegen de leidinggevende politieman, die vlak voor zijn pensioen zat. Smit raadpleegde ook de politiesystemen voor privédoeleinden en gaf vertrouwelijke informatie door aan iemand anders. “Ook misbruikte de commissaris zijn positie om een seizoenkaart en een woning te regelen voor een persoon met wie hij ongewenst privécontact onderhield”, aldus de politie.

Volgens korpschef Erik Akerboom is de commissaris zo ver over de schreef gegaan dat hij ontslagen dient te worden. Dat ontslag hing al een tijdje in de lucht. De zaak kwam aan het licht toen de opvolger van Smit rekeningen binnenkreeg voor vier seizoenkaarten voor Ajax. De hoogste baas van de Amsterdamse politie, Pieter-Jaap Aalbersberg, deed daarna aangifte. Eind 2016 werd Smit op non-actief gesteld.

Ad Smit zal zich ook voor de rechter moeten verantwoorden. Wanneer deze zaak dient, is nog niet bekend. De komende maanden worden nog getuigen gehoord. Tijdens het interne onderzoek werden al meer dan zestig politiemensen ondervraagd.