De Arbeidsinspectie heeft de politie een dwangsom opgelegd omdat het communicatiesysteem C2000 niet goed functioneert. De inspectie waarschuwde al meerdere keren dat medewerkers van de politie daardoor in onveilige situaties terecht kunnen komen. Volgens de inspectie doet de politie te weinig om de problemen op te lossen.
De politie reageert teleurgesteld over de dwangsom, die volgens de politie niet nodig is omdat de politie al volop bezig is met het verbeteren van de opleiding, voorlichting en training over correct gebruik van C2000. De politie is ook meteen begonnen met het verbeteren van de handelingskaders voor collega’s bij risico’s. Daar gaat de dwangsom over. Technische verbeteringen zijn eveneens in gang gezet.
De dwangsom die de Arbeidsinspectie eerder al aankondigde bedraagt 325.000 euro per twee maanden met een maximum van 975.000 euro. De politie beraadt zich op een eventueel bezwaar tegen de opgelegde dwangsom.
Hoewel de politie geen eigenaar is van C2000 wil ze haar werknemers goed toerusten voor situaties waarin het systeem niet optimaal werkt. De politie stelt dat echter te willen doen op een duurzame manier die goed is in ingebed in de organisatie. Het gaat om verankering van C2000 in bijvoorbeeld de politieopleiding en in de Integrale Beroepsvaardigheidstrainingen (IBT).
Updaten
Momenteel is de politie 60.000 portofoons en meer dan 10.000 mobilofoons aan het updaten. Die update wordt dit jaar afgerond en zorgt dan voor een beter bereik. Ook is het makkelijker geworden om verbindingsproblemen intern te melden. Belangrijk is verder de versterking van opleiding, training en voorlichting over het juiste gebruik van C2000 en wat medewerkers kunnen doen wanneer zij onverhoopt geen verbinding kunnen krijgen.
Alle meldkamers hebben nu een kaart, waarop de gebieden staan met slecht bereik. Daardoor kan de meldkamer medewerkers in zo’n gebied beter informeren bij een melding. Daarnaast komt C2000 binnenkort ook standaard aan bod bij de rijvaardigheidstrainingen.