Ze hebben niet geschoten, maar hadden wel een essentiële rol bij de liquidatie van René en Reneetje van Doorn in Zoetermeer in april 2017. Drie mannen stonden afgelopen week terecht voor het leveren van de (vlucht)auto’s. Ze zijn volgens het OM medeplichtig aan de dubbele liquidatie op vader en zoon Van Doorn.
Een donkere BMW stond al een klein half uur geparkeerd toen vader en zoon Van Doorn eind april 2017 arriveerden bij hun sportschool. Terwijl ze hun auto parkeerden stapte iemand met een vuurwapen uit de BMW, rende op de auto af en schoot eerst vader neer. Daarna liep hij om de auto heen en schoot op de zoon. Het tweetal was kansloos en overleed in hun auto. De schutter stapte weer in bij de BMW, die er op hoge snelheid vandoor ging. De auto werd een kleine twee kilometer verderop in brand gestoken.
Een straat verderop zag een getuige twee mannen aan portieren van geparkeerde auto’s rommelen. Daarna werd een echtpaar onder dreiging van een vuurwapen beroofd van hun auto, die de daders gebruikten om verder te vluchten. Tussen de auto’s waar de twee mannen aan portieren hadden gerommeld, werd een gestolen Volkswagen Golf aangetroffen met gestolen Belgische kentekenplaten.
Zaak heropend
Uit het onderzoek bleek dat de BMW een avond eerder vanuit Amsterdam naar Zoetermeer was gereden. De Volkswagen Golf werd er op dinsdagochtend naartoe gebracht. Beide keren bleek de Skoda Fabia van een 32-jarige Amsterdammer achter de auto’s aan te rijden. Samen met een 31-jarige neef en een 33-jarige vriend wordt hij verdacht van medeplichtigheid bij de dubbele liquidatie.
Het drietal werd eerder al aangehouden, maar uiteindelijk niet vervolgd omdat het OM daarvoor op dat moment onvoldoende bewijs zag. Dat veranderde toen in 2019 de server van cryptocommunicatiedienst PGP Safe werd gekraakt. De verdachten bleken van die dienst gebruik te maken. Deze PGP-gesprekken leverden nieuw bewijs op, waardoor de zaak heropend kon worden.
Medeplichtig
Volgens het OM staat vast dat de verdachten hebben samengewerkt om de auto’s te stelen, voor te bereiden en klaar te zetten, met spullen om de auto’s snel in brand te kunnen steken. Daarmee hebben de verdachten de kans voor lief genomen dat de auto’s zouden worden gebruikt bij bijvoorbeeld een liquidatie.
Hoewel ze niet de uitvoerders waren, vindt het OM ze dus wel medeplichtig aan de dubbele liquidatie. De officier van justitie eiste tegen twee verdachten 7 jaar cel. De rol van de 33-jarige verdachte schat het OM iets kleiner, tegen hem werd 5 jaar cel geëist.