Bendes stelen vaker kostbare ladingen uit vrachtwagens

Vrachtwagens met kostbare lading zijn steeds vaker het doelwit van bendes die op parkeerplaatsen of zelfs rijdend de trailers leeghalen. De ladingdiefstal vindt vooral plaats op en langs snelwegen in het zuiden van Nederland. Met name bij de grensovergang bij Hazeldonk is er veel sprake van deze vorm van criminaliteit.

Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde Jaarrapportage Transportcriminaliteit 2016 van de politie. In 2015 werd nog 177 keer lading ontvreemd, in 2016 was dat 226 keer, een stijging van bijna 30 procent. Het aantal vrachtauto’s dat werd gestolen nam af van 150 in 2015 naar 110 in 2016, een daling van 27 procent. Ook het aantal pogingen om lading te stelen steeg van 131 naar 191.

De bendes hebben het vooral gemunt op computerapparatuur, merkkleding en dure schoenen. Deze goederen hebben een hoge verkoopwaarde in het criminele circuit. In de loop van 2017 krijgt Hazeldonk een beveiligde vrachtwagenparkeerplaats. Ook op andere wegen worden dergelijke parkeerplaatsen aangelegd.

Uit het actieplan Transportcriminaliteit 2017-2018 dat politie, Openbaar Ministerie, verzekeraars en de transportsector samen hebben opgesteld blijkt dat criminelen steeds vaker proberen informatiestromen te manipuleren. Daardoor weten criminelen bijvoorbeeld precies in welke vrachtwagens kostbare lading zit en in sommige gevallen wordt zo’n vrachtwagen bewust naar een andere afleveradres gestuurd.