‘Bijna helft vmbo’ers voelt zich onveilig op school’

Slechts de helft (56 procent) van de leerlingen op het vmbo voelt zich veilig op school. In het praktijkonderwijs is dit zelfs minder dan de helft (48 procent). Dat heeft het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) gemeld op basis van eigen onderzoek. Daarmee is de sfeer in de afgelopen twee jaar in het vmbo niet verbeterd.

De cijfers zijn volgens de scholierenorganisatie zorgelijk, omdat scholen sinds 2015 verplicht zijn zich in te zetten voor een veilig schoolklimaat. Vwo’ers (84 procent) voelen zich het veiligst, gevolgd door havisten (72 procent). Scholieren op het vwo en havo worden ook het minst gepest. In het vmbo en praktijkonderwijs blijft pesten volgens LAKS een ‘groot probleem’.

De organisatie stelt ook vast dat vmbo-scholen scholieren minder mogelijkheden geven om over het onderwijs mee te praten. De verschillen tussen vmbo en vwo op de thema’s veiligheid, sfeer en medezeggenschap zijn te groot, aldus de organisatie die zich baseert op een online onderzoek onder 75.000 scholieren.