Boa’s in Amsterdam vermeden risicovolle wijken tijdens jaarwisseling

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in Amsterdam hebben op Oudejaarsdag en tijdens de jaarwisseling bepaalde wijken in de stad bewust gemeden. Volgens hun vakbond was dit ‘om te voorkomen dat ze een schietschijf werden’, meldt de NOS. Ze moesten de orde handhaven in steeds meer vuurwerkvrije zones. Het gaat om delen van Zuidoost, Nieuw-West, West en het Wallengebied. Ook werden risicovolle situaties uit de weg gegaan.

“Er is nadrukkelijk met de leidinggevenden de afspraak gemaakt om die gebieden te mijden”, zegt Ruud Kruin van de vakbond tegen AT5. “Het zijn gebieden waarvan de boa’s weten dat er vervelende jochies en meiden actief zijn.” De vakbond maakt zich al langer zorgen over de veiligheid. Boa’s moeten het doen zonder wapenstok, pepperspray of bodycam terwijl ze regelmatig te maken krijgen met agressie.

Uit een recent onderzoek blijkt dat een derde van de handhavers dagelijks met zwaar geweld te maken heeft. Het gaat dan om schoppen, slaan of bijten. Direct gevolg hiervan is volgens Kruin dat de leiding er nu bewust voor kiest om gebieden te mijden en bepaalde situaties uit de weg te gaan.