‘Boetes voor politiemedewerkers die concertkaartjes en dure etentjes aannamen’

De Nationale Politie wil een tiental hooggeplaatste politiefunctionarissen financiële sancties opleggen wegens plichtsverzuim, zo meldt NRC. De betreffende medewerkers zouden met regelmaat concert- en voetbalkaartjes hebben aangenomen van de Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit, die eerder dit jaar werd ontslagen vanwege het verduisteren van politiefondsen.

De financiële straffen met een gemiddelde hoogte van een paar honderd euro hebben volgens de krant betrekking op onder andere Leen Schaap, die politiecommissaris was en nu als brandweercommandant de integriteitsregels bij de Amsterdamse brandweer moet aanscherpen. Ook Willem Woelders, plaatsvervangend chef van de Landelijke Eenheid, en Jan Pronker, plaatsvervangend eenheidschef van de Amsterdamse politie, zouden worden bestraft.

Commissaris Smit was jarenlang de meest hooggeplaatste politiefunctionaris in het district Oost. Smit zou structureel politiegeld hebben gebruikt om voor dure etentjes en kaarten voor evenementen te betalen. In 2017 maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend dat hij daarvoor vervolgd wordt. Smit werd in april van dit jaar met strafontslag gestuurd voor ernstig plichtsverzuim.