Britse politie: harde brexit brengt veiligheid Britten in gevaar

Een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zonder noemenswaardig akkoord kan ernstige gevolgen hebben voor de veiligheid van de inwoners van dat land. Daarvoor waarschuwen Britse politiechefs in een brandbrief aan minister Javid van Binnenlandse Zaken. De agenten vrezen met een ‘harde brexit’ de toegang te verliezen tot informatie en middelen van EU-opsporingsdiensten.

Dat zou de Britse politie ‘een aanzienlijk deel’ kosten van de operationele capaciteit. “Er zullen flink wat extra middelen nodig zijn om de politie te laten opereren zonder EU-instrumenten. Dat is niet optimaal, waardoor de operationele efficiëntie en openbare veiligheid mogelijk in het gedrang komen”, schrijven de politiechefs. De brandbrief werd opgesteld door de organisatie waarin de Britse politiekorpsen verzameld zijn, The Association of Police and Crime Commissioners (APCC).

De politiebazen willen dat Javid alvast anticipeert op een harde brexit. De Europese Commissie adviseerde vorige maand de EU-lidstaten hetzelfde te doen nu de onderhandelingen tussen de EU en Groot-Brittannië over een soepele brexit al enige tijd in een impasse verkeren.